eso1224no — Pressemelding

Spanias konge besøker ESOs Paranal-observatorium

7. juni 2012

Onsdag 6. juni besøkte kongen av Spania, Hans Majestet Juan Carlos, ESOs Paranal-observatorium, der han møtte presidentene i Chile, Colombia, Mexico og Peru, i tillegg til andre ledende representanter som var på Paranal i anledning Stillehavsalliansens fjerde toppmøte.

Spanias konge ankom ESOs Paranal-observatorium onsdag 6. juni og ble tatt imot av presidenten i ESO-rådet Xavier Barcon, ESOs administrerende direktør Tim de Zeeuw, ESOs representant i Chile Massimo Tarenghi, og observatoriets direktør Andreas Kaufer.

"Vi er henrykt over å kunne ønske Hans Majestet velkommen til Paranal og vise ham vår gjestfrihet her midt i den chilenske Atacamaørkenen," sa Tim de Zeeuw.

Paranal er et av de tørreste områder på jord, og kombinert med en høyde på 2600 moh. er dette et av de beste stedene i verden å foreta vitenskapelige observasjoner av universet. Paranal er verdens mest produktive bakkebaserte astronomiske observatorium takket være kartleggingsteleskopene VST og VISTA og selvsagt de fire 8,2-meters hovedteleskopene og de fire 1,8-meters hjelpeteleskopene som utgjør Very Large Telescope (VLT).

Kongen spiste lunsj sammen med presidentene i Chile, Colombia, Mexico og Peru, i tillegg til andre ledende representanter fra Costa Rica, Panama, Canada, Japan og Australia. Alle disse var på Paranal i forbindelse med det fjerde toppmøtet til Stillehavsalliansen. Se pressemelding eso1223 for mer informasjon om toppmøtet.

Den spanske utenriksministeren José Manuel García-Margallo, som var del av kongens delegasjon, møtte også Xavier Barcons for å diskutere Spanias rolle i ESO.

Kongen tok turen til Paranal på den siste dagen av sitt offisielle besøk i Sør-Amerika, hvor han besøkte Brasil og Chile.

I de seneste månedene har en rekke medlemmer av europeiske kongehus besøkt Paranal-observatoriet og kunnet nyte dets perfekte nattehimmel, deriblant prinsen av Asturia, sønn av kong Juan Carlos I av Spania, og prins Philippe av Belgia. Dette er imidlertid første gang en regjerende monark har besøkt observatoriet siden åpningen.

Mer informasjon

I 2012 feirer European Southern Observatory (ESO) 50-årsjubileum. ESO er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 40 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
E-post: eson-norway@eso.org

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49-89-3200-6761
Mob.: +49-173-3872-621
E-post: lars@eso.org

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tlf.: +56 2 463 3143
E-post: mtarengh@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1224 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1224no
Navn:Site visit
Type:Unspecified : People
Facility:Very Large Telescope

Bilder

Juan Carlos I, konge av Spania, og Xavier Barcons, presidenten i ESO-rådet
Juan Carlos I, konge av Spania, og Xavier Barcons, presidenten i ESO-rådet
Hans Majestet kongen av Spania sammen med presidentene for landene i Stillehavsalliansen
Hans Majestet kongen av Spania sammen med presidentene for landene i Stillehavsalliansen