eso1208no — Pressemelding

VLT med det mest detaljerte infrarøde bilde av Carinatåken noensinne

8. februar 2012

ESOs Very Large Telescope (VLT) har levert det mest detaljerte infrarøde bilde som noensinne er tatt av Carinatåken. Mange hittil skjulte strukturer, spredt utover et spektakulært himmellandskap av gass, støv og unge stjerner, er brakt fram i lyset. Bildet er et av VLTs aller mest dramatiske så langt.

Dypt i hjertet av den sørlige delen av Melkeveien ligger en stjernefødestue kalt Carinatåken. Den befinner seg rundt 7500 lysår fra Jorda, i stjernebildet Kjølen (Carina på latin) [1]. Denne skyen av glødende gass og støv er et av de nærmeste ynglestedene for virkelig massive stjerner og inneholder flere av de tyngste og mest lyssterke stjerner vi kjenner til. En av disse, den mystiske og særdeles ustabile Eta Carinae, var nattehimmelens nest sterkeste stjerne i mange år på 1840-tallet og kommer sannsynligvis til å eksplodere som supernova i den nære framtid – astronomisk sett. Carinatåken er et perfekt laboratorium for astronomer som studerer stjerners voldsomme fødsel og tidlige liv.

Selv om denne stjernetåken er spektakulær i vanlig, synlig lys (eso0905) ligger mange av dens hemmeligheter skjult bak tette støvskyer. For å trenge gjennom dette sløret har et europeisk astronomteam, ledet av Thomas Preibisch (University Observatory, München, Tyskland), tatt i bruk ESOs Very Large Telescope (VLT) kombinert med et kamera kalt HAWK-I som er følsomt overfor infrarødt lys [2].

Hundrevis av enkeltbilder er satt sammen for å lage dette bildet. Det er den mest detaljerte infrarøde mosaikk som noen gang er tatt av denne velkjente stjernetåken, og et av de mest dramatiske bilder overhodet fra VLT. Det viser ikke bare de lyssterke, massive stjernene, men også hundretusenvis av langt svakere stjerner [3] som har vært usynlige fram til nå.

Den strålende stjernen Eta Carinae kan sees nede til venstre i det nye bildet. Den omgis av skyer av gass som lyser under påvirkning av intens ultrafiolett stråling. Spredt utover bildet kan en også finne en rekke kompakte, mørke klumper som er ugjennomskinnelig selv på infrarøde bølgelengder. Det er i disse støvfylte kokongene nye stjerner fødes.

I løpet av de siste millioner år har denne himmelregionen produsert store mengder stjerner både enkeltvis og i hoper. Den lyssterke stjernehopen nær midten av bildet heter Trumpler 14. Objektet er enkelt å få øye på i synlig lys, men mange flere svake stjerner trer fram på dette infrarøde bildet. Til venstre og litt ovenfor midten av bildet sees en liten gulaktig stjerneansamling. Denne gruppen så astronomene for første gang med de nye dataene fra VLT; stjernene er ikke synlige overhodet i synlig lys. Dette er bare et av mange eksempler på nye objekter som er oppdaget i dette storslåtte himmelpanoramaet.

Fotnoter

[1] Kjølen (Carina på latin) tilhører skipet Argo, kjent fra historien om Jason og argonautene i gresk mytologi.

[2] Støvfylte områder i rommet absorberer og sprer kortbølget, blått lys mer enn det mer langbølgede, røde lyset. Denne effekten forklarer også hvorfor solnedgangene på Jorda ofte er røde, spesielt når atmosfæren inneholder mye støv. I visse støvfylte himmelregioner, ikke minst i stjernedannelsesområder som Carinatåken, er effekten så sterk at ikke noe synlig lys slippes gjennom. Astronomene løser problemet ved å observere i infrarødt lys ved hjelp av spesialkameraer som HAWK-I på ESOs VLT eller det infrarøde kartleggingsteleskopet VISTA.

[3] Et av astronomenes hovedmål var å lete etter stjerner som var mye svakere og mindre massive enn Sola. Det nye bildet er "dypt" nok til også å kunne avsløre unge brune dverger ("mislykkede" stjerner).

Mer informasjon

I 2012 feirer European Southern Observatory (ESO) 50-årsjubileum. ESO er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 15 land: Belgia, Brasil, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESOs ambisiøse virksomhet fokuserer på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg for å muliggjøre banebrytende vitenskapelige oppdagelser. ESO spiller også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal driver ESO Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og to såkalte kartleggingsteleskop. VISTA observerer i infrarødt og er verdens største kartleggingsteleskop, mens VLT Survey Telescope er det største teleskopet som er designet utelukkende for himmelkartlegginger i synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på rundt 40 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: j.e.ovaldsen@astro.uio.no

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
Mob.: +47 99 59 88 00
E-post: ajaunsen@gmail.com

Thomas Preibisch
University Observatory Munich/Ludwig-Maximilians-University
Munich, Germany
Tlf.: +49 89 2180 6016
E-post: preibisch@usm.uni-muenchen.de

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6655
Mob.: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso1208 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso1208no
Navn:Carina Nebula, NGC 3372
Type:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:Very Large Telescope
Instruments:HAWK-I
Science data:2011A&A...530A..34P

Bilder

ESO’s VLT reveals the Carina Nebula's hidden secrets
ESO’s VLT reveals the Carina Nebula's hidden secrets
kun på engelsk
Excerpts from VLT image of the Carina Nebula in infrared light
Excerpts from VLT image of the Carina Nebula in infrared light
kun på engelsk
Infrared/visible-light comparison of the Carina Nebula
Infrared/visible-light comparison of the Carina Nebula
kun på engelsk
Carinatåken i stjernebildet Kjølen
Carinatåken i stjernebildet Kjølen
Bilde av Carinatåken fra Digitized Sky Survey
Bilde av Carinatåken fra Digitized Sky Survey

Videoer

Zooming in on a new infrared view of the Carina Nebula
Zooming in on a new infrared view of the Carina Nebula
kun på engelsk
Infrared/visible-light comparison view of the Carina Nebula
Infrared/visible-light comparison view of the Carina Nebula
kun på engelsk

Bildesammenligninger

Infrared/visible-light comparison of the Carina Nebula
Infrared/visible-light comparison of the Carina Nebula
kun på engelsk