eso0949no — Pressemelding

VISTA: Nyskapende kartleggingsteleskop klar til dyst

11. desember 2009

Et nytt teleskop – VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) – er nylig tatt i bruk ved ESOs Paranal-observatorium, og nå slippes de første bilderesultatene. VISTA er et kartleggingsteleskop ("survey"-teleskop) som observerer på infrarøde bølgelengder, og det er verdens største teleskop tilpasset kartlegging av himmelen. Dets store speil, vide synsfelt og svært følsomme detektorer vil tilby et helt nytt blikk på den sørlige natthimmel. De spektakulære nye bildene av Flammetåken, senteret til vår egen Melkeveigalakse og Fornaxhopen viser at teleskopet virker ekstremt bra.

VISTA er det seneste tillegget til ESOs Paranal-observatorium i Atacamaørkenen i det nordlige Chile. Det er plassert på en fjelltopp like ved Very Large Telescope og nyter derfor godt av de samme eksepsjonelt gode observasjonsforholdene. VISTAs hovedspeil på 4,1 meter i diameter har den største krumning av alle speil av tilsvarende størrelse og kvalitet. Byggingen og slipingen var en formidabel prestasjon – speilet avviker fra den perfekte form med mindre enn noen få tusendeler av tykkelsen til et hårstrå.

VISTA ble påtenkt og utviklet av et konsortium av 18 universiteter i Storbritannia [1], ledet av Queen Mary-universitetet i London. Teleskopet ble et "in natura"-bidrag til ESO som del av Englands innmeldingsavtale med ESO. Designen og byggingen ble ledet av Science and Technology Facilities Council sitt UK Astronomy Technology Centre (STFC, UK ATC). ESO gav sin formelle, foreløpige godkjenning av VISTA den 10. desember 2009 ved en seremoni i ESOs hovedkvarter i Garching i Tyskland, der representanter fra Queen Mary-universitetet i London og STFC deltok. ESO vil fra nå av stå for driften av teleskopet.

"VISTA er et unikt bidrag til ESOs observatorium på Paranal-fjellet. Det vil spille en sentral rolle i å kartlegge den sørlige natthimmel på infrarøde bølgelengder og finne mange interessante objekter for videre observasjoner med Very Large Telescope, ALMA og det framtidige European Extremely Large Telescope," sier ESOs generaldirektør Tim de Zeeuw.

VISTAs hjerte er et 3 tonn tungt kamera med 16 spesialdetektorer følsomme for infrarødt lys (varmestråling). Total oppløsning er 67 megapiksler. Ved å observere på bølgelengder lengre enn det som det menneskelige øye oppfatter, kan VISTA studere objekter som er nesten umulige å avbilde i synlig lys – typisk fordi de er for kalde, tilslørt av støvskyer eller fordi lyset deres har blitt strukket mot lengre/rødere bølgelengder grunnet universets utvidelse. For å registrere den svake infrarøde strålingen fra verdensrommet, er kameraet kjølt ned til –200 grader Celsius og plassert bak det største infrarødt-gjennomskinnelige vindu som noensinne er laget. VISTA-kameraet ble designet og bygd av et konsortium bestående av blant annet Rutherford Appleton Laboratory, UK ATC og Universitetet i Durham i Storbritannia.

Fordi VISTA er et stort teleskop og også har et stort synsfelt, kan det raskt avbilde svake lyskilder og samtidig dekke et stort himmelområde. Hvert eneste VISTA-bilde fanger et himmelfelt som tilsvarer omtrent ti ganger arealet til fullmånen. Teleskopet er i stand til å detektere og katalogisere objekter over hele den sørlige natthimmel med 40 ganger større følsomhet enn det tidligere infrarøde kartlegginger har gjort (eksempelvis den meget vellykkede Two Micron All-Sky Survey). Dette observasjonelle sjumilssteget – sammenlignbart med overgangen fra det blotte øye til Galileis første teleskop – vil avdekke haugevis med nye objekter og gjøre det mulig å lage mye mer komplette oversikter over sjeldne og eksotiske objekter på den sørlige himmelhalvkule.

"Vi er henrykt over å endelig ha overlevert VISTA til det astronomiske forskningsmiljøet. Den eksepsjonelt høye kvaliteten på de vitenskapelige dataene er en hyllest til alle forskerne og ingeniørene som har tatt del i dette spennende og utfordrende prosjektet," tilføyer Ian Robson, leder for UK ATC.

Det første bildet fra VISTA er av Flammetåken (NGC 2024), en fantastisk stjernedannende sky av gass og støv i det velkjente stjernebildet Orion. I synlig lys er kjernen til objektet skjult bak tykke støvskyer, men det infrarøde VISTA-bildet trenger gjennom mørket og avslører hopen av varme, unge stjerner som ligger inni. VISTA-kameraets sjenerøse synsfelt har også fanget gløden fra NGC 2023 og det spøkelsesaktige omrisset til den berømte Hestehodetåken.

Det andre bildet er en mosaikk av to VISTA-eksponeringer i retning Melkeveiens sentrum i stjernebildet Skytten. Bildet inneholder et utall stjerner – om lag en million – og størsteparten av disse er vanligvis skjult bak tykke støvskyer og kommer bare fram på infrarøde bølgelengder.

På det tredje og siste bildet har VISTA sett langt utenfor vår egen galakse og tatt et familieportrett av en hop med galakser i stjernebildet Smelteovnen (Fornax på latin). Den store synsfeltet gjør at mange galakser får plass på et enkelt bilde, deriblant den vakre stavspiralen NGC 1365 og den store elliptiske galaksen NGC 1399.

VISTA vil bruke nesten all sin tid på å systematisk kartlegge den sørlige natthimmel. Over de fem første årene skal teleskopet utføre seks store kartlegginger ("surveys" på engelsk) med forskjellige vitenskapelige mål. Et av prosjektene vil dekke hele den sørlige himmelhalvkulen, mens andre vil undersøke mindre områder i større detalj. VISTAs himmelkartlegginger vil gi oss bedre forståelse for naturen, fordelingen og opphavet til stjerner og galakser, kartlegge den tredimensjonale strukturen til vår egen galakse og nabogalaksene De magellanske skyer, samt hjelpe astronomene å forstå forholdet mellom universets oppbygning og den mystiske mørke energien og mørke materien.

De enorme datamengdene – typisk 300 gigabytes per natt, eller mer enn 100 terabytes per år – vil strømme inn i ESOs digitale arkiv og bli prosessert til bilder og kataloger ved datasentra i Storbritannia, nærmere bestemt universitetene i Cambridge og Edinburgh. Alle dataene vil bli offentlige, slik at astronomer verden over kan benytte dem.

Jim Emerson, ansatt ved ved Queen Mary-universitetet i London og dessuten leder for VISTA-konsortiet, ser fram til å høste de vitenskapelige fruktene fra det nye teleskopet: "Historien har vist at mange av de mest spennende resultatene som springer ut av prosjekter som VISTA, er de man minst forventer. Personlig er jeg svært spent på å se hva disse vil være!"

Fotnoter

[1] VISTA-konsortiet ledes av Queen Mary-universitetet i London og består av: Queen Mary, University of London; Queen's University of Belfast; University of Birmingham; University of Cambridge; Cardiff University; University of Central Lancashire; University of Durham; The University of Edinburgh; University of Hertfordshire; Keele University; Leicester University; Liverpool John Moores University; University of Nottingham; University of Oxford; University of St Andrews; University of Southampton; University of Sussex and University College London.

Mer informasjon

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 14 land: Belgia, Danmark, England, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESO har en ambisiøs dagsorden med fokus på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg, der hovedmålet er å gjøre viktige vitenskapelige oppdagelser. ESO har også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO bygget Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys, og VISTA, verdens største kartleggingsteleskop. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et såkalt ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på 42 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Linker

Kontakter

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
Mob.: +47 99 59 88 00
E-post: ajaunsen@astro.uio.no

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: j.e.ovaldsen@astro.uio.no

Prof. Jim Emerson
Queen Mary, University of London
UK
Tlf.: +44 794 127 1548
E-post: j.p.emerson@qmul.ac.uk

Richard Hook
ESO Survey Telescopes PIO
Tlf.: +49 151 1055 5780
E-post: rhook@eso.org

Julia Maddock
Science and Technology Facilities Council
UK
Tlf.: +44 1793 44 2094
E-post: julia.maddock@stfc.ac.uk

Siân Halkyard
Queen Mary, University of London
UK
Tlf.: +44 20 7882 7454
E-post: s.halkyard@qmul.ac.uk

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso0949 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso0949no
Legacy ID:PR 49/09
Navn:Flame Nebula, NGC 2024
Type:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM

Bilder

The hidden fires of the Flame Nebula*
The hidden fires of the Flame Nebula*
kun på engelsk
One million stars — towards the dark heart of the Milky Way*
One million stars — towards the dark heart of the Milky Way*
kun på engelsk
The Fornax Cluster of galaxies
The Fornax Cluster of galaxies
kun på engelsk
VISTA: the Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
VISTA: the Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
kun på engelsk
Details of the VISTA Flame Nebula image
Details of the VISTA Flame Nebula image
kun på engelsk
Details of the VISTA Galactic Centre image
Details of the VISTA Galactic Centre image
kun på engelsk
Details of the VISTA Fornax galaxy cluster image
Details of the VISTA Fornax galaxy cluster image
kun på engelsk
Visible/infrared comparison of the VISTA Flame Nebula image
Visible/infrared comparison of the VISTA Flame Nebula image
kun på engelsk
Visible/infrared comparison of the VISTA Galactic Centre image
Visible/infrared comparison of the VISTA Galactic Centre image
kun på engelsk
VISTA’s giant infrared camera
VISTA’s giant infrared camera
kun på engelsk
The region of Orion’s Belt and the Flame Nebula
The region of Orion’s Belt and the Flame Nebula
kun på engelsk
Sentrum av Melkeveien
Sentrum av Melkeveien
Vidvinkelbilde av Fornaxhopen
Vidvinkelbilde av Fornaxhopen
The hidden fires of the Flame Nebula (full frame)
The hidden fires of the Flame Nebula (full frame)
kun på engelsk

Videoer

ESOcast 12: VISTA: A Pioneering New Survey Telescope Starts Work
ESOcast 12: VISTA: A Pioneering New Survey Telescope Starts Work
kun på engelsk
Video News Release 29: VISTA: A Pioneering New Survey Telescope Starts Work (eso0949b)
Video News Release 29: VISTA: A Pioneering New Survey Telescope Starts Work (eso0949b)
kun på engelsk
Time-lapse Video of VISTA at Work (Part One)
Time-lapse Video of VISTA at Work (Part One)
kun på engelsk
Time-lapse Video of VISTA at Work (Part Two)
Time-lapse Video of VISTA at Work (Part Two)
kun på engelsk
Zooming in on VISTA’s view of the Flame Nebula
Zooming in on VISTA’s view of the Flame Nebula
kun på engelsk
Zooming in on VISTA’s view of the centre of the Milky Way
Zooming in on VISTA’s view of the centre of the Milky Way
kun på engelsk
Zooming in on VISTA’s view of the Fornax Galaxy Cluster
Zooming in on VISTA’s view of the Fornax Galaxy Cluster
kun på engelsk
Infrared-visual crossfade, Flame Nebula
Infrared-visual crossfade, Flame Nebula
kun på engelsk
Infrared-visual crossfade, centre of the Milky Way
Infrared-visual crossfade, centre of the Milky Way
kun på engelsk
Infrared-visual crossfade, Flame Nebula (Annotated)
Infrared-visual crossfade, Flame Nebula (Annotated)
kun på engelsk
Infrared-visual crossfade, centre of the Milky Way (Annotated)
Infrared-visual crossfade, centre of the Milky Way (Annotated)
kun på engelsk
Panning across VISTA’s view of the Flame Nebula
Panning across VISTA’s view of the Flame Nebula
kun på engelsk
Panning across VISTA’s view of the Centre of the Milky Way
Panning across VISTA’s view of the Centre of the Milky Way
kun på engelsk
Panning across VISTA’s view of the Fornax Galaxy Cluster
Panning across VISTA’s view of the Fornax Galaxy Cluster
kun på engelsk
Video News Release (B-roll): (eso0949o)
Video News Release (B-roll): (eso0949o)
kun på engelsk
3D animation of the VISTA telescope
3D animation of the VISTA telescope
kun på engelsk