eso0934no — Pressemelding

Melkeveiens sentrum

GigaGalaxy Zoom fase 2

21. september 2009

ESO har nå sluppet det andre av tre bilder fra sitt GigaGalaxy Zoom-prosjekt. Det nye bildet er på hele 340 millioner piksler og viser hvordan Melkeveiens sentralområde ser ut gjennom et amatørteleskop plassert under Paranal-observatoriets praktfulle stjernehimmel..

Bildet dekker 34 x 20 grader og gir oss et inntrykk av hva mange amatørastronomer verden over ser i sine teleskoper. Mye av bildets skjønnhet og appell skyldes imidlertid de særdeles gode observasjonsforholdene og ferdighetene til Stéphane Guisard, en verdenskjent astrofotograf som også jobber som ingeniør ved ESO. Observasjonsforholdene ved Paranal, der bl.a. ESOs Very Large Telescope befinner seg, er noen av de beste på jord. Guisard har dessuten dratt nytte av sin ekspertise som optisk ingeniør med teleskoper som spesialfelt, noe som er en sjeldenhet blant astrofotografer. Som leder for optikkingeniørteamet ved Paranal er Guisard ansvarlig for at optikken på Very Large Telescope er på sitt aller beste.

For å lage denne vakre mosaikken i naturlige farger av vår galakses sentralområde, satte Guisard sammen rundt 1200 enkeltbilder med en samlet eksponeringstid på mer enn 200 timer. Observasjonene ble gjort i løpet av 29 netter, innimellom Guisards vanlige jobb på dagtid ved Paranal-observatoriet [1].

Utsikten dekker himmelområdet fra stjernebildet Skytten til Skorpionen. Den fargerike Rho Ophiuchi-regionen utmerker seg til høyre, i tillegg til mye mørkere områder som f.eks. Slangetåken og Pipetåken. Melkeveiens støvbånd strekker seg tvers over bildet og er pyntet med flotte rødlysende tåker, slik som Lagunetåken, Trifidetåken, NGC 6357 og NGC 6334. Det mørke båndet inneholder også selve galaksesenteret, hvor et supermassivt sort hull skjuler seg.

"Området jeg har avbildet her er en ufattelig rik del av himmelen og den jeg selv synes er aller vakrest," sier Guisard.

Denne slående himmelutsikten er det andre av tre ekstremt høyoppløste bilder fra prosjektet GigaGalaxy Zoom project, igangsatt av ESO i forbindelse med Det internasjonale astronomiåret 2009. Prosjektet gjør det mulig for stjernetittere å utforske universet slik det framstår for det blotte øyet fra de mørkeste og beste observasjonsstedene i verden. Nettsiden til GigaGalaxy Zoom har en interaktiv funksjon som lar brukerne reise inn i Melkeveiens stjernemylder. Med dette verktøyet kan man lære mer om alle de forskjellige og interessante objektene i panoramaet – slik som de fargesprakende tåkene og eksploderende stjernene – bare ved å klikke på dem. På denne måten forsøker prosjektet å knytte sammen den himmelen vi alle kan se med det dype, "skjulte" kosmos som astronomene studerer til daglig. Den fantastiske bildekvaliteten skyldes først og fremst den praktfulle nattehimmelen over ESOs verdensledende observatorier i Chile.

Det tredje GigaGalaxy Zoom-bildet offentliggjøres neste uke, nærmere bestemt den 28. september 2009.

Fotnoter

[1] Bildene ble tatt fra Cerro Paranal, der hvor ESOs Very Large Telescope ligger, ved hjelp av et 10-centimeters Takahashi-teleskop (FSQ106ED f/3,6), et SBIG STL CCD-kamera og en NJP160-montering. Enkeltbildene ble tatt gjennom tre ulike fargefiltre (blått, visuelt/grønt og rødt) og deretter sydd sammen digitalt. Mosaikken består av 52 ulike himmelutsnitt, laget ut fra omkring 1200 enkelteksponeringer med en samlet eksponeringstid på 200 timer. Det endelige bildet har en størrelse på 24 403 x 13 973 piksler (billedpunkter).

Mer informasjon

ESO deltar i flere unike formidlingsaktiviteter i forbindelse med Astronomiåret 2009. ESO er vertskap for Astronomiårets sekretariat på vegne av Den internasjonale astronomiske union, som koordinerer jubileumsåret på globalt plan. ESO er en av Astronomiårets organisasjonspartnere og bidro også til resolusjonen som Italia overbrakte FN. Denne ledet som kjent til at FNs 62. generalforsamling proklamerte 2009 som det internasjonale astronomiåret. I tillegg å organisere aktiviteter både på lokalt og internasjonalt nivå, leder ESO tre av de tolv globale hjørnesteinsprosjektene.

ESO, European Southern Observatory, er den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. Organisasjonen er finansiert av 14 land: Belgia, Danmark, England, Finland, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. ESO har en ambisiøs dagsorden med fokus på design, bygging og drifting av effektive bakkebaserte observasjonsanlegg, der hovedmålet er å gjøre viktige vitenskapelige oppdagelser. ESO har også en ledende rolle i å fremme og organisere samarbeid innenfor astronomisk forskning. ESO driver tre unike, verdensledende observatorier i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. Ved Paranal har ESO bygget Very Large Telescope, verdens mest avanserte astronomiske observatorium for synlig lys. ESO er den europeiske partner i et revolusjonerende teleskop kalt ALMA, nåtidens største astronomiprosjekt. ESO planlegger for tiden et såkalt ekstremt stort optisk/nær-infrarødt teleskop som har fått betegnelsen E-ELT: European Extremely Large Telescope. Med en speildiameter på 42 meter vil dette bli det største "øye" i verden som skuler opp på himmelen.

Guisard er frankmann og har jobbet for ESO i Chile siden 1994. Han er nå leder for optikkingeniørteamet ved ESOs Very Large Telescope (VLT). Hovedoppgavene er å sørge for at optikken på teleskopene er perfekt opplinjert og å vedlikeholde og forbedre teleskopenes bildekvalitet og deres aktive optikk. Guisard bruker mesteparten av fritiden på å fotografere nattehimmelen, idet han nyter godt av den samme krystallklare himmel som VLT. Hans fantastiske astronomibilder og "time lapse"-videoer har vært brukt i en rekke bøker og TV-programmer. Stéphane Guisard er også med i fotografnettverket The World At Night (TWAN).

Linker

Kontakter

Andreas O. Jaunsen
Oslo, Norge
Mob.: +47 99 59 88 00
E-post: ajaunsen@astro.uio.no

Jan-Erik Ovaldsen
Oslo, Norge
E-post: j.e.ovaldsen@astro.uio.no

Stéphane Guisard
ESO
Garching, Germany
Tlf.: +56 55 43 5283
E-post: sguisard@eso.org

Henri Boffin
ESO
Garching, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6222
E-post: hboffin@eso.org

Olivier Hainaut
ESO
Garching, Germany
Tlf.: +49 89 3200 6752
E-post: ohainaut@eso.org

ESO i sosiale medier

Dette er en oversettelse av ESOs pressemelding eso0934 i regi av ESON, et nettverk av personer i ESOs medlemsland (samt noen utenfor ESO, som Norge) som fungerer som lokale mediekontakter i forbindelse med pressemeldinger og andre nyheter fra ESO.

Om pressemeldingen

Pressemld. nr.:eso0934no
Legacy ID:PR 34/09
Navn:Milky Way
Type:Milky Way : Sky Phenomenon : Night Sky : Milky Way
Facility:Other

Bilder

A 340-million pixel starscape from Paranal
A 340-million pixel starscape from Paranal
kun på engelsk
Astrophotographer Stéphane Guisard
Astrophotographer Stéphane Guisard
kun på engelsk
GigagalaxyZoom phase 2
GigagalaxyZoom phase 2
kun på engelsk

Videoer

Zooming onto Messier 4
Zooming onto Messier 4
kun på engelsk
Zooming onto Messier 8
Zooming onto Messier 8
kun på engelsk