Røntgenbilde av himmelutsnittet XXL-South

Bildet viser XXL-South (forkortet XXL-S), et av de to himmelområdene som studeres i forbindelse med XXL-prosjektet.

XXL er en av de største galaksehopkartlegginger som noen gang er satt i gang, og røntgenbildene er de klart beste og dypeste som så langt er tatt av himmelen. Kartleggingen ble utført med ESAs røntgenteleskop XMM-Newton. Supplerende observasjoner for å bestemme avstandene til galaksehopene ble gjort ved ESOs observatorier.

Området på dette røntgenbildet består av ca. 220 bilder tatt med XMM-Newton. Det dekker et (todimensjonalt) areal tilsvarende hundre ganger fullmånens himmelutstrekning. I tillegg beregnet man avstandene til objektene, noe som gav forskerne et tredimensjonalt bilde av himmelområdet.

De røde sirklene angir galaksehopene som ble oppdaget i kartleggingen. Sammen med det andre himmelutsnittet – XXL-North – ble det funnet rundt 450 galaksehoper. Enkelte ligger så langt unna Jorda at vi ser dem slik de framstod da universet var bare halvparten av dets nåværende alder.

Røntgenbildet inneholder også om lag 12 000 enkeltgalakser med svært lyssterke sentralområder. Den høye lysstyrken skyldes at galaksesentrene inneholder supermassive sorte hull.

Kilde:

ESA/XMM-Newton/XXL survey consortium/(S. Snowden, L. Faccioli, F. Pacaud)

Om bildet

ID:eso1548a
Språk:nb
Type:Kollasj
Publiseringsdato:15. desember 2015 12:00
Relaterte pressemeldinger:eso1548
Størrelse:1944 x 1854 px

Om objektet

Type:Early Universe : Galaxy : Grouping : Cluster

Bildeformater

Stor JPEG
1,9 MB
Medium JPEG
630,1 KB