Bildemontasje av Einstein-ringen SDP.81 og den gravitasjonslinsede galaksen (uten tekst)

ALMA-observatoriet har i forbindelse med sin Long Baseline-kampanje produsert et fantastisk detaljert bilde av en svært fjern gravitasjonslinset galakse. Gravitasjonslinseeffekten gjør at vi observerer et forstørret bilde av galaksens stjernedannelsesområder, og aldri før har man sett detaljer på dette nivået i et så fjernt objekt. De nye observasjonene, som er betydelig mer detaljerte enn det Romteleskopet Hubble kan oppnå, avslører regioner med stjernedannelse som kan minne om forvokste versjoner av Oriontåken i vår egen galakse.

Bildet til venstre er tatt med Romteleskopet Hubble og viser forgrunnsgalaksen som forårsaker linseeffekten. Den gravitasjonslinsede galaksen SDP.81, som danner en nesten perfekt Einstein-ring rundt forgrunnsgalaksen, er knapt synlig.

I midten sees ALMAs skarpe bilde av Einstein-ringen. Forgrunnsgalaksen er ikke synlig på disse observasjonene. Ved hjelp av avanserte datamodeller av gravitasjonslinsen kan astronomene rekonstruere hvordan den fjerne galaksen ser ut, jf. bildet til høyre. Man kan identifisere flere støvskyer i galaksen. Disse antas å være svære, kalde molekylskyer der stjerner og planeter fødes.

Kilde:

ALMA (NRAO/ESO/NAOJ)/Y. Tamura (The University of Tokyo)/Mark Swinbank (Durham University)

Om bildet

ID:eso1522e
Språk:nb
Type:Kollasj
Publiseringsdato:8. juni 2015 20:00
Relaterte pressemeldinger:eso1522
Størrelse:2537 x 928 px

Om objektet

Navn:Einstein Ring, SDP 81
Type:Early Universe : Galaxy : Type : Gravitationally Lensed
Early Universe : Cosmology : Phenomenon : Lensing
Avstand:z=3.04 (rødforskyvning)

Bildeformater

Stor JPEG
494,3 KB
Medium JPEG
85,3 KB

Farger og filtre

BåndTeleskop
MillimeterAtacama Large Millimeter/submillimeter Array