Kolliderende galakser i det fjerne univers sett gjennom et gravitasjonelt forstørrelsesglass

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) og en rekke andre teleskoper på bakken og i rommet er tatt i bruk for å skaffe unike bilder av en galaksekollisjon som inntraff da universet var bare halvparten av dets nåværende alder. Astronomene fikk dessuten hjelp av et galaksestort forstørrelsesglass for å avdekke detaljer som ellers ville vært usynlige. De nye undersøkelsene av H-ATLAS J142935.3-002836 viser at dette komplekse og fjerntliggende objektet minner om Antennegalaksene, et velkjent og mye nærmere eksempel på en galaksekollisjon.

Den diagonale strukturen på bildet er forgrunnsgalaksen som forårsaker gravitasjonslinsingen. Slik ville vår egen galakse, Melkeveien, sett ut om man kunne se den fra siden. Rundt forgrunnsgalaksen finner vi en nesten komplett ring, som skyldes et fjernt, gravitasjonslinset bakgrunnsobjekt. Omfattende observasjoner har slått fast at objektet altså er to kolliderende galakser med intens stjernedannelse.

Bildet er satt sammen av eksponeringer fra Romteleskopet Hubble og Keck II-teleskopet på Hawaii, samt data fra ALMA, som her gjengis med rød farge. ALMA-observasjonene gir også informasjon om bevegelsene til materialet i de to kolliderende galaksene. Det var avgjørende for å forstå hva dette objektet egentlig var for noe.

Kilde:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/NASA/ESA/W. M. Keck Observatory

Om bildet

ID:eso1426d
Språk:nb
Type:Observasjon
Publiseringsdato:26. august 2014 18:00
Relaterte pressemeldinger:eso1426
Størrelse:612 x 612 px

Om objektet

Navn:H-ATLAS J142935.3-002836
Type:Early Universe : Galaxy : Type : Interacting
Constellation:Virgo

Bildeformater

Stor JPEG
58,4 KB
Medium JPEG
80,5 KB

Koordinater

Position (RA):14 29 34.79
Position (Dec):0° 28' 33.97"
Field of view:0.11 x 0.11 arcminutes
Orientering:Nord er 10.6° til venstre for vertikalen

Farger og filtre

BåndTeleskop
Infrarødt
f110w
Hubble Space Telescope
WFC3
Infrarødt
H
W. M. Keck Observatory
Infrarødt
K
W. M. Keck Observatory
MillimeterAtacama Large Millimeter/submillimeter Array