Het Uniform Model van actieve galactische kernen

 

Deze animatie geeft een vereenvoudigde weergave van het Uniform Model van actieve galactische kernen of AGNs – energetische bronnen, aangedreven door superzware zwarte gaten, die in het centrum van sommige sterrenstelsels voorkomen.

Astronomen kennen verschillende soorten AGNs. Sommige, zogeheten blazars, zijn buitengewoon helder en kunnen op tijdschalen van slechts uren of dagen fluctueren, terwijl een ander soort, zogeheten quasars, ook zeer helder is, maar doorgaans minder veranderlijk dan blazars. Seyfert-sterrenstelsels, die er in twee soorten zijn (1 en 2), zijn een ander soort AGNs, omgeven door duidelijk waarneembare gaststelsels. Seyfert 1- en Seyfert 2-sterrenstelsels hebben beide heldere kernen, maar Seyfert 2-sterrenstelsels zijn veelal wat meer getemperd.

Het Uniform Model stelt dat alle AGNs – ondanks hun grote onderlinge verschillen – dezelfde basisstructuur hebben: ze bestaan uit een superzwaar zwart gat, omgeven door een dikke ring van stof. Volgens het model zijn de verschillende verschijningsvormen van AGNs simpelweg het gevolg van de hoek waaronder we het zwarte gat en de dikke ring vanaf de aarde waarnemen. Het soort AGN hangt af van de mate waarin de ring het zwarte gat aan het zich onttrekt en in sommige gevallen zelfs helemaal verbergt.

Credit:

ESO/L. Calçada and M. Kornmesser

Over de video

Id:eso2203c
Taal:nl
Publicatiedatum:16 februari 2022 17:00
Gerelateerde berichten:eso2203
Duur:25 s
Frame rate:25 fps

Over het object

Naam:M 77, Messier 77
Type:Local Universe : Galaxy : Activity : AGN

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
6,4 MB

For Broadcasters