Brengt nieuws vanuit het Heelal naar kinderen over de hele wereld

Een Bubbelig Feest in de Ruimte

27 mei 2015

In de ruimte is het bijna zo koud als maar kan. Dus het is grappig dat het object in deze nieuwe ruimtefoto meer op een vlam lijkt: van het witte, hete midden tot de stijgende, rode wolken. De grote blauwe sterren lijken zelfs op vonken!

Dit object is een nevel (een wolk van kosmisch gas en stof). Het lijkt niet alleen op een vlam, het gedraagt zich ook zo (behalve de blauwe sterren, die liggen eigenlijk vóór de nevel, veel dichter bij de Aarde). Net zoals de brandende kern van een vlam, is het heetste deel van deze nevel het felle gedeelte in het midden. Daar is een grote groep jonge sterren zich aan het verstoppen. Hoewel je het niet kan zien op deze afbeelding hebben deze sterren een grote invloed op de omliggende gebieden.

Het gas in het midden van de nevel wordt enorm opgewarmd door de jonge sterren. Als het gas opwarmt, breidt het zich uit naar het omliggende, koudere, rode gas. Dat is net zoals de stoom die van een ketel afkomt wanneer het water kookt.

Zodra het hete gas de randen van de gaswolk bereikt, barst het naar buiten, naar de koude, zwarte ruimte. Omdat je eenzelfde soort effect krijgt als je een fles champagne open maakt, heet dit proces ook wel ‘champagne stroom’.

En deze nevel kan meer dan alleen maar bubbels maken. Het lijkt erop dat er veel voorvallen zijn geweest van de geboorte van sterren in deze wolk. Dat betekent dat er een mix is van sterren van alle leeftijden, en in vele verschillende fasen van hun leven. Hierdoor is deze nevel heel interessant voor sterrenkundigen die bestuderen hoe sterren geboren worden en groeien.

Geinig weetje

Deze kosmische wolk heeft enorm veel ‘extinctie’. Dat betekent niet dat er hier heel veel soorten doodgaan. In de sterrenkunde betekent ‘extinctie’ dat licht afkomstig van een object tegengehouden wordt door kosmisch stof. Daardoor kan het licht onze ogen of telescopen op Aarde niet bereiken.

Dit is de kinderversie van ESO-persbericht eso1521.