De Emoe aan de hemel boven Paranal

Op de top van Cerro Paranal, hoog boven de Atacama-woestijn baden twee Unit Telescopes van de Very Large Telescope in het sterlicht. Ze nemen de Melkweg waar die zich boven ESO’s Paranal Observatorium uitstrekt.

Op deze foto zijn meerdere interessante objecten te zien. De meest prominente objecten zijn de twee Magelhaense Wolken - een kleine (SMC) en een grote (LMC) - die tussen de telescopen aan de hemel staan. De donkere Kolenzaknevel, die boven de linker telescoop te zien is, lijkt op een kosmische vingerafdruk die de Melkweg verduistert.

De Magelhaense wolken maken beide deel uit van de Lokale Groep van sterrenstelsels, net als onze Melkweg. De LMC staat op 163.000 lichtjaar afstand en de SMC op 200.000 lichtjaar. De Kolenzaknevel staat in vergelijking op een steenworp afstand. Hij staat 600 lichtjaar van ons af en is de best zichtbare donkere nevel aan de sterrenhemel.

De Kolenzaknevel is opgetekend door veel oude culturen. Dit object is het hoofd van de Emoe aan de hemel voor verschillende inheemse Australische volkeren. Australische Aboriginals zijn waarschijnlijk de oudste beoefenaars van sterrenkunde ter wereld. Hun sterrenbeelden zijn donkere gebieden aan de hemel terwijl het een westerse traditie is om de sterren te gebruiken.

Aan de zuidelijke hemel zijn donkere gebieden beter zichtbaar dan aan de noordelijke hemel. Andere culturen hadden ook donkere sterrenbeelden, bijvoorbeeld de Inca’s in Zuid-Amerika. een sterrenbeeld dat heel belangrijk was voor Inca-astronomen staat bekend als Urcuchillay (de Lama). Dit sterrenbeeld staat symbool voor het belang van dieren in hun cultuur als bron van voedsel, wol en transport. 

Deze foto is gemaakt door ESO Photo Ambassador Yuri Beletsky.

Credit:

Over de afbeelding

Id:potw1439a
Taal:nl
Type:Fotografisch
Publicatiedatum:29 september 2014 10:00
Grootte:2500 x 1525 px

Over het object

Naam:Coalsack Nebula, Large Magellanic Cloud, Milky Way, Small Magellanic Cloud, Very Large Telescope
Type:Milky Way : Nebula
Local Universe : Galaxy
Unspecified : Sky Phenomenon : Night Sky : Milky Way
Unspecified : Technology : Observatory : Telescope

Afbeeldingstypen

Grote JPEG
2,4 MB

Inzoomen


Achtergrond

1024x768
481,6 KB
1280x1024
850,5 KB
1600x1200
1,2 MB
1920x1200
1,5 MB
2048x1536
2,0 MB