Mededeling

Verenigd Koninkrijk bevestigt deelname in E-ELT

4 maart 2013

Vertegenwoordigers van het Verenigd Konininkrijk (VK) hebben op 3 maart 2013 bevestigd dat hun land zal deelnemen in het  European Extremely Large Telescope (E-ELT)-programma. Daarmee komt het totaal aantal ESO-lidstaten dat meedoet aan het E-ELT-programma op elf.

Het Verenigd Koninkrijk is voor 16% partner van ESO en de nieuw aangekondigde investering beloopt zo'n 100 miljoen euro over de tienjarige constructieperiode.

"Dit is een grote stap voorwaarts voor het E-ELT-project", zo licht ESO-directeur-generaal Tim de Zeeuw toe. "Het VK heeft al significant bijgedragen aan het ontwerp, en Britse astronomen en industrie zijn er goed op voorbereid om belangrijke bijdragen te leveren wanneer het project de constructiefase ingaat.

Het VK heeft de ontwikkeling van de 'science case' geleid, maar ook instrumenten en optische en telescoop-systemen ontworpen, en bouwprocessen ontwikkeld. Het instrumentatieprogramma van de VK zal worden opgeleverd in nauwe samenwerking tussen Durham University, University of Oxford, University of Cambridge, STFC’s UK Astronomy Technology Centre in Edinburgh, en RAL Space, samen met leidende internationale instituten.

Op de ESO-Raadsvergadering in juni 2012 was het VK een van de vier landen die vóór stemden 'ad referendum', wat wil zeggen: na bevestiging. Deze vier landen (België, Finland, Italië en het Verenigd Koninkrijk)) hebben hun deelname nu bevestigd.

De bouw van de E-ELT start naar verwachting later in 2013; 'first light' van de telescoop zal begin volgende decennium plaatsvinden.

Links

Over de Mededeling

Id:ann13019

Afbeeldingen

Het Verenigd Koninkrijk bevestigt zijn deelname in de E-ELT
Het Verenigd Koninkrijk bevestigt zijn deelname in de E-ELT
Artist's impression van de European Extremely Large Telescope
Artist's impression van de European Extremely Large Telescope