ESOcast 168: NEO-k: Földközeli objektumok

A földközeli objektumok (Near Earth Objects, NEO) olyan égitestek a Naprendszerben, amik pályájuk következtében jelentősen megközelíthetik a Földet. Minden nap sok ilyen objektum ütközik bolygónkkal, de legtöbbjük túl kicsi ahhoz, hogy bármiféle észrevehető hatása legyen. Nagyobb égitestek is rejtőznek azonban Naprendszerünkben, melyeknek jelentős hatása lehet a Földre. Ilyen volt a nagy Cseljabinszk meteor2013-ban, vagy a még nagyobb, dinoszauruszokat kipusztító aszteroida is.

Minthogy Földünk jövője a tét, a tudósok és a mérnökök erejüket megfeszítve dolgoznak azon, hogy megvédjenek minket ezektől az ütközésektől.

Az ESOcast 168. adásában Olivier Hainaut-t, az ESO csillagászát halljuk, aki a NEO-k eredetét és természetét magyarázza el. Elmondja azt is, hogy a NEO-k milyen veszélyt jelentenek bolygónkra, hogyan tanulmányozhatjuk őket az ESO távcsöveivel, például a VLT-vel, és hogy a tudósok hogyan tervezik megvédeni a Földet ettől a földönkívüli fenyegetéstől.

Forrás:

ESO

Directed by: Herbert Zodet. 
Editing: Herbert Zodet. 
Web and technical support: Mathias André and Raquel Yumi Shida.
Written by: Olivier Hainaut and Calum Turner. 
Music: STAN DART (www.stan-dart.com). 
Footage and photos: ESO, M. Kornmesser, L. Calçada, F. Char, JAXA, ESA/Hubble, NASA, Alexandre Santerne (Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço, Universidade do Porto) / Planetário do Porto - Centro Ciência Viva, B. Tafreshi (twanight.org), C. Malin (christophmalin.com), Nick Risinger (skysurvey.org), L. L. Christensen and Gianluca Lombardi (glphoto.it). 
Executive producer: Lars Lindberg Christensen.

About the Video

Id:esocast168a
Language:hu
Közzététel napja:2018. június 29. 16.00
Related releases:eso2107
Related announcements:ann18052
Időtartam:06 m 13 s
Frame rate:30 fps

About the Object

Típus:Unspecified

HD


Medium

Video Podcast
82,9 MB

For Broadcasters


Script

English
105,1 KB

Subtitles

Arabic
9,1 KB
Croatian
6,1 KB
English
6,2 KB
German
6,5 KB
Italian
6,3 KB
Korean
6,7 KB
Portuguese
6,3 KB
Vietnamese
8,2 KB