Háromdimenziós nézet az ALMA által megfigyelt összeolvadó galaxispárt övező, MUSE által észlelt gázhalóról

A videó az ESO VLT távcsőegyüttesének MUSE műszere által megfigyelt egyik gázhalót mutatja egy összeolvadó galaxispárnak az ALMA antennarendszerrel korábban rögzített képére montírozva. A hidrogéngáz alkotta nagy kiterjedésű halót kék szín, míg az ALMA-adatokat narancssárga szín jelzi. A háromdimenziós nézet a MUSE és az ALMA ténylegesen rögzített adatai alapján készült.

A haló a galaxis foglya, amelynek középpontjában egy kvazár található. A halóban lévő halványan fénylő hidrogéngáz tökéletes táplálékforrást biztosít a kvazár centrumában helyet foglaló szupernagy tömegű fekete lyuknak.

A háromdimenziós nézeten látható objektumok vöröseltolódása 6,2, ami azt jelenti, hogy olyan állapotukban látjuk őket, mint amilyenben 12,8 milliárd évvel ezelőtt voltak. Bár a kvazárok fényesek, az őket övező gáztározókat sokkal nehezebb észlelni. A MUSE azonban képes volt detektálni a halókat alkotó hidrogéngáz halvány fénylését, lehetővé téve, hogy a csillagászok fellebbentsék a fátylat a korai Univerzum szupernagy tömegű fekete lyukait tápláló anyagról.

Forrás:

ESO/Farina et al.; ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Decarli et al.; L. Calçada

About the Video

Id:eso1921b
Language:hu
Közzététel napja:2019. december 19. 12.00
Related releases:eso1921
Időtartam:20 s
Frame rate:25 fps

About the Object

Típus:Early Universe : Galaxy : Activity : AGN : Quasar

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
5,2 MB

For Broadcasters