Sajtószoba

Üdvözöljük az Európai Déli Obszervatórium (ESO) sajtószobájában, amely látogatást a az ESO Oktatási és Közkapcsolati Részlege (ePOD) tette lehetővé. Itt információkat talál a sajtóközleményekkel, képgalériával, videótárral, levelezőlistákkal, médialátogatásokkal és egyebekkel kapcsolatban.

Biztatjuk az újságírókat és az oktatókat az ESO képeinek és videóinak használatára cikkeikben és oktatási anyagaikban, feltéve, hogy az anyag forrásaként az ESO jól láthatóan fel van tüntetve. Kérjük, hogy olvassa el és tartsa be az oldal alján található szerzői jogi szabályokat.

Ha szeretné megkapni a sajtónak szóló legújabb híreinket, kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot. A csillaggal jelölt rovatok kitöltése kötelező. Ha meg akarja kapni az esetleges ePOD-termékeket, a postacím pontos megadása is ajánlott. Az ePOD fenntartja magának a jogot a megadott információk helyességének ellenőrzésére, és csak azoknak biztosít hozzáférést, akik pontos információt szolgáltatnak. Bővebb tájékoztatás alább, a Hírlevél rovatban található.

Az ePOD és az ESO tájékoztatási tevékenységéről itt többet is megtudhat. Lépjen kapcsolatba velünk!

Sajtóközlemények

Az ESO sajtóközleményei fontos tudományos, műszaki és szervezeti újdonságokról és fejlesztésekről, továbbá a tudósoknak az ESO műszereivel elért eredményeiről tájékoztatnak. E sajtóközlemények célja az izgalmas felfedezések és a Világegyetem szépségének megosztása a nagyközönséggel.

A sajtóközlemények fajtái

Az ESO háromféle sajtóközleményt publikál:

 • Tudományos jellegű közlemény
  Az ilyen sajtóközlemény az ESO obszervatóriumaiban vagy az ESO munkatársai által elért, valamely folyóirat szakmai bírálatán túljutott tudományos eredményeket ismertet. Az ilyen közlemény az eredmény jelentőségét méltatja, és lehetővé teszi a kapcsolatfelvételt az eredményt elért tudósokkal.
 • Szervezettel kapcsolatos közlemény
  Az ilyen közlemények az ESO tevékenységéhez kapcsolódó témák széles körét fedik le, köztük a már működő és a jövőbeli obszervatóriumokkal, illetve új csillagászati műszerekkel kapcsolatos híreket, és a világon bárhol megrendezett kiállításokról is tájékoztatnak. Az egyéb témák közül a szervezettel kapcsolatos közlemények az ESO újabb tagállamainak belépéséről is tudósítanak, és olyan különleges téma is terítékre került, hogy a James Bond filmsorozat Quantum csendje című epizódjának egyik forgatási helyszíne az ESO Paranal Obszervatóriuma volt Chilében.
 • Fotó közzététele
  A csillagászat tudománya gyönyörű, és lenyűgöző képet nyújt a kozmoszról. Az ESO a legszebb képek közül válogatva rendszeresen bemutat egyet-egyet a nagyközönség számára. Az ilyen sajtóközlemények részletes leírást tartalmaznak a képen látható objektumról, és elmagyarázzák az égitesthez vagy kozmikus jelenséghez tartozó mögöttes tudományt.

Az ESO a weblapján Hírleveleket és A hét képeit is közzéteszi.

A hírlevelek rövidebbek a sajtóközleményeknél (jellemzően rövidebbek 200 szónál), és a nagyközönség számára érdekes eseményekről tudósítanak. Ebbe beletartozik a soron következő események időpontjának és helyszínének megadása, az új ESOcasts-ok bejelentése, és olyan érdekes kutatási eredményeket is kiemelnek, amelyekről nem készül tudományos sajtóközlemény. A hírlevelek az ESO új termékeit is népszerűsítik.

A hét képei között az ESO távcsöveivel készült látványos vagy érdekes felvételek szerepelnek. Ezek lehetnek vadonatújak vagy az archívumból kiválasztott korábbi képek. Az egyes képekhez rövid magyarázó szöveg tartozik. A hét képe minden hétfő délelőtt 10 órakor (közép-európai idő szerint) válik nyilvánossá.

Sajtóközlemény-archívum

Az összes ESO-sajtóközlemény megtekintése 1985-ig visszamenőleg.

Űrfürkész – csillagászati hírek gyermekeknek

Az Űrfürkész az ESO által nyújtott hírszolgáltatás a Világegyetemes Tudatosság (Universe Awareness, UNAWE) oktatási projekt keretében, amely kifejezetten a 7–11 éves korosztályt célozza meg, és szülői vagy tanári segítség sem szükséges a megértéséhez (de azzal együtt is hasznos). Az Űrfürkész a gyermekek számára is könnyen érthető módon magyarázza el az ESO által közzétett tudományos sajtóközleményeket és fényképeket. A hozzáféréshez az egyes sajtóközlemények tetejénél található Űrfürkész ikonra kell kattintani.

Fordítások

Az ESO tagországaiban élő elkötelezett személyek létrehozták az ESO tudományos tájékoztató hálózatát, amelynek tagjai helyi kapcsolatként szolgálnak a média számára az ESO-val kapcsolatban. Ugyanők fordítják le az adott ország nyelvére az ESO sajtóközleményeit.

Az ESO sajtóközleményeivel kapcsolatos eljárások és elvek

Az ESO a lehető legjobban törekszik arra, hogy tényszerűen és helyesen mutassa be a sajtóközlemény tárgyát képező tudományos munkát, és a megszövegezésével kerülje a félreértelmezést vagy túlzásokba esést. Annak érdekében, hogy a nagyközönség megbízható információforrásnak tekintse a sajtóközleményeket, az ESO a következő eljárások és elvek betartását vállalja.

 1. Az ESO tudományos sajtóközleményei maguk nem tudományos cikkek, hanem beszámolók igazi tudományos közleményekben szereplő tudományos állításokról. Ennek megfelelően az ESO tudományos sajtóközleményei általában olyan hivatalos dokumentumokra épülnek, amelyek már túljutottak a szabványos szakértői felülvizsgálati folyamaton, így valamely tudományos folyóirat közlésre elfogadta.
 2. Kivételes esetekben az ESO tudományos sajtóközleménye olyan munkára is épülhet, amelyről szóló kéziratot már benyújtották valamelyik tudományos folyóirathoz, de hivatalosan még nem fogadták el közlésre. Ilyen esetekben a sajtóközleményben szerepel az a kitétel, hogy a cikket közlésre benyújtották.
 3. A folyóiratoknál szokásos – az ESO-tól független – szabványos szakértői értékelési rendszeren kívül az ESO tudományos sajtóközleményei vezető tudósaink által végzett belső ellenőrzésen is átesnek. Ezen eljárás célja az eredeti tudományos cikkben közölt tudományos állítások helyességének ellenőrzése, az eredmények megerősítése, és annak igazolása, hogy a sajtóközlemény helyesen tükrözi vissza a szakcikkben megfogalmazott állitásokat. A tudományos sajtóközlemény kibocsátásához a vezető tudósok egyetértése szükséges.
 4. Ha valamelyik tudományos, szervezeti vagy fotót közzétevő sajtóközleményről utóbb kiderül, hogy tévedést tartalmaz, az ESO a visszavonásról szóló megfelelő jegyzetet helyez el az eredeti sajtóközleményben, amely továbbra is elérhető az ESO weboldalán.

A sajtóközlemények közzététele

Előzetes értesítési rendszer az ESO szabványos sajtóközleményeihez

Az ESO valamennyi sajtóközleményét általában a média azon képviselői kapják meg, akik feliratkoztak a Médiahírlevelünkre (lásd alább), továbbá az AAS levelezőlistáján, szereplők, illetve 24 vagy 48 órával a kibocsátás előtt az AlphaGalileo és az EurekAlert! is értesül a leendő sajtóközleményről, amelynek teljes szövegéhez és a kapcsolódó multimédiához is szabadon hozzáférhetnek. Az értesítés általában hétfőnként történik, a sajtóközlemény pedig szerdán válik nyilvánossá. Bizonyos esetekben viszont a sajtóközlemény „azonnali kibocsátásra” szól, vagy más időpontban kerül közzétételre az embargóra vonatkozó konkrét feltételekkel (például a Nature vagy Science folyóiratokban közölt cikkek esetén).

Az előzetes értesítési rendszerünk időt biztosít a média képviselőinek a téma vizsgálatára, a fontosabb információk összegyűjtésére vagy interjúk készítésére, így elérhető, hogy minél jobb és hitelesebb legyen a nagyközönség tájékoztatása híreink alapján. Az jól bevált „embargó” kifejezést használjuk annak hangsúlyozására, hogy az elkészült anyag csak két nappal később hozható nyilvánosságra. Az azonban semmiképpen sem áll szándékunkban, hogy csinnadratta kísérje a hír megjelenését. E rendszer hasznosságának ellenőrzésére 2011 júliusában megszavaztattuk a médiát. Az eredmények itt tekinthetők meg.

Amennyire lehetséges, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a sajtóközlemény kibocsátását akkorra időzítsük, amikor az annak témájául szolgáló cikk éppen megjelenik a tudományos folyóiratban. Tudatában vagyunk annak, hogy a már publikált anyag (kivonat, online preprint, publikált cikk) már megteremti a tiszta játék lehetőségét a média képviselői számára.

Úgy véljük azonban, hogy a sajtóközlemény-csomagunk (kevésbé szakmai jellegű megfogalmazásával, a tudósok kommentárjaival és gazdag kép- és videóanyagával) jelentős hozzáadott értéket képvisel az újságírók részére, mint pusztán a megjelent szakcikk.

Ha egy újságíró az előzetes értesítésben megjelölt idő letelte előtt közöl valamit a sajtóközlemény-csomagunk tartalmából (pl. idézetet, jarulékos információt vagy a kapcsolódó multimédiaából bármit), azt az embargó megszegésének tekintjük. Ennek folyományaként az illetőt külön értesítés nélkül töröljük a Médiahírlevél címlistájáról, és attól kezdve a nyilvános hírlevelet kapja a sajtóközlemények kibocsátásával egy időben, tehát előzetes hozzáférés nélkül. Azt is kérjük, hogy az illető újságírót töröljék az AAS embargós levelezési listájáról, illetve cselekedetét egyszersmind tekintsék az AlphaGalileo és az EurekAlert! embargóra vonatkozó feltételeinek megszegésének is.

Hírlevelek

Az ePOD számos hírlevelet kínál az újságíróknak és a nagyközönségnek, hogy tájékozódjanak az ESO-val kapcsolatos legfrissebb hírekről. A Médiahírlevél az újságírók részére készül, a Hírlevél Műsorszóró Vállalatoknak pedig a rádiós és tévés műsorszolgáltatók számára.

Az epodpress levelezőlista – a média képviselőinek előzetes hozzáférése az ESO sajtóközleményeihez

Az írott és elektronikus sajtó jóhiszemű képviselői itt iratkozhatnak fel a Médiahírlevélre – az angol vagy a helyi nyelvű változatra tetszésük szerint. A hírlevél az ESO sajtóközleményeit tartalmazza kb. 48 órával azok nyilvánosságra hozatala előtt, továbbá az ESO legfrissebb videóit és felvételeit, amelyek dokumentumfilmekben, filmekben, elektronikus hírekben stb. is használhatók (lásd az ESO előzetes értesítési rendszerét feljebb). Bizonyos esetekben az ESO sajtóközleményei „azonnali kibocsátásra” szólnak, vagy más időpontban kerülnek közzétételre embargóra vonatkozó konkrét feltételekkel (például a Nature vagy Science folyóiratokban közölt cikkek esetén).

A sajtóközleményeken és az azokat kísérő anyagokon kívül a Médiahírlevél A hét képei legfrissebb felvételeit, felhívásokat és videóanyagokat is tartalmaz, amelyek hasznosak lehetnek a média képviselői számára.

Kérjük, hogy töltse ki ezt az űrlapot, ha fel akar iratkozni. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező. Ha az ePOD lehetséges termékeit is meg akarja kapni, javasoljuk, hogy pontos postai címét is adja meg. Az ePOD fenntartja magának a jogot a megadott információk helyességének ellenőrzésére, és csak azoknak biztosít hozzáférést, akik pontos információt szolgáltatnak. A hírlevélre előfizetők e-mail-en visszaigazolást kapnak. Ha további kérdése van, küldjön e-mailt az information@eso.org címre.

Újdonságok az ESO

Az Újdonságok az ESO Hírlevélről azoknak szól, akik tudni akarnak az ESO legújabb tudományos eredményeiről, az általuk közzétett felvételekről, felhívásokról, a hét képeiről stb. itt iratkozhat fel rá, vagy látogasson az ESO hírarchívumába.

Az ESO Közkapcsolati Hírlevele

Az ESO havonkénti rendszerességgel a közkapcsolati hírekről és forrásokról is közread hírlevelet, amelyről itt tudhat meg többet.

RSS csatorna

Állítsa be élő könyvjelzőként a mi RSS-ünket a saját RSS olvasóján, és mindig értesül a legfrissebb híreinkről.

 • Minden sajtóközlemény
  Hírek az ESO működéséről és tudományos eredményeiről.
 • ESOcast
  Az ESO jelzéssel ellátott video-podcast-sorozatok különféle videoformátumokban érhetők el.
 • Hubblecast
  A Hubble-űrtávcsővel kapcsolatos történések podcast-ját az ESO a NASA-val és az ESA-val közösen állítja össze. Ugyancsak különféle videoformátumokban érhető el.
 • A hét képe
  Minden héten egy-egy lenyűgöző új fotó. Kattintson ide, hogy megnézze az összeset.
 • Hirdetmények
  Az ESO szervezetével kapcsolatos tájékoztató a nagyközönség és a tudományos közösség számára.
 • Portál az Univerzumhoz
  Online elérhető globális csillagászati tartalom, amely egyfajta tárgymutató, és a hírek, blogok, video-podcastok, audio-podcastok, képek, videók és egyebek gyűjteménye. Ide kattintva éri el a portált.
 • ESO-képek
 • ESO-videók

Képgaléria

A Képgaléria fotók, képek és illusztrációk gyűjteménye a Világegyetem szépségének közvetítésére és az Univerzum rejtélyeit vizsgáló ESO eredményességének bemutatására. Különböző minőségű és formátumú képek érhetők el, közte egészen nagy felbontásúak is. Az ESO felvételei és mozgóképei térítésmentesen is reprodukálhatók nem kizárólagos alapon, feltéve, hogy az ESO egyértelműen meg van nevezve az átvett anyag forrásaként. A használati feltételek teljes megismeréséhez olvassa el a szerzői jogi közleményt for full terms of use.

Videotéka

Az ESO terjedelmes videotékát tart fenn, amelyben megtalálhatók a sajtóközleményeket kísérő multimédiás anyagok, továbbá a videohírek és az ESOcast, az ESO jellegzetes podcast-ja. A legtöbb videó elérhető nagy felbontásban (720/50p), de a videoformátumok oldalán részletes információk találhatók a videofájlok elérhető típusairól. Az ESO felvételei és mozgóképei nem kizárólagos alapon térítésmentesen reprodukálhatók, feltéve, hogy az ESO egyértelműen meg van nevezve az átvett kép- és videoanyag forrásaként. A használati feltételek teljes megismeréséhez olvassa el a szerzői jogi közleményt.

Tudjon meg többet a tömegtájékoztatáshoz használható videohíranyagról és video-összeállításokról.

Tények az ESO-ról

Az ESO történetére és világszínvonalú obszervatóriumaira vonatkozó információk itt találhatók.

Sajtóösszeállítás

Az ESO tevékenységével kapcsolatos sajtóösszeállítás itt található különféle nyelveken.

A média képviselőinek látogatása

Az ESO jó néven veszi, ha újságírók, tudományos szakírók és producerek helyszíni látogatást kívánnak tenni a chilei obszervatóriumokban, hogy tudósításokat, dokumentumfilmeket, fotókönyveket vagy más sajtóanyagot készítsenek. Kérjük, olvassa el a sajtólátogatási irányelveket.

Szerzői jogi közlemény

Az ESO felvételei és mozgóképei térítésmentesen reprodukálhatók nem kizárólagos alapon, feltéve, hogy az ESO egyértelműen meg van nevezve az átvett képanyag forrásaként. Részletesebben lásd itt.

ESO médiaszavazások

Az ESO 2011-es médiaszavazása az ePOD és az AAS levelezőlistáján szereplőkre terjedt ki, és a válaszokat két héten át (2011. június 24 – július 8. között) lehetett beküldeni.

A sajtó 130 képviselője vett részt név nélkül. A felmérésből 16 teljes vagy részmunkaidős sajtómunkatárs válaszát kizártuk, hogy csakis a komoly újságírók igényeire összepontosítsunk. Így 114 résztvevő válaszát elemeztük, akiknek 46 év volt az átlagéletkora. Közülük 36% az Amerikai Egyesült Államokból vagy Németországból válaszolt (fele-fele arányban), a többiek a világ minden tájáról, de közülük 75% ESO-tagországból.

A jelentés röviden összegzi az adatokat, és előzetes analízist közöl, nem teljes körű statisztikai elemzést. Minden kérdés szerepel benne és minden válasz is, kivéve a szabad kommentárokat, mert azokból kiderülhet a válaszadók személye.