Alkonyati fények

heti fotónkon a lenyugvó Nap fénye festi mélyvörösre a chilei Atacama-sivatag fölött a magasban gomolygó felhőket. A fényképet betölti a vulkanikus Purico-hegység, melynek legmagasabb csúcsa 5703 méteres tengerszint feletti magasságig tör. A hegység előterében egyetlen jármű mozog, felverve az elhagyatott út porát. Tőle távolabb balra egy épületcsoportot és egyetlen tányérantennát vehetünk észre.

Ez az ESO által működtetett Atacama Pathfinder Experiment (APEX) rádiótávcső, a Föld egyik legnagyobb magasságban található távcsöve. Az APEX az elektromágneses spektrum infravörös és rádióhullámok közé eső szubmilliméteres hullámhossztartományára érzékeny. Ez a frekvenciasáv kulcsfontosságú a világegyetem leghűvösebb, legporosabb és legtávolabbi képződményeinek az észlelésében. Az APEX az évek során csillagászati jelenségek széles körét vizsgálta. Megfigyelte többek közt napjaink legnagyobb tömegű galaxisainak korai heves életszakaszát, a szupernagy tömegű fekete lyukak által szétszaggatott anyagot, valamint feltérképezték vele a Tejútrendszer fősíkját is.

Mivel a világűrből érkező szubmilliméteres hullámhosszú sugárzást a Föld légkörében található vízpára könnyen elnyeli, a legjobb megfigyelőhelyek nagy magaságban fekszenek. Ez indokolja az APEX elhelyezkedését. Az eszköz 5100 méteres tengerszint feletti magasságban, a chilei Atacama-sivatag Chajnantor-fennsíkján működik. Az Atacama a Föld egyik legszárazabb sivataga, ami páratlan csillagászati megfigyelőhelyet biztosít a hasonló műszerek számára. Szintén itt, a Chajnantor-fennsíkon található az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array(ALMA) mikrohullámú távcsőhálózat is, a világ legnagyobb földfelszíni csillagászati műszeregyüttese, amely a milliméteres és szubmilliméteres elektromágneses hullámhossztartományban érzékeli a kozmoszból érkező jeleket. Az ALMA 66 nagy pontosságú antennája nem látható a felvételen, mert azok a fotós háta mögött, a fennsíkon elszórva helyezkednek el.

Forrás:

ESP/Y. Beletsky (LCO)

About the Image

Id:potw2139a
Language:hu
Típus:Photographic
Közzététel napja:2021. szeptember 27. 6.00
Size:7360 x 4912 px

About the Object

Név:Atacama Pathfinder Experiment
Típus:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope

Képformátumok

Large JPEG
7,1 MB
Screensize JPEG
120,5 KB

Nagyítható


Háttérképek

1024x768
133,0 KB
1280x1024
201,6 KB
1600x1200
282,7 KB
1920x1200
337,9 KB
2048x1536
452,7 KB