Ahol észak és dél összefut

Ha ránézünk erre a képre, úgy érezhetjük, a feje tetejére fordult a világ. A hét képe ezúttal egyszerre mutatja be az északi és a déli féltekét – a teljes éjszakai égboltot egyetlen elgondolkodtató képen, ahogy a való életben sohasem látnánk.

A kép összeállításához Petr Horálek és Juan Carlos Casado fotósok készítettek két felvételt az északi és a déli félteke azonos szélességi fokán lévő obszervatóriumokból. A felső fotó az Instituto de Astrofísica de Canarias Roque de los Muchachos Obszervatóriumában készült a Kanári-szigetek La Palma szigetén, 29 fokkal északra az Egyenlítőtől. Az alsó felvételt pedig az ESO La Silla Obszervatóriumában készítették, a chilei Atacama-sivatagban, 29 fokkal délre az Egyenlítőtől. A digitálisan egymás mellé illesztett fotók egybefüggő képet nyújtanak az éjszakai égboltról. 

A kép egyik legfeltűnőbb jelensége az a kísérteties fehér fény, amely a középpontból függőlegesen ágazik szét. Ez az állatövi fény, az a jelenség, amelyet a Naprendszert kitöltő porszemcséken megcsillanó napfény idéz elő, és amely csak a rendkívül sötét égbolton látszik, a fényszennyezéstől mentes területeken. Az északi félteke állatövi fényében látjuk ragyogni a Vénuszt.

Az alsó felvételen a La Silla több távcsöve is látszik, köztük az előtérben az ESO 1 méteres Schmidt-teleszkópja. A felső képen fejjel lefelé látható fényvisszaverő tükör a Cserenkov-távcsőhálózat (Cherenkov Telescope Array, CTA) része, amely a Világegyetem legnagyobb energiájú jelenségeit megfigyelő, gamma-sugárzást detektáló távcsövek csoportja. A Cserenkov-távcsőhálózat és az ESO közötti együttműködés keretében egy újabb távcsőhálózat fog felépülni a déli féltekén, közel az ESO Paranal Obszervatóriumához.

Linkek:

·      A kép hossztartó hengervetületben

·      A kép interaktív, 360º-os verziója

·      A kép gömbfelszínre vetített verziója

Forrás:

P. Horálek & J. C. Casado / ESO

About the Image

Id:potw2137a
Language:hu
Típus:Photographic
Közzététel napja:2021. szeptember 13. 6.00
Size:15406 x 23519 px

About the Object

Név:La Silla, Milky Way, Roque de los Muchachos Observatory
Típus:Unspecified : Sky Phenomenon : Night Sky : Milky Way
Unspecified : Technology : Observatory

Képformátumok

Large JPEG
59,2 MB
Screensize JPEG
625,3 KB

Nagyítható


Háttérképek

1024x768
286,2 KB
1280x1024
484,4 KB
1600x1200
710,4 KB
1920x1200
822,9 KB
2048x1536
1,1 MB