Szeneszsák? Emu? Tinamu?

Régóta nyűgözi le az éjszakai égboltra rácsodálkozó emberiséget a Tejút hömpölygése, a fényes csillagok és bolygók ragyogása, valamint az égbolt porfelhők által eltakart sötét foltjai. A különböző civilizációk különféle neveket adtak ezeknek a jelenségeknek. A legfrissebb hét képén, az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) rádiótávcső-rendszer két antennájának hátterében megörökített képződményt a korszakok során számos névvel illették az emberek.

A felvétel legtetején, a Tejút sávjában kettő fényes csillagot láthatunk, melyek a Dél Keresztjéhez (Crux), a déli égbolt legismertebb, legjellegzetesebb csillagképéhez tartoznak. Közvetlenül e csillagkép alatt egy sötét, szabálytalan alakú képződmény körvonalai bontakoznak ki galaxisunk fényes sávjának háttere előtt. Ez a szembetűnő sötét köd mindössze 600 fényév távolságra található tőlünk. Hatalmas tömegét olyan sűrű molekuláris gáz alkotja, amely teljesen elnyeli minden mögötte található forrás fényét.

E sötét folt neve azonban kultúrkörönként eltér. A legtöbben Szeneszsák-ködként ismerik, ám sok nép valamilyen hatalmas égi madarat lát benne. Ausztrália őslakosainak csillagászatában nagy jelentősége van ennek az alakzatnak. Ők egy, az egész égboltot beterítő, hatalmas emu fejeként tekintenek rá. Ezt a különleges „konstellációt” nem csillagok, hanem porködök alkotják. Az inka csillagászok ugyanakkor egy félénk, fogolyszerű, Dél-Amerikában őshonos madárfajról Yutunak (magyarul Tinamu) nevezték el ezt a foltot.

A Szeneszsák-ködhöz hasonló felhőkön nem hatolhat keresztül a látható fény, ám a mögöttük fekvő galaxisok és csillagok milliméteres és szubmilliméteres hullámhosszú rádiósugárzása számára nem jelentenek különösebb akadályt. Az elektromágneses spektrumnak ebben a hullámhossztartományban végzi észleléseit az Észak-Chilében működő ALMA rádiótávcső-hálózat, amely 66, a kép előterében látható egyedi antenna összekapcsolásával jött létre.

Forrás:

ESO/Y. Beletsky (LCO)

About the Image

Id:potw2112a
Language:hu
Típus:Photographic
Közzététel napja:2021. március 22. 6.00
Size:7360 x 4912 px

About the Object

Név:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, Coalsack Nebula
Típus:Milky Way : Nebula : Appearance : Dark : Molecular Cloud
Unspecified : Technology : Observatory : Telescope

Képformátumok

Large JPEG
12,5 MB
Screensize JPEG
237,2 KB

Nagyítható


Háttérképek

1024x768
255,9 KB
1280x1024
414,5 KB
1600x1200
600,6 KB
1920x1200
717,8 KB
2048x1536
966,3 KB