Az M87 nagyon nagy tömegű fekete lyuka és jetje polarizált fényben

Ez a kompozitkép három nézetben mutatja a Messier 87 (M87) galaxis központi régióját polarizált fényben. A galaxis közepén egy nagyon nagy tömegű fekete lyuk található, amely híres a galaxison túlnyúló kilövelléseiről.

A polarizált fényben alkotott képek egyike, amelyet a chilei Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) készített, amelyben az ESO partnerszervezet, a jet egy részét ábrázolja polarizált fényben. Ez a kép a jet a galaxis közepéhez közelebbi, 6000 fényév hosszúságú részét örökíti meg.

A többi polarizáltfény-képek a nagyon nagy tömegű fekete lyukhoz közelebb nagyítanak: a középső kép egy, nagyjából egy fényév nagyságú régiót mutat, amelyet az egyesült államokbeli National Radio Astronomy Observatory Very Long Baseline Array (VLBA) antennái örökítettek meg.

A legnagyobb nagyítású képet szerte a világon lévő nyolc távcsővel készítették, hogy egy Föld-méretű virtuális távcsövet, az Eseményhorizont Távcsövet, vagy EHT-t létrehozzák. Ezáltal a csillagászok a nagyon nagy tömegű fekete lyukhoz közeli régiót képesek látni, ahonnan a jetek kiindulnak.

A vonalak a polarizáció irányát jelzik, amelyek kapcsolatban van a képen lévő régiók mágneses terével. Az ALMA adatok a mágneses tér struktúráját mutatják meg a jet mentén. Vagyis az EHT és az ALMA információinak kombinálása által a csillagászok képesek a mágneses mezők szerepét vizsgálni az eseményhorizont környékétől (ahogyan az EHT vizsgálta fénynap nagyságrendben) egészen az M87 galaxison túl az erőteljes kilövellései mentén (ahogyan az ALMA vizsgálta több ezer fényév nagyságrendben).

A GHz értékek a fény azon frekvenciáit jelölik, amelyeken a különböző megfigyelések történtek. A vízszintes vonal az egyedi képek skáláját jelöli (fényévekben).

Forrás:

EHT Collaboration; ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Goddi et al.; VLBA (NRAO), Kravchenko et al.; J. C. Algaba, I. Martí-Vidal

About the Image

Id:eso2105b
Language:hu
Típus:Collage
Közzététel napja:2021. március 24. 15.00
Related releases:eso2105
Size:7087 x 4724 px

About the Object

Név:Messier 87
Típus:Local Universe : Galaxy : Component : Central Black Hole

Képformátumok

Large JPEG
3,4 MB
Screensize JPEG
107,6 KB