Fantáziarajz a legközelebbi fekete lyukat tartalmazó hármas csillagrendszerről

Fantáziarajz a HR 6819 hármas csillagrendszerről, a csillagpályák vonalával. A rendszer egy belső szoros kettősből, valamint egy harmadik, távolabbi pályán keringő csillagból áll. A belső rendszer egyik tagja szokványos csillag. Ennek és a távolabbi harmadik csillagnak a pályáját kék vonal jelöli. A másik belső tag pedig a most felfedezett fekete lyuk, aminek a mozgását piros vonal szemlélteti.

A kutatók eredetileg csak két szokványos csillagra számítottak ebben a rendszerben. Ám a megfigyeléseik kiértékelésekor megdöbbenve tapasztalták, hogy a HR 6819-ben egy harmadik, korábban ismeretlen összetevő is található: egy fekete lyuk, amely így a Földhöz legközelebbi ilyen ismert égitest lett. A fekete lyuk maga láthatatlan, ám gravitációs hatása elárulja jelenlétét, hiszen keringési pályára kényszeríti fénylő társát. A szoros páros két tagjának durván azonos a tömege, így hasonló méretű a pályájuk is.

Az ESO La Silla obszervatóriumban üzemelő 2,2 m-es MPG/ESO távcsővel és a rajta működő FEROS spektrográffal végzett mérések kimutatták, hogy az egyik látható csillag 40 naponta kerüli meg a láthatatlan társát, míg a másik fénylő csillag e szoros belső páros körül kering tágabb pályán.

Forrás:

ESO/L. Calçada

About the Image

Id:eso2007a
Language:hu
Típus:Artwork
Közzététel napja:2020. május 6. 14.00
Related releases:eso2007
Size:5000 x 3000 px

About the Object

Név:HR 6819
Típus:Milky Way : Star : Evolutionary Stage : Black Hole

Képformátumok

Large JPEG
1,5 MB
Publication JPEG
969,8 KB
Screensize JPEG
145,8 KB

Nagyítható