A műholdflották által leginkább veszélyeztetett területek az égbolton

A kép az ESO Paranal Obszervatóriumának éjszakai égboltját mutatja szürkület táján, kb. 90 perccel napkelte előtt. A kék vonalak a horizont feletti azonos magasság körei.

Egy új ESO-tanulmány a műholdflottáknak a csillagászati megfigyelésekre gyakorolt hatását vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy azok tagjai között akár száz olyan műhold is lehet majd, amely szürkület környékén eléggé fényes ahhoz, hogy szabad szemmel is látható legyen (5-6 magnitúdó vagy fényesebb). Ezek nagy része – helyzetüket kis zöld körök jelölik a képen – vagy alacsonyan lenne az égbolton, a horizonttól kevesebb mint 30 fokra, vagy/és kellően halvány lenne. 30 foknál nagyobb horizont feletti magasságot, ahol a csillagászati észlelések jelentős része zajlik, csak néhány műhold érne el – helyzetüket vörös szín jelzi –, ezek azonban viszonylag fényesek (kb. 3-4 magnitúdó) lennének. Összehasonlításul: a Sarkcsillag (Polaris) 2 magnitúdós, 2,5-szer fényesebb, mint egy 3 magnitúdós objektum.

Az éjszaka előrehaladtával a látható műholdak száma jelentősen csökken, amint azok a Föld árnyékába merülnek, amit a kép bal oldalán lévő sötét terület reprezentál. A Föld árnyékába került műholdak nem láthatók.

Forrás:

ESO/Y. Beletsky/L. Calçada

About the Image

Id:eso2004a
Language:hu
Típus:Simulation
Közzététel napja:2020. március 5. 9.00
Related releases:eso2004
Size:9000 x 9000 px

About the Object

Név:Very Large Telescope
Típus:Unspecified : Technology : Observatory

Képformátumok

Large JPEG
21,1 MB
Screensize JPEG
388,7 KB

Nagyítható