Bejelentések

Kezdődjék a hangverseny: üzembe helyezték az APEX CONCERTO műszerét

2021. július 6.

Megérkeztek egy izgalmas új csillagászati műszer, a CONCERTO nevű spektrométer égboltról készült első felvételei. Az első tesztképek az NGC 6334 jelű Macskamancs-ködről és az M1 katalógusjelű Rák-ködről készültek. Az ESO által működtetett Atacama Pathfinder Experiment (APEX) mikrohullámú rádiótávcső új vevőegysége főképp az első csillagok kigyúlása ősi és rejtélyes kozmikus korszakának tanulmányozásában nyújt majd komoly segítséget a csillagászoknak.

A CarbON CII line in post-rEionisation and ReionisaTiOn epoch (a szén CII vonala a reionizációs és poszt-reionizációs korszakban) megnevezés egyfajta rövidítéseként CONCERTO nevet elnyert műszer feladata a legelső generációs csillagok születésének a tanulmányozása lesz. Ennek érdekében az ősrobbanás utáni 600 millió és 1,2 milliárd év közötti időszakban létrejött képződményeket fogják vele megfigyelni. Ez a világegyetem kozmikus reionizációként ismert korszaka. Ezt az időszakot alig ismerjük még, holott a világegyetem további fejlődése szempontjából rendkívül fontos események játszódtak le akkoriban. Ezzel zárult le a világegyetem alig ismert, még csillagok nélküli „sötét korszaka”, és ekkor alakultak ki a legtávolabbi még megfigyelhető galaxisok. De a CONCERTO alkalmas lesz távoli galaxishalmazoknak, valamint a saját Tejútrendszerünk csillagkeletkezési régióinak a vizsgálatára is.

Az infravörös és a rádiótartomány közötti elektromágneses hullámhosszakra érzékeny CONCERTO műszer az ionizált szénatomok, a korai kozmosz keletkezőben lévő csillagainak egyik legfontosabb nyomjelző eleme által kibocsátott sugárzást fogja érzékelni. „A reionizációs korszak megfigyelése igazán nehéz feladat, mert nagyon gyenge jelek után kell kutatnunk” – avat be bennünket a CONCERTO vezető kutatója, Guilaine Lagache, a franciaországi Laboratoire d’Astrophysique de Marseille munkatársa. „Ehhez az intenzitásleképezés nevű, teljesen új, kísérleti jellegű megfigyelési módszert alkalmazzuk. A CONCERTO lesz a világon az első ilyen elven működő eszköz, amivel az ősi szénatomok sugárzását az égbolt nagy területein tudjuk majd feltérképezni.”

„Az APEX CONCERTO műszere teljesen egyedi” – teszi hozzá az ESO munkatársa, az APEX programon dolgozó Carlos De Breuck. „A többi műszer vagy spektroszkópiára, vagy képalkotásra koncentrál, míg a CONCERTO egyszerre teszi mindkettőt. A nagyjából 20 ívperces látómezejével pedig messze ez a legnagyobb égterületet leképező műszer, amit az APEX-en valaha használtunk.” Az új eszköz a LArge APEX BOlometer CAmera (LABOCA) nevű műszert fogja leváltani, négyszer nagyobb látómezőt biztosítva.

A CONCERTO első tesztfelvételeivel lezárul az üzembe helyezési folyamat, amely a készüléknek a chilei Atacama-sivatagban található Chajnantor-fennsíkra, az APEX távcsőhöz való 2021 márciusi felszállításával vette kezdetét.

A koronavírus-járvány komoly nehézségeket okozott a CONCERTO csapatának, akik ennek ellenére, a szigorú járványügyi előírások betartása mellett sikeresen felkészítették a műszert a teljes távvezérléssel történő használatra, levezényelték a Chilébe szállítást, és felszerelték azt az APEX távcsőre. „A sikerben jelentős szerepet játszott a csapatszellem, és az, hogy mi mindannyian szenvedéllyel vegyes elszántsággal dolgoztunk a feladaton” – húzza alá a CONCERTO program kutatója, Alessandro Monfardini, a franciaországi Grenoble Institut Néel kutatóintézetének munkatársa. A csapat hálás továbbá az APEX helyi munkatársainak odaadó munkájáért, és a műszer telepítésében és tesztelésében nyújtott segítségéért.

További információ

A CONCERTO műszert anyagilag támogatja az Európai Kutatási Tanács (European Research Council – ERC) 788212 számú pályázata; a franciaországi Aix-Marseille Initiative of Excellence; a CONCERTO konzorcium tagintézetei: a Laboratoire d’Astrophysique de Marseille (LAM, Franciaország), az Institut Néel (Franciaország), a Laboratoire de Physique Subatomique et de Cosmologie (LPSC, Franciaország), az Institut de Planétologie et d'Astrophysique (IPAG, Franciaország) valamint az Astronomy Instrumentation Group, University of Cardiff (Egyesült Királyság). Az Institut Néel, az LPSC és az IPAG a Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) és a Université Grenoble Alpes (UGA) kutatóintézetei. A LAM a CNRS és az Aix-Marseille egyetem kutatóintézete.

Az APEX a Max-Planck-Institut für Radioastronomie (MPIfR), az Onsala Space Observatory (OSO) és az ESO közös programja. Az APEX Chajnantor-fennsíkon történű üzemeltetéséért az ESO felel.

Linkek

·    A CONCERTO műszer honlapja

·    A CONCERTO weblapja

·    További információk az APEX-ről

About the Announcement

Id:ann21010

Képek

Csillagok a CONCERTO Macskamancs-ködől készült friss felvételén
Csillagok a CONCERTO Macskamancs-ködől készült friss felvételén
Csillagok a CONCERTO Rák-ködől készült friss felvételén
Csillagok a CONCERTO Rák-ködől készült friss felvételén
A Macskamancs-köd a CONCERTO felvételén
A Macskamancs-köd a CONCERTO felvételén
A Rák-köd a CONCERTO felvételén
A Rák-köd a CONCERTO felvételén
A CONCERTO felszerelése az APEX távcsőre
A CONCERTO felszerelése az APEX távcsőre
Helyére kerül a CONCERTO
Helyére kerül a CONCERTO
Mérnökök készítik elő a CONCERTO műszert a telepítéshez
Mérnökök készítik elő a CONCERTO műszert a telepítéshez
A CONCERTO műszer az APEX mikrohullámú távcsövön 1
A CONCERTO műszer az APEX mikrohullámú távcsövön 1
A CONCERTO műszer az APEX mikrohullámú távcsövön 2
A CONCERTO műszer az APEX mikrohullámú távcsövön 2