Bejelentések

Az ESO Európa legnagyobb földfelszíni csillagászati hálózatának tagjává válik

2021. március 31.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csatlakozott egy múlt héten indított új projekthez, amely Európa legnagyobb földfelszíni csillagászati hálózatát teremtette meg Opticon-RadioNet Pilot (ORP) néven. A hálózat 37 európai, ausztráliai és dél-afrikai intézmény, köztük az ESO együttműködését segíti elő.

Az ORP-n belül az ESO azáltal ösztönzi majd az ismeretek megosztását, hogy olyan széleskörű képzési programokat szervez az európai csillagász közösség számára, amelyek magukban foglalják majd az európai obszervatóriumokban zajló észlelőképzéseket, valamint archiválási, műszeres és pályázatíró képzéseket is. Hosszú távon az ESO segíti az ORP-t a csillagász közösséget érintő esélyegyenlőségi politikai döntések és fellépések előmozdításával kapcsolatos stratégiák kidolgozásában.

Az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának 15 millió eurós támogatásának köszönhetően az ORP két meglévő csillagászati hálózatot (az Opticont és a RadioNetet) egyesít, egy fedél alá hozva a világ több teleszkópját és távcső-hálózatát, így hozzáférést biztosít az európai csillagászok számára a műszerek széles skálájához, valamint a pályakezdőknek szervezett képzésekhez is. Az ESO a támogatás rá eső részét az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) távcsőrendszert, valamint a Nagyon Nagy Távcső Interferométerét (VLTI) támogató infrastruktúrára fordítja, lehetővé téve a csillagászok számára, hogy elérjék a felhasználói támogatási szolgáltatásokat az ALMA Regionális Központi Hálózatban. Emellett az ESO interferométereiben új kutatási és elemzési eszközökre, valamint a pályakezdő csillagászoknak szóló képzési program kialakítására is felhasználja a támogatást.

„Az ORP-ben két, különböző hullámhosszokon megfigyelő csillagászati közösség fog össze egy hatalmas együttműködésben. Ennek hála új ötletek születhetnek, valamint olyan együttműködések, amelyek az ESO létesítményeinek hatékonyabb és produktívabb felhasználását teszik lehetővé, szinergiában a teljes európai optikai és rádiócsillagászati infrastruktúrával.” – mondja az ESO csillagásza és az ALMA európai műveleti vezetője, Leonardo Testi, aki az ESO fő kapcsolattartója az ORP kezdeményezésben.

Az ORP projekt koordinátora a francia Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS, Nemzeti Tudományos Kutatások Központja), amely a hálózatot az Egyesült Királyság Cambridge-i Egyetemével és a németországi Max Planck Rádiócsillagászati Intézettel közösen irányítja.

További információk

A projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásával valósul meg az 101004719 számú támogatási szerződés alapján.

Az ALMA az ESO (a tagállamokat reprezentálva), az NSF (USA) és az NINS (Japán) társulása az NRC (Kanada), a MOST és az ASIAA (Tajvan), valamint a KASI (Dél-Korea) szervezetekkel, illetve a Chilei Köztársasággal együttműködve. Az Egyesült ALMA Obszervatóriumot (Joint ALMA Observatory) az ESO, az AUI/NRAO és a NAOJ működteti.

About the Announcement

Id:ann21005

Képek

Boltív az ALMA felett
Boltív az ALMA felett
Egy 100 m-es virtuális távcső
Egy 100 m-es virtuális távcső