Bejelentések

Nemsokára megnyílik a jelentkezés a 2020-as nyári AstroCamp táborba

2020. március 31.

2020. április 1-jétől lehet jelentkezni az ESO által támogatott 2020-as nyári AstroCamp csillagásztáborba. A Portói Egyetem Csillagászati Intézete által szervezett fizikai és csillagászati témájú tudományos ifjúsági program, az AstroCamp célja a kíváncsiság felébresztése és a kritikus gondolkodás ösztönzése. A tábort 2020. augusztus 9. és 23. között rendezik meg egy nyugalmas, a városi pezsgéstől távoli helyszínen. A programokat 42 ország, köztük az összes ESO-tagország, valamint Kanada és az Egyesült Államok legfeljebb három évvel az egyetem megkezdése előtt álló középiskolásainak szánják.

A 2020-as AstroCamp nyilvános bemutatója február 22-én volt. A bemutató videó itt érhető el.

A különböző hátterű résztvevők két kurzust fognak elvégezni, amelyek mindegyike előadásokból, feladatokból és végül vizsgából áll. Ezenkívül számos további program is tarkítja az eseményt:

  • Szabad szemes és távcsöves észlelés a kitűnő éjszakai égbolt alatt, többek között a Perseidák meteorraj megfigyelése;
  • Skype konzultáció különböző országok csillagászaival és fizikusaival;
  • Számítógépes adatfeldolgozási gyakorlat a világ vezető távcsöveinek megfigyeléseivel;
  • Szabadidős programok, közte túrázás, sportolás, filmklub.

A 2020-as AstroCamp táborba 2020. április 1. és 30. között lehet jelentkezni. A jelentkezéshez mellékelni kell motivációs és ajánlólevelet, valamint a jelentkező tudományos tevékenységének bemutatását. A motivációs levelük és tudományos tevékenységük alapján kiválasztott jelentkezőkkel a szervezők május 30-án és 31-én Skype interjút fognak készíteni. A sikeres jelentkezőket június 3-ig értesítik, a részvétel megerősítésének és a szükséges papírok kitöltésének pedig 2020. június 12. a határideje. A portugál iskolák diákjai számára a tábor térítésmentes, a többi diák számára 400 euró a részvételi díj. A tábor honlapján minden szabály és tudnivaló megtalálható.

Az ESO-tagországok valamelyikéből érkező legjobb jelentkező a részvételi díjat (kb. 400 euró teljes ellátással, szállással és programokkal), a portói repülőtéri transzfert, valamint a biztosítást is magába foglaló ösztöndíjat nyer. A Portóba való eljutás útiköltségét a támogatás nem tartalmazza.

Figyelmeztetés: Kérjük, hogy a jelentkezők vegyék figyelembe, hogy a szervezők a COVID-19 járvány európai alakulásától függően, a tábor személyzete és a résztvevők biztonságának védelmében, fenntartják a jogot a nyári AstroCamp lemondására. A további információk a megfelelő időben elérhetőek lesznek.

Linkek

About the Announcement

Id:ann20011

Képek

Az AstroCamp nyári csillagásztábor posztere
Az AstroCamp nyári csillagásztábor posztere