Bejelentések

Guy Monnet, az ESO korábbi csillagásza és műszerfejlesztési részlegének vezetője nyerte a 2019-es Tycho Brahe-érmet

2019. június 20.

Az ESO örömmel jelenti be, hogy Guy Monnet professzor, az ESO korábbi csillagásza és műszerfejlesztési részlegének vezetője nyerte el az idei Tycho Brahe-érmet. Az Európai Csillagászati Társaság (European Astronomical Society – EAS) e díjjal az „európai csillagászati műszerek fejlesztését, vagy az ilyen műszerekkel elért jelentős felfedezéseket” ismeri el.
 
A szervezethez 1995-ben belépett Monnet több mint 15 évig állt az ESO alkalmazásában. A díjjal elismert munkájának nagy részét ez idő alatt végezte. Az éremmel elsősorban az optikai és infravörös távcsövek háromdimenziós spektroszkópiájának alkalmazásában, valamint nagy obszervatóriumok műszerfejlesztési programjaiban betöltött megkerülhetetlen szerepét díjazták. Monnet mindkét tevékenységének gyümölcseiből részesült az ESO is. A műszerfejlesztési részleg első vezetőjeként ő felügyelte az ESO Nagyon Nagy Távcsöve (Very Large Telescope – VLT) első generációs műszereinek megalkotását. Ez volt a földi obszervatóriumok eddigi legnagyratörőbb műszerfejlesztési programja. Monnet munkájának nagy szerepe volt abban is, hogy a világ összes obszervatóriuma közül a VLT-n működik a legtöbb Integrálismező-egység.
 
De Monnet professzor az ESO fejlődését más módokon is segítette. Támogatta adaptív optikai egységek fejlesztését az ESO távcsöveihez, felismerve ennek fontosságát a jövő csillagászati műszerei szempontjából. Szintén közreműködött a La Silla-i 3,6 méteres távcső továbbfejlesztésében, minek köszönhetően ezzel a műszerrel ma is élvonalbeli tudományos kutatás folyik. 
 
Monnet munkássága nem csak az ESO sikerei szempontjából alapvető jelentőségű, de az egész csillagászat előmenetelét segítette; joggal érdemelte ki ezt a tekintélyes kitüntetést. A díjat a 2019. június 24–28. között a franciaországi Lyonban megrendezésre kerülő Európai Csillagászat és Űrkutatás hetének keretében adják majd át.

 

Linkek

About the Announcement

Id:ann19036

Képek

Guy Monnet
Guy Monnet