Bejelentések

Izgalmas kísérletek a La Silla-i teljes napfogyatkozás alatt

2019. június 10.

2019. július 2-án teljes napfogyatkozás lesz látható az ESO chilei La Silla Obszervatóriumából. A ritka csillagászati esemény alkalmából a La Silla 1000 látogató előtt nyitja ki kapuit. Az obszervatórium személyzete is a helyszínen marad, hogy csillagászati megfigyeléseket végezzen. A csillagászok újszerű módon fogják felhasználni a La Silla kiváló elhelyezkedését és berendezéseit, hogy kiaknázzák a napfogyatkozás nyújtotta ritka lehetőséget.

 

Az ESO hét csillagászati pályázatot fogadott el tudományos vagy népszerűsítési célra a napfogyatkozás idejére. Egyes csoportok a La Silla már meglévő távcsöveit használják, így az NTT-t, az ExTrA-t, a TAROT-ot és REM-et, míg mások ideiglenes berendezéseket állítanak össze a La Silla infrastruktúrájának és erőforrásainak segítségével.

 

A napfogyatkozások alatt végzett tudományos megfigyelések hosszú múltra tekintenek vissza, ideértve a Nap légkörének korai kutatásait, illetve Eddington 1919-es, általános relativitáselméletet igazoló kísérletét. Mindenesetre nagyon ritka, hogy teljes napfogyatkozást lehessen megfigyelni egy nagy teleszkópokkal ellátott obszervatóriumból – ami azt illeti, az elmúlt ötven évben mindössze két ilyen lehetőség adódott: 1961-ben a franciaországi Haute-Provence-i Csillagvizsgálóban, 1991-ben pedig a hawaii Mauna Keán.

 

Ezúttal a kutatók több különböző jelenséget fognak vizsgálni, kezdve a hagyományos napfogyatkozás-kutatástól, amikor a Nap légkörét figyelik meg, és tesztelik az általános relativitáselméletet, a sokkal szokatlanabb kutatásokig, mint amilyen az ESA-val való együttműködés a Merkúr exoszférájának megfigyelésére a BepiColombo küldetés előkészítéseként. 

Kutatócsoport

Partnerintézmény(ek)

Fő cél

CesaR

ESA/ESAC

A nap légkörének és a Föld ionoszférájának tudományos kutatása, illetve általános megfigyelések népszerűsítési és oktatási céllal.

ExTrA

IPAG

Az ExTrA teleszkóp tesztelése egy nagyon szokatlan tranzit típuson.

OPC NTT

Párizsi Asztrofizikai Intézet–CNRS és a Sorbonne Egyetem

Spektrográfiai mérések az NTT-vel a napkoronáról, valamint gyors képalkotás egy kis távcsővel a koronáról. Az NTT megfigyelései az 1991-es hawaii Mauna Keán végzett méréseket egészítik ki.

PACA_SolPol19

Space Science Institute

A napkorona polarizációjával kapcsolatos mérések.

REM

INAF

Képalkotás a napfogyatkozásról a REM-el különböző hullámhosszokon és helyzetekben, aminek célja az olaszországi teleszkópok népszerűsítése.

TAROT

IRAP

Eddington 1919-es, általános relativitáselméletet igazoló kísérletének megismétlése a TAROT-tal.

 

About the Announcement

Id:ann19031

Képek

Teljes napfogyatkozás 2017. augusztus 17-én
Teljes napfogyatkozás 2017. augusztus 17-én