Bejelentések

Állásfoglalás a műholdflották növekvő számáról

2019. június 7.

Világszerte számos kezdeményezés célja, hogy műholdflottákat állítson viszonylag alacsony Föld körüli pályára, és segítségükkel a kommunikációs szolgáltatásokkal gyéren lefedett területeket is bekapcsolja az információs vérkeringésbe. A legújabb keletű programra irányuló közösségi és médiafigyelem a végső soron esetleg több tízezer egyedi műholdból álló flották csillagászatra gyakorolt hatását is fókuszba állította.

A világ sok más országához és szervezetéhez hasonlóan az ESO 16 tagországa is jelentős erőforrásokat fordít az emberiség tudását gyarapító alapvető tudományos kutatásokhoz szükséges földi bázisú eszközök építésére és működtetésére. Ezen eszközök optimális használatához azonban elengedhetetlen a minden szempontból lehető legtisztább égbolt, ezt teheti tönkre a távcsövek látómezején áthaladó fényes műholdak hada. Más obszervatóriumokkal együtt már az ESO is dolgozik olyan észlelési stratégiákon, amelyek a lehető legkisebbre csökkentik a műholdflották csillagászati megfigyelésekre gyakorolt hatását.

 

Az ESO támogatja a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) és más szervezetek arra vonatkozó felhívásait, hogy az alacsony Föld körüli pályákra szánt, így a csillagászati megfigyeléseket valószínűleg zavaró műholdflottákról már azok tervezésének szakaszában egyeztessenek a csillagászati közösség szakembereivel. Az ESO megvitatta a témát a Tagállamok Tanácsában, és megkezdte a fontos nemzeti és nemzetközi szervezetekkel történő, a hatások vizsgálatára és csökkentésére irányuló együttműködések előkészítését. Az ESO támogatja olyan szabályozórendszer kialakítását, amely végső soron biztosítja, hogy az alacsony Föld körüli pályán zajló ígéretes technológiai fejlesztések ne rontsák azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberiség folytassa az Univerzum mélyebb megértését célzó megfigyeléseit.

   

Linkek

·      IAU

About the Announcement

Id:ann19029

Képek

Fényes műholdnyom a Paranal felett
Fényes műholdnyom a Paranal felett