Bejelentések

A GASP program 2,5 millió eurós ERC támogatást nyert el

2019. május 8.

Bianca Poggianti, az olasz Istituto Nazionale di Astrofisica csillagásza 2,5 millió euró összegű pályázati támogatást nyert el az Európai Kutatási Tanácstól (European Research Council – ERC) az ESO-eszközökre támaszkodó kutatási programjára. Az ERC közleménye szerint a GAs Stripping Phenomena in galaxies (GASP) című projekt egyike annak a 222, az egész Európai Unióból beérkezett pályázatnak, amelyik támogatást nyert el a rendkívül erős mezőnyben.
 
A GASP ERC program támaszkodik az ESO hasonló című egyik nagy programjára, amely a gázanyag galaxisokból való kiürülésének folyamatait, valamint ennek a csillagkeletkezésre gyakorolt hatásait tanulmányozza. A GASP program hatalmas adatmennyiséggel dolgozik. Ennek legnagyobb hányada az ESO Nagyon Nagy Távcsövének (Very Large Telescope – VLTMUSE műszerétől származik, de a megfigyelésekből az  ALMA és az APEX is kivette a részét. Poggianti elmondása szerint a kutatási program különlegességét éppen az adatoknak ez a széles, hullámhossz-tartományban is rendkívüli változatossága jelenti. Így a gázanyag és a csillagpopulációk különböző fejlődési fázisai egyszerre tanulmányozhatóak a galaxisok középpontjától nagy távolságokra is. A GASP további különlegességei a rendkívül részletes fizikai elemzés, a megfigyelt objektumok óriási mintájából következő komoly statisztikai súly, valamint az, hogy a kutatók új, innovatív módszereket is kidolgoznak a különböző kozmikus korszakokban megfigyelt galaxisok spektrumainak az elemzéséhez.
 
A 2015-ben elindított GASP program már bizonyított: a 2017 decemberében kiadott első adatbázisuk értékes adatokkal szolgált 57, különféle környezetben található galaxis átlagos csillagkeletkezési aktivitásáról, és rávilágított egy korábban ismeretlen folyamatra, amely révén a fekete lyukak anyagot gyűjthetnek a környezetükből. A második, és egyben végleges adatbázis kiadása 2019 májusában várható.
 
A most elnyert pályázati támogatás hat újabb fiatal kutató alkalmazását teszi lehetővé a kutatócsoport számára, így még nagyobb erőkkel vizsgálhatják a csillagkeletkezési folyamatokhoz szükséges körülményeket, köztük a galaktikus környezet szerepét, amikor például valamilyen mechanizmus aktív galaxismagot létrehozva „begyújtja” a szupernagy tömegű központi fekete lyukat, illetve azt, hogy miképp áll le a csillagkeletkezés.
 
Az ERC Európa legfontosabb, élvonalbeli felfedező kutatásokat támogató tudományfinanszírozási szervezete. Az ERC Advanced Grant támogatását az EU valamely tagállamának vagy társult államának kutatóintézetében dolgozó, pályájukon már elismerést szerzett kiemelkedő kutatók nyerhetik el. Ezek a programok úttörő munkákat támogatnak, és már bizonyított kutatók számára biztosítják tehetségük maradéktalan kibontakozását és legkiválóbb ötleteik megvalósítását.

Linkek

About the Announcement

Id:ann19024

Képek

Egy medúza-galaxis
Egy medúza-galaxis
Bianca Poggianti, csillagász
Bianca Poggianti, csillagász