Bejelentések

Kihirdették a „Ragadj meg egy csillagot! 2018” verseny győzteseit

2019. január 31.

 

Kihirdették a „Ragadj meg egy csillagot! 2018” (Catch a star 2018) verseny győzteseit. Díjazásként az ESO felajánlásából mindegyikük a szervezet chilei teleszkópjainak bekeretezett képét kapja, például ezt a szinte borzongatóan fenséges, Örvénylő déli csillagnyomok az ALMA felett c. képet. Az első két helyezettnek és az új külön kategória nyertesének kivételes lehetőséget ajánlott fel az Európai Csillagászati Oktatásért Szövetség (European Association for Astronomy Education): videókonferencia keretében beszélgethetnek egy szakcsillagásszal.

Az odaítélt díjak a következők:

Első díj: „A HD189733b exobolygó detektálása”, Carl-Fuhlrott Gimnázium, Wuppertal, Németország

Második díj: „Kozmikus sugárzás”, Nikola Vapcarov Speciális Nyelvi Gimnázium, Sumen, Bulgária

Harmadik díj: „Kis költségű asztrobiológiai tanulmányok”, Huerta de la Cruz Gimnázium, Cádiz, Spanyolország

Negyedik díj: „Fekete lyuk által kibocsátott energia számolása”, Evangélikus Gimnázium, Lippstadt, Németország

Ötödik díj: „A 13. állatövi csillagkép, a Kígyótartó”, Skrundas Gimnázium, Lettország

A külön kategória (legfeljebb 15 éves diákok) győztese: „Sidereus Nuncius, avagy hogyan foglalkozzunk a csillagászattal már fiatalon”, Huerta de la Cruz Gimnázium, Cádiz, Spanyolország

A győztesek részletes listája a „Ragadj meg egy csillagot!” honlapon olvasható.

A „Ragadj meg egy csillagot! 2018” esszéíró versenyen történő indulásra a világ minden részéből invitálták a diákokat. A részvételhez a tanulóknak egy általuk választott csillagászati témát – ilyen lehetett például egy csillagászati objektum, jelenség, megfigyelés, tudományos probléma vagy elmélet – áttekintő dolgozatot kellett benyújtani.

A „Ragadj meg egy csillagot!” versenyt közösen szervezi az Európai Csillagászati Oktatásért Szövetség és az ESO. Célja a diákok kreativitásának ösztönzése, az önálló munka bátorítása, illetve a csillagászati ismereteik és jártasságuk bővítése, erősítése.

Linkek

About the Announcement

Id:ann19007

Képek

A
A "Ragadj meg egy csillagot!" verseny logoja