Bejelentések

Az ESO VLT Adaptív Optikai Rendszere kapta a 2018-as Paul F. Forman Mérnökcsoporti Kiválósági Díjat

2018. szeptember 18.

Az ESO Adaptív Optikai Rendszerét (Adaptive Optics Facility, AOF) megalkotó csoport úttörő munkáját az Optikai Társaság (Optical Society, OSA) ismerte el: az AOF csoport kapta a 2018-as Paul F. Forman Mérnökcsoporti Kiválósági Díjat. Az OSA-díjat a szeptember 17-én Washington DC-ben (USA) megrendezett Frontiers in Optics (FiO) + Laser Science (LS) díjátadó ünnepségen vehették át.

A csapat a díjat az ESO VLT távcsőegyüttese 4. egységének, a Yepun teleszkópnak adaptív optikával történő felszereléséért kapta. Az AOF projekt célja a MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) és a HAWK-I (High Acuity Wide-field K-band Imager) műszerek hatékonyságának javítása volt azáltal, hogy felruházta azokat a Föld légkörének képelkenő hatását kompenzáló képességgel [1].

Az AOF megalkotását lehetővé tevő precíz és összetett mérnöki tevékenységet díjazták most a Paul F. Forman Mérnökcsoporti Kiválósági Díjjal, amelyet Elise Vernet, Johann Kolb és Robin Arsenault vett át az AOF csoport nevében. A díjat évente ítélik oda az optikai tervezés területén elért kiemelkedő technikai előrelépésekért vagy hozzájárulásokért, és korábban már olyan, áttörést jelentő projekteken dolgozó mérnökcsoportok kapták meg, mint például a Advanced LIGO kísérlet, amelyben – mint az mindenki előtt ismert – sikerült fekete lyukak és neutroncsillagok összeütközése által keltett gravitációs hullámokat detektálni.

Nem ez az első eset, hogy az ESO teleszkópjainak működését biztosító mérnöki tevékenységet ezzel a tekintélyes díjjal ismerik el. 2017-ben a Guide Star Alliance kapta a díjat a mesterséges vezetőcsillagokat előállító nagy teljesítményű lézerek megalkotásáért (SodiumStar). A SodiumStar az ESO AOF csapata, a TOPTICA Photonics és az MPB Communications (MPBC) közötti ipari együttműködés eredménye, a következő generációs földi távcsövek alapvető technológiai eleme [2].

Az úttörő mérnöki tevékenység ezen tökéletes példájával az AOF csoport az ESO tagországainak csillagászait az univerzum megismerésének felbecsülhetetlen értékű eszközéhez juttatta. Ráadásul az ESO szakemberei által összegyűjtött tapasztalatok létfontosságúak lesznek a jövő mérnöki kihívásainak leküzdésében, mint például a Rendkívül Nagy Távcső (Extremely Large Telescope), a világ legnagyobb, eget fürkésző szemének megépítése során.

Megjegyzések

[1] Az AOF több együttműködő részből áll, többek között a négylézeres vezetőcsillag-rendszerből (Four Laser Guide Star Facility, 4LGSF) és a 4. távcsőegység (UT4) vékony, deformálható segédtükréből. A 4LGSF négy, egyenként 22 watt teljesítményű lézerének égre szegeződő nyalábjai gerjesztik, fénylésre kényszerítik a felsőlégkör nátriumatomjait, a csillagokat utánzó fénypontokat létrehozva így az égen. A GRAAL és GALACSI adaptív optikai modulok érzékelői ezeket a mesterséges vezetőcsillagokat használják a légkör állapotának meghatározására és ez alapján a képminőség javításához szükséges korrekciók elvégzésére. Az AOF másodpercenként ezerszer alkalmazkodik a változó légköri viszonyokhoz a távcső deformálható segédtükre alakjának változtatásával, hogy így kompenzálja az atmoszferikus zavarok hatását. Ez sok különböző alrendszer koordinációját kívánja, de lehetővé teszi, hogy az AOF a MUSE és a HAWK-I számára szinte tökéletes leképezést biztosítson.

[2] Az AOF sikeréhez további ipari együttműködések is hozzájárultak. A Microgate és az ADS szállította a deformálható segédtükröt, amelynek szerves része a SAGEM-REOSC által előállított 1,1 méteres, mindössze 2 mm vastagságú héjtükör. Az NTE Sener a GRAAL opto-mechanikai rendszert szállította, míg a TNO a 4LGSF-hez gyártotta a lézervető „csöveket”. Meghatározó volt a NOVA hozzájárulása az ASSIST tesztrendszer, amelyet az AOF európai minőség-ellenőrzéséhez használtak, illetve a MUSE konzorcium csúcskategóriás berendezése, amely az AOF teljesítményének meghatározásában segített.

Linkek

About the Announcement

Id:ann18066

Képek

A világ legnagyobb teljesítményű lézeres vezetőcsillag-rendszere meglátja az első fényt a Paranal Obszervatóriumban
A világ legnagyobb teljesítményű lézeres vezetőcsillag-rendszere meglátja az első fényt a Paranal Obszervatóriumban
A VLT új deformálható segédtükrének installálása
A VLT új deformálható segédtükrének installálása
A VLT új deformálható segédtükre
A VLT új deformálható segédtükre