Lehdistötiedote

Uudessa ESO:n 1.5 miljardin pikselin kuvassa näkyy "Juokseva kana"-sumu ennennäkemättömän tarkasti

21. joulukuuta 2023, Turku

Usein juhlapyhien perinteisiin kuuluu kalkkunan, soba-nuudelien, kinkun tai Pan de Pascuan juhla-ateria, mutta tänä vuonna Euroopan eteläinen observatorio (ESO) tarjoaa teille juhlakanan. Kuvassa on niin sanottu "Juokseva kana"-sumu (Running Chicken Nebula), jossa vastasyntyneitä nuoria tähtiä. Sumu näkyy upeasti tässä 1,5 miljardin pikselin kuvassa, joka on otettu VLT Survey Telescope, eli VST-kaukoputkella, joka sijaitsee ESO:n Paranalilla Chilessä.

Tämä valtava tähtien lastentarha sijaitsee Kentaurin tähdistössä noin 6500 valovuoden päässä Maasta. Tähtisumun nuoret tähdet lähettävät voimakasta säteilyä, joka saa ympäröivän vetykaasun hehkumaan vaaleanpunaisissa sävyissä.

"Juokseva kana"-sumu koostuu itse asiassa useista alueista, jotka näkyvät kaikki kuvassa, ja se kattaa taivaalla noin 25 täyden kuun kokoisen alueen [1]. Sumun kirkkain alue on nimeltään IC 2948, jossa jotkut näkevät kanan pään ja toiset sen takapuolen. Pastellinsävyiset ääriviivat ovat hentoja kaasu- ja pölypilviä. Kuvan keskiosassa, jota kirkas, pystysuora, ja lähes pylväsmäinen rakenne hallitsee, on IC 2944. Tämän alueen kirkkain kohde on Lambda Kentauri, joka on paljain silmin näkyvä tähti, ja sijatsee paljon lähempänä meitä kuin itse tähtisumu.

IC 2948:n ja IC 2944:n sisällä on kuitenkin useita nuoria tähtiä, ja vaikka ne saattavat olla kirkkaita, ne eivät todellakaan ole ystävällisiä. Ne lähettävät ympärilleen valtavia määriä säteilyä, ja ne repivät ympäristöään aivan kuin kanat. Jotkin sumun alueet, niin sanotut Bokin globulit (Bok globules), kestävät alueella vallitsevan ultraviolettisäteilyn kovaa pommitusta. Jos katsot kuvaa tarkasti, niin saatat nähdä ne pieninä, tummina ja tiheinä pöly- ja kaasutaskuina, jotka ovat levittäytyneet tähtisumun alueelle.

Muita kuvassa näkyviä alueita ovat oikealla ylhäällä olevat Gum 39 ja 40 ja oikealla alhaalla sijaitseva Gum 41. Sumujen lisäksi taivaalla on lukemattomia oransseja, valkoisia ja sinisiä tähtiä, jotka ovat kuin avaruuden ilotulitusta. Kaiken kaikkiaan kuvassa on enemmän ihmeitä kuin voimme tässä kuvailla. Zoomaa ja tutki kuvaa, niin saat reilusti silmänruokaa.

Tämä kuva on laaja mosaiikkikuva, joka koostuu sadoista erillisistä kuvista, jotka on liitetty huolellisesti yhteen. Yksittäiset kuvat on otettu eriväristä valoa läpäisevien suotimien läpi, jotka on sitten yhdistetty tässä näkyväksi kuvaksi. Havainnot on tehty VST:n laajakenttäkamera OmegaCAMilla. VST on Italian kansallisen astrofysiikan instituutin (INAF) omistama teleskooppi, jota ESO isännöi Paranalissa Chilen Atacaman autiomaassa ja joka soveltuu erinomaisesti eteläisen taivaan kartoittamiseen näkyvän valon alueella. Tämän mosaiikkikuvan tekemiseen käytetyt kuvat on otettu osana VST Photometric Hα Survey of the Southern Galactic Plane and Bulge, eli VPHAS+-hanketta, jonka tavoitteena on ymmärtää paremmin tähtien elinkaaria.

Lisähuomiot

[1] Kuva on leveydeltään 270 valovuotta. Kanalta kestäisi keskimäärin lähes 21 miljardia vuotta kulkea sen poikki. Se on paljon kauemmin kuin maailmankaikkeutemme ikä.

Lisätietoa

Euroopan eteläinen observatorio (ESO) tekee maailmankaikkeuden salaisuuksien tutkimisen mahdolliseksi kaikille tutkijoille ympäri maailman. Suunnittelemme, rakennamme ja operoimme huippuluokan maanpäälisiä observatorioita, joita tähtitieteilijät käyttävät jännittävien tutkimusongelmien ratkaisemiseen ja populääritähtitieteen edistämiseen. Me edistämme myös kansainvälistä yhteistyötä tähtitieteen alalla. ESO perustettiin hallitustenväliseksi järjestöksi vuonna 1962 ja nykyään ESO:ssa on mukana 16 jäsenvaltiota (Itävalta, Belgia, Tšekki, Tanska, Ranska, Suomi, Saksa, Irlanti, Italia, Alankomaat, Puola, Portugali, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Yhdistynyt kuningaskunta) yhdessä Chilen isäntävaltion kanssa ja Australian kanssa strategisena kumppanina. ESO:n pääkonttori ja sen vierailijakeskus ja planetaario, ESO Supernova, sijaitsevat lähellä Müncheniä Saksassa. Chilen Atacaman aavikko on upea paikka, jossa on ainutlaatuiset olosuhteet tähtitaivaan tarkkailuun. Se on kaukoputkiemme sijoituspaikka. ESO:lla on kolme havaintopaikkaa: La Silla, Paranal ja Chajnantor. Paranalissa ESO operoi Very Large Telescope (VLT) kaukoputkea ja siihen liittyvää Very Large Telescope Interferometria sekä paikalla sijaitsevia taivaankartoitusteleskooppeja: infrapuna-alueella toimivaa VISTAa ja näkyvän valon alueella toimivaa VLT Survey Teleskooppia. Paranalissa ESO isännöi ja operoi myös Cherenkov Telescope Array South havaintolaitetta, joka on maailman suurin ja herkin gamma-alueella havaitseva observatorio. ESO operoi yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa APEX- ja ALMA-observatriota Chajnantorilla, jotka ovat kaksi millimetri- ja alimillimetrin alueella toimivaa havaintolaitetta. Rakennamme parhaillaan Paranalin lähelle Cerro Armazonesille "maailman suurinta silmää taivaalle”, ESO:n Erittäin suurta kaukoputkea (Extremely Large Telescope, ELT). Santiagossa, Chilessä sijaitsevista toimipisteistämme tuemme toimintaamme Chilessä ja olemme yhteydessä chileläisiin yhteistyökumppaneihin ja yhteiskuntaan.

Linkit

Yhteystiedot

Juan Carlos Muñoz Mateos
ESO Media Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6176
Sähköposti: jmunoz@eso.org

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6670
Matkapuhelin: +49 151 241 664 00
Sähköposti: press@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso2320.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso2320fi
Nimi:IC 2944, Running Chicken Nebula
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Milky Way : Nebula : Appearance : Emission : H II Region
Facility:VLT Survey Telescope
Instruments:OmegaCAM

Kuvat

"Juokseva kana"-sumu
"Juokseva kana"-sumu (merkinnöillä)
"Juokseva kana"-sumu Kentaurin tähdistössä

Videot

1,5 miljardin pikselin "Juokseva kana"-sumu
1,5 miljardin pikselin "Juokseva kana"-sumu
3D-animaatio "Juokseva kana"-sumusta
3D-animaatio "Juokseva kana"-sumusta