Lehdistötiedote

Vastasyntyneiden tähtien muodostamia kuplia

6. helmikuuta 2019, Piikkiö

Tämä häikäisevä uusien tähtien syntyalue Suuressa Magellanin pilvessä (LMC) kuvattiin ESO:n VLT-kaukoputken 'Multi Unit Spectroscopic Explorer instrument (MUSE)'-havaintolaitteella. LMC:ssä oleva suhteellisen vähäinen pölymäärä ja MUSE:n terävä näkökyky teki alueen hienojen yksityiskohtien havaitsemisen mahdolliseksi näkyvän valon alueella.

Tämä Suuren Magellanin pilven (LMC) alue loistaa kirkkailla väreillä ja kuvan ottamisessa käytettiin 'Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE)'-instrumenttia ESO:n Very Large Telescope eli VLT-kaukoputkessa. Alue tunnetaan nimellä LHA 120-N 180B, tai lyhyesti N180 B ja se on H II-sumu, mikä on uusien tähtien syntyalue.

LMC on Linnunradan satelliittigalaksi, mikä näkyy pääasiassa eteläiseltä pallonpuoliskolta. Vain noin 160000 valovuoden etäisyydellä Maasta se on käytännössä ovensuussa. Sen lisäksi, että se on lähellä kotiamme LMC:n yksittäinen spiraalihaara näyttää näkyvän miltei suoraan yläpuolelta, mikä tekee N180 B:n kaltaisten alueiden havaitsemisen helpoksi.

H II-alueet ovat ionisoituneen vedyn tähtienvälisiä pilviä, eli paljaita vety-ytimiä. Nämä alueet ovat tähtien lastentarhoja ja vastasyntyneet massiiviset tähdet ionisoivat ympärillä olevaa kaasua ja luo nämä spektaakkelimaiset näkymät. N180 B:n erityinen muoto johtuu jättimäisestä ionisoituneen vedyn kuplasta, mitä neljä pienempää kumplaa ympäröi.

MUSE on havainnut syvältä tämän hohtavan pilven sisältä aloittelevasta tähdestä peräisin olevan suihkun, mikä saa alkunsa massiivisesta nuoresta tähtimäisestä kohteesta massaltaan 12 kertaa Auringon massaa. Suihku on nimeltään Herbig–Haro 1177 tai lyhyesti HH 1177 ja se näkyy hyvin yksityiskohtaisesti mukana olevassa kuvassa. Tällainen suihku on havaittu nyt ensimmäistä kertaa Linnunradan ulkopuolella näkyvän valon alueen ulkopuolella, sillä ne ovat yleensä peittyneinä ympäröivän pölyn takana. LMC:n suhteellisen pölyvapaa alue tekee HH 1177:n havaitsemisen kuitenkin mahdolliseksi. Lähes 33 valovuoden pituisena se on yksi pisimmistä suihkuista, mitä on koskaan havaittu.

HH 1177 kertoo meille tähtien varhaisista vaiheista. Suihku on voimakkaasti kollimoitunut ja se ei juurikaan leviä sen edetessä. Tämän kaltaiset suihkut assosioituvat tähtien kertymäkiekkoihin ja ne valaisevat sitä, miten aloittelevat tähdet keräävät materiaa ympärilleen. Tähtitieteilijät ovat havainneet sekä pieni-, että suurimassaisten tähtien lähettävän kollimoituja HH 1177:n kaltaisia suihkuja vastaavilla mekanismeilla. Tämä viittaa siihen, että suurimassaiset tähdet syntyvät samalla tavalla kuin niiden pienimassaiset vastineensa.

MUSE:n toiminta on äskeittäin huomattavasti parantunut adaptiiviset optiikan yksikön ansiosta (Adaptive Optics Facility, the Wide Field Mode), mikä aloitti toimintansa vuonna 2017. Adaptiivinen optiikka on prosessi, missä ESO:n teleskoopit kompensoivat ilmakehän aiheuttamia kuvan vääristymiä saaden tuikkivat tähdet muuttumaan teräviksi suuren resoluution kuviksi. Tämän kuvan ottamisen jälkeen systeemiin on vielä lisätty kapeakenttä moodi (Narrow Field Mode), mikä on antanut MUSE:lle melkein yhtä tarkan näön, kuin NASA/ESA Hubble avaruuskaukoputkella, jolloin se pystyy tutkimaan Universumia tarkemmin kuin koskaan aikaisemmin.

Lisätietoa

Tämä tutkimus esiteltiin artikkelissa nimeltään “An optical parsec-scale jet from a massive young star in the Large Magellanic Cloud”, mikä julkaistiin Nature-julkaisusarjassa.

Tutkimusryhmässä olivat mukana seuraavat tahot: A. F. McLeod (teki tutkimuksen Canterburyn yliopistossa Uudessa-Seelannissa j anykyinen affiliaatio on 'Department of Astronomy, University of California, Berkeley ja Department of Physics and Astronomy, Texas Tech University, USA'), M. Reiter (Department of Astronomy, University of Michigan, Ann Arbor, USA), R. Kuiper (Institute of Astronomy and Astrophysics, University of Tübingen, Saksa), P. D. Klaassen (UK Astronomy Technology Centre, Royal Observatory Edinburgh, UK) ja C. J, Evans (UK Astronomy Technology Centre, Royal Observatory Edinburgh, UK).

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja ylivoimaisesti maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Irlanti, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta, joiden lisäksi Chile toimii laitteistojen sijoitusmaana ja Australia strategisena kumppanina. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) ja siihen liittyvä, maailmanlaajuisesti johtava VLTI-interferometri, sekä kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja VST-teleskooppi näkyvän valon aallonpituuksilla. Paranalilla ESO tulee myös hallinnoimaan ja operoimaan eteläistä Tšerenkov-teleskooppien verkostoa (Cherenkov Telescope Array South), mikä on maailman suurin ja herkin gammasäteilyä havainnoiva observatorio. ESO on myös merkittävä kumppani kahdessa Chajnantorin laitteistossa, APEX-teleskoopissa ja ALMA-teleskoopissa, joka on maailman suurin tähtitieteellinen projekti. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT-teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Pasi Nurmi
FT, koordinaattori, Turun yliopiston Tiedekeskus Tuorla
Piikkiö, Finland
Puh.: +358294504358
Sähköposti: pasnurmi@utu.fi

Anna McLeod
Postdoctoral Research Fellow — Texas Tech University & University of California Berkeley
Puh.: +1 80 6834 2588
Sähköposti: anna.mcleod@ttu.edu

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6670
Sähköposti: pio@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1903.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1903fi
Nimi:LHA 120-N 180B
Tyyppi:Local Universe : Nebula : Type : Star Formation
Facility:Very Large Telescope
Instruments:MUSE
Science data:2018Natur.554..334M

Kuvat

Upouusien tähtien kuplia
Upouusien tähtien kuplia
Jumbo Jets
Jumbo Jets
Englanniksi
Digitized Sky Survey -kuva HII alueesta LHA 120-N 180B:n ympärillä
Digitized Sky Survey -kuva HII alueesta LHA 120-N 180B:n ympärillä
HII alue LHA 120-N 180B:n ympärillä Pöytävuoren tähdistössä
HII alue LHA 120-N 180B:n ympärillä Pöytävuoren tähdistössä
Jet Infographic
Jet Infographic
Englanniksi

Videot

ESOcast 193 Light: Bubbles of Brand New Stars
ESOcast 193 Light: Bubbles of Brand New Stars
Englanniksi
Zooming in on the HII Region LHA 120-N 180B
Zooming in on the HII Region LHA 120-N 180B
Englanniksi
Panning across N180
Panning across N180
Englanniksi