Lehdistötiedote

Xavier Barcons aloitti uutena ESO:n pääjohtajana

1. syyskuuta 2017

Xavier Barconsista tuli ESO:n kahdeksas pääjohtaja 1. syyskuuta 2017. Hän seuraa virassa Tim de Zeeuwia, jonka virkakausi alkoi 2007. Barcons aloittaa tehtävässä ESO:n eläessä jännittäviä aikoja. ELT-teleskoopin rakennustyöt etenevät vauhdilla ja sen odotetaan saavan ensivalonsa vuonna 2024.

ESO:n uudella pääjohtajalla, Xavier Barconsilla on paljon kokemusta sekä akateemisesta maailmasta että kansainvälisistä järjestöistä. Hän on palvellut ESO:a monissa eri rooleissa yli kymmenen vuoden ajan, mukaanlukien ESO:n johtokunnan puheenjohtajuus 2012–2014. Hän on toiminut paljon useissa suurissa ESO:n projekteissa, mukaanlukien ALMA-teleskooppi (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) ja ELT-teleskooppi (Extremely Large Telescope), joka hyväksyttiin hänen ESO-johtokunnan puheenjohtaja-aikanaan.

Toimikautensa aikana Xavier Barcons suunnittelee jatkavansa työtä kohti perimmäistä päämäärää mahdollistaa ESO:n jäsenmaiden tähtitieteilijöiden jännittävät tieteelliset löydöt, luottavaisena siitä, että ESO on valmis kohtaamaan tulevaisuuden teknologisten ja havaintoedistysaskelten haasteet.

"Tähtitiede on yksi eloisimmista tieteenaloista. Sen tavoitteet vaihtuvat joka päivä," sanoo Barcons. "ESO on ainutkertainen järjestö tähtitieteellisessä maailmassa ja hyvin varustettu vastaamaan näihin haasteisiin."

ESO:n käyttäessä tai tukiessa kymmeniä lukuisin eri havaintolaittein varustettuja eri teleskooppeja, uusi pääjohtaja odottaa jatkuvaa tukea La Sillalle, Paranalille, APEX:ille ja ALMA:lle, samalla kun ELT:n valmistustyöt etenevät.

"Haluan kiittää Tim de Zeeuwia ja ESO:n koko henkilökuntaa heidän auttaessaan tuomaan ESO:n siihen hyvin vahvaan asemaan, joka sillä nyt on maailman tuotteliaimpana maan pinnalta havaintoja tekevänä observatoriona," sanoi Xavier Barcons. "Minulle on suuri kunnia ottaa vastaan tämä tehtävä, mutta ymmärrän, että tämä on hyvin tärkeä askel elämässäni. Odotan aloittavani vastuullisessa pääjohtajan roolissa ja vastaavani sen esittämiin haasteisiin."

Hän jatkaa, "Me keskitymme rakentamaan ja toimittamaan ELT-teleskooppia, josta tulee maailman suurin optinen teleskooppi ja ylläpitämään La Silla–Paranalin ja ALMA:n observatorioita ja päivittämään niitä tämänhetkisinä työjuhtinamme, varmistaaksemme, että pysymme vahvasti maailman tähtitieteellisen infrastruktuurin johdossa. Odotamme yhä näyttävämpiä laajan aallonpituusalueen havaintoja jatkaessamme teknologisten rajojen työntämistä tämänhetkisillä ja tulevilla teleskoopeilla täällä ESO:ssa."

ESO:n uusi pääjohtaja antaa näkemyksensä ESO:sta ja uudesta asemastaan tuoreimmassa ESOcastissa ja kirjoittaa ESO:n merkityksestä laajan aallonpituusalueen observatoriona ESOblogissaan.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT -teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
Tuorlan observatorio
Piikkiö, Finland
Sähköposti: rareko@utu.fi

Pasi Nurmi
Tuorlan Observatorio
Piikkiö, Finland
Matkapuhelin: +358 440 121 971

Lars Lindberg Christensen
Head of ESO ePOD
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6761
Matkapuhelin: +49 173 3872 621
Sähköposti: lars@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1728.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1728fi
Nimi:ESO Director General
Tyyppi:Unspecified : People : Scientist

Kuvat

Xavier Barcons starts as Director General of ESO
Xavier Barcons starts as Director General of ESO
Englanniksi

Videot

ESOcast 125: Q&A with ESO's Incoming Director General Xavier Barcons — Taking up duty at ESO
ESOcast 125: Q&A with ESO's Incoming Director General Xavier Barcons — Taking up duty at ESO
Englanniksi