Lehdistötiedote

Nälkäinen musta aukko palautti kirkkaan galaksin takaisin pimeyteen

15. syyskuuta 2016

ESO:n VLT-teleskooppia, NASA:n ja ESA:n Hubble-avaruusteleskooppia sekä NASA:n Chandra-röntgenobservatoriota käyttänyt kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on ratkaissut etäisen galaksin ytimessä sijaitsevan supermassiivisen mustan aukon käyttäytymisen harvinaisen muutoksen arvoituksen. Vaikuttaa siltä, että musta aukko on ajautunut vaikeuksiin eikä saa enää riittävästi polttoainetta pystyäkseen pitämään ympäristönsä kirkkaana.

Monilla galakseilla on havaittu äärimmäisen kirkas ydin, jonka energianlähteenä toimii supermassiivinen musta aukko. Näiden ytimien johdosta "aktiiviset galaksit" ovat maailmankaikkeuden kirkkaimpien kohteiden joukossa. Niiden on ajateltu loistavan niin kirkkaina, koska kuuma materia hohtaa raivokkaasti syöksyessään mustaan aukkoon kertymänä tunnetussa prosessissa. Tämä kirkas valo voi vaihdella valtavan paljon eri aktiivisten galaksien välillä, joten tähtitieteilijät luokittelevat niitä erilaisiin luokkiin niiden säteilemän valon ominaisuuksien perusteella [1].

Joidenkin näistä galakseista on havaittu muuttuvan dramaattisesti vain kymmenen vuoden aikana, joka on tähtitieteellisin termein vain silmänräpäys. Tämän uuden tutkimuksen aktiivinen galaksi, Markarian 1018, erottuu kuitenkin muista vaihdettuaan luokkaa toisen kerran, palaten takaisin alkuperäiseen luokitukseensa viimeisten viiden vuoden aikana. Jokusen galaksin on havaittu tekevän tällaisen täyden kierroksen muutoksen, mutta mitään muuta galaksia ei ole tutkittu yhtä yksityiskohtaisesti.

Markarian 1018:n ailahtelevan luonteen havaitseminen oli CARS-kartoituksen (Close AGN Reference Survey) sattumanvarainen sivuvaikutus. Kartoitus on ESO:n ja muiden järjestöjen yhteistyöprojekti, jonka tarkoitus on kerätä tietoja 40 lähigalaksista, joilla on aktiivinen ydin. Markarian 1018:n rutiinihavainnot ESO:n VLT-teleskoopin MUSE-havaintolaitteella (Multi-Unit Spectroscopic Explorer) paljastivat yllättävän muutoksen galaksin valontuotannossa.

"Ällistyimme nähdessämme tällaisen harvinaisen ja dramaattisen muutoksen Markarian 1018:ssa". sanoi havaintotutkimusjulkaisun pääkirjoittaja Rebecca McElroy, joka on Sydneyn yliopiston ja CAASTRO-tutkimuslaitoksen (ARC Centre of Excellence for All Sky Astrophysics) jatko-opiskelija.

Galaksin sattumanvarainen havaitseminen näin pian sen jälkeen, kun se alkoi himmetä, oli odottamaton mahdollisuus oppia ymmärtämään, miten nämä galaksit toimivat. CARS-projektijohtaja ja toisen havaintoon liittyvän tutkimusjulkaisun pääkirjoittaja Bernd Husemann selittää: "Olimme onnekkaita havaitessamme tapahtuman vain 3-4 vuotta sen jälkeen, kun himmeneminen alkoi, joten pystyimme aloittamaan seurantakampanjoita tutkiaksemme aktiivisten galaksien kertymän fysiikkaa, jota ei muutoin pystytä tutkimaan."

Tutkimusryhmä hyödynsi tämän mahdollisuuden täysipainoisesti. Heidän ykkösprioriteettinaan oli määrittää tarkasti prosessi, joka saa Markarian 1018:n kirkkauden muuttumaan niin rajusti. Syynä saattaa olla mikä tahansa lukuisista astrofysikaalisista prosesseista, mutta he pystyivät sulkemaan pois mahdollisuuden, että musta aukko olisi vetänyt puoleensa ja hotkaissut yksittäisen tähden [2] ja kyseenalaistamaan mahdollisuuden, että välissä oleva kaasu olisi himmentänyt galaksin [3]. Ensimmäisen havaintokierroksen jälkeen Markarian 1018:n yllättävän muuttumisen aiheuttanut todellinen mekanismi säilyi arvoituksena.

Tutkimusryhmä sai kuitenkin kerättyä lisää havaintoaineistoa saatuaan havaintoaikaa NASA:n ja ESA:n Hubble-avaruusteleskoopilta ja NASA:n Chandra-röntgenobservatoriolta. Näiden havaintolaitteiden tuottaman uuden aineiston myötä ha pystyivät ratkaisemaan arvoituksen. Musta aukko himmenee hitaasti, koska sen kertymämateria oli häviämässä olemattomiin.

"On mahdollista, että tämä näivettyminen johtuu häiriöistä sisääntulevan polttoaineen virrassa", sanoi Rebecca McElroy. “Kiehtova mahdollisuus on, että tämä saattaa johtua toisen supermassiivisen mustan aukon vuorovaikutuksista". Tällainen kaksois-musta-aukkojärjestelmä on etäinen mahdollisuus Markarian 1018:n tapauksessa, sillä galaksi on kahden galaksin yhteensulautumisen tulos. Kummallakin oli todennäköisesti supermassiivinen musta aukko keskustassaan.

"Markarian 1018:n kaltaisissa aktiivisissa galakseissa toimivien mekanismien  tutkimus jatkuu. "Tutkimusryhmän piti työskennellä nopeasti määrittääkseen, mikä aiheuttaa Markarian 1018:n paluun pimeyteen," kommentoi Bernd Husemann. “ESO:n teleskooppeja ja muita tutkimuslaitteita käyttävien, meneillään olevien seurantakampanjoiden ansiosta voimme tutkia nälkiintyvien mustien aukkojen ja muuttuvien aktiivisten galaksien jännittävää maailmaa yhä yksityiskohtaisemmin."

Lisähuomiot

[1] Aktiivisten galaksien kirkkaimmat ovat kvasaareja, joissa kirkas ydin loistaa kirkkaammin kuin koko muu osa galaksia. Toinen, vähemmän äärimmäinen luokka ovat Seyfert-galaksit. Alunperin kehitettiin menetelmä, joka käytti kirkkautta ja säteilyn spektriä — eri aallonpituuksilla säteillyn säteilyn voimakkuuden kuvaaja — erottamaan kaksi Seyfert-galaksiluokkaa, luokat 1 ja 2, toisistaan. mutta sittemmin on otettu käyttöön lisäluokitteluja, kuten luokka 1.9.

[2] Tällainen painovoimavaikutusten hajoittava tapahtuma tapahtuu, kun tähti ajaantuu liian lähelle supermassiivista mustaa aukkoa ja repeytyy kappaleiksi äärimmäisessä painovoimakentässä. Seurauksena on keskusaleiden kirkkauden nopea kohoaminen, joka hiljalleen palautuu ennalleen vuosien aikaskaalassa. Markarian 1018:n havaitut kirkkausvaihtelut eivät sopineet yhteen tällaisen tapahtuman kanssa.

[3] Kaasun himmentävä vaikutus voi vaikuttaa aktiivisen galaksin luokitukseen estämällä valon kulkua näkösäteen varrella ajelehtien galaksin kirkkaan ytimen editse aivan kuin sumu auton valojen editse ja himmentäen sen halki kulkevaa valoa. Tämä vaikuttaa myös galaksin spektriin mahdollisesti muuttaen sen luokitusta.

Lisätietoa

Tämä tutkimus esitettiin tutkimusjulkaisuissa "Mrk 1018 returns to the shadows after 30 years as a Seyfert 1” ja “What is causing Mrk 1018’s return to the shadows after 30 years?”, jotka molemmat ilmestyvät julkaisusarjassa Astronomy & Astrophysics.

Tutkimusryhmään kuuluvat B. Husemann (ESO, Garching, Saksa), T. Urrutia (Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam, Potsdam, Saksa), G. R. Tremblay (Yale Center for Astronomy and Astrophysics, New Haven, USA), M. Krumpe (Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam, Potsdam, Saksa), J. Dexter (Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik, Garching, Saksa), V. N. Bennert (Physics Department, California Polytechnic State University, USA), G. Busch (I. Physikalisches Institut, Universität zu Köln, Saksa), F. Combes (LERMA, Observatoire de Paris, Ranska), S. M. Croom (Sydney Institute for Astronomy, Sydney, Australia & ARC Centre of Excellence for All-sky Astrophysics), T. A. Davis (School of Physics & Astronomy, Cardiff University, Iso-Britannia), A. Eckart (I. Physikalisches Institut Universität zu Köln, Saksa; Max-Planck-Institut für Radioastronomie, Bonn, Saksa), R. E. McElroy (Sydney Institute for Astronomy, Sydney, Australia & ARC Centre of Excellence for All-sky Astrophysics), M. Pérez-Torres (Instituto de Astrofísica de Andalucía, Granada, Espanja), M. Powell (Yale Center for Astronomy and Astrophysics, New Haven, USA) ja J. Scharwächter (Gemini Observatory, Northern Operations Center, Havaiji, USA).

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista E-ELT -teleskooppia (European Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Bernd Husemann
European Southern Observatory
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6750
Sähköposti: bhuseman@eso.org

Rebecca McElroy
University of Sydney
Sydney, Australia
Puh.: +61 421 882 513
Sähköposti: rebecca.mcelroy@sydney.edu.au

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1631.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1631fi
Nimi:Markarian 1018
Tyyppi:Local Universe : Galaxy : Activity : AGN : Seyfert
Facility:Very Large Telescope
Instruments:MUSE
Science data:2016A&A...593L...8M

Kuvat

The active galaxy Markarian 1018
The active galaxy Markarian 1018
Englanniksi
The sky around the active galaxy Markarian 1018
The sky around the active galaxy Markarian 1018
Englanniksi
The location of the galaxy Markarian 1018 in the constellation of Cetus
The location of the galaxy Markarian 1018 in the constellation of Cetus
Englanniksi

Videot

Zooming in on the unusual active galaxy Markarian 1018
Zooming in on the unusual active galaxy Markarian 1018
Englanniksi

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.