Lehdistötiedote
Ensimmäinen havainto metyylialkoholista planeettoja muodostavassa kiekossa
15. kesäkuuta 2016
ALMA-teleskooppi (Atacama Large Millimetre/Submillimetre Array) on havainnut orgaanisen molekyylin metyylialkoholi (metanoli) tähden TW Hydrae protoplanetaarisessa kiekossa. Tämä on ensimmäinen tällainen yhdisteen havainto nuoressa planeettoja muodostavassa kiekossa. Metanoli on tähän mennessä ainoa kiekoista löydetty monimutkainen orgaaninen molekyyli, joka on yksiselitteisesti peräisin jäisestä olomuodosta. Sen löytyminen auttaa tähtitieteilijöitä ymmärtämään planeettajärjestelmien muodostumisen aikaisia kemiallisia tapahtumaketjuja, jotka lopulta johtavat elämän rakenneosasten muodostumiseen.
Nuorta tähteä TW Hydrae ympäröivä protoplanetaarinen kiekko on tunnetuista lähinnä Maata, vain noin 170 valovuoden etäisyydellä. Siten se on ihanteellinen kohde kiekkoja tutkiville tähtitieteilijöille. Tämä järjestelmä muistuttaa läheisesti sitä, miltä tähtitieteilijät ajattelevat aurinkokunnan muistuttaneen sen muodostumisen aikohin yli neljä miljardia vuotta sitten.
ALMA-teleskooppi (Atacama Large Millimetre/Submillimetre Array) on kaikkein tehokkain tutkimuslaite läheisten kiekkojen kylmän kaasun koostumuksen ja jakauman kartoittamiseen. Näitä ainutkertaisia kykyjä on nyt hyödyntänyt Catherine Walshin (Leidenin observatorio, Alankomaat) johtama tähtitieteilijäryhmä TW Hydraen protoplanetaarisen kiekon kemian tutkimuksessa.
ALMA:n havainnot ovat paljastaneet kaasumaisen metyylialkoholin eli metanolin (CH3OH) sormenjäljen ensimmäistä kertaa protoplanetaarisessa kiekossa. Metaanista johdettu metanoli on yksi suurimpia monimutkaisia orgaanisia molekyylejä, joka on tähän mennessä havaittu kiekoista. Sen läsnäolon tunnistaminen planeettoja edeltäviltä kappaleilta edustaa virstanpylvästä sen ymmärtämisessä kuinka orgaaniset molekyylit liittyvät yhteen tuleviksi planeetoiksi.
Metanoli on lisäksi itsessään monimutkaisempien, aminohappoyhdisteiden kaltaisten, perustavanlaatuisten, tärkeiden prebioottisten tyyppien rakennusosa. Sen seurauksena metanolilla on keskeinen rooli elämän vaatiman runsaan orgaanisen kemian muodostamisessa.
Tutkimuksen pääkirjoittaja, Catherine Walsh selittää: "Metanolin löytyminen protoplanetaarisessa kiekossa osoittaa ALMA:n ainutkertaiset kyvyt luodata kiekkojen monimutkaista orgaanista jäävarastoa ja siten ensimmäistä kertaa meidän on mahdollista katsoa ajassa taaksepäin nuoren, auringonkaltaisen tähden ympärillä olevan planeettojen lastentarhan kemiallisen monimuotoisuuden alkuperään."
Protoplanetaarisen kiekon kaasumainen metanoli on ainutkertaisen tärkeää astrokemiassa. Siinä missä muita tyyppejä muodostuu avaruudessa pelkän kaasufaasikemian puitteissa tai sekä kaasu- että kiinteän faasin yhdistelmän tuottamana, metanoli on monimutkainen orgaaninen yhdiste, joka muodostuu ainoastaan jääfaasissa tomuhiukkasten pintareaktioissa.
ALMA:n tarkan näön ansiosta tähtitieteilijät ovat kyenneet kartoittamaan TW Hydraen kiekon kaasumaista metanolia. He havaitsivat sitä rengasmaisena kuviona keskustähden lähellä olevan merkittävän päästön lisäksi [1].
Kaasufaasin metanolin löytyminen, yhdessä sen jakaumaa koskevan tiedon kanssa, viittaa siihen, että metanoli muodostui kiekon jääkiteissä ja myöhemmin vapautui kaasumaiseen muotoon. Tämä ensihavainto auttaa selvittämään metanolin jää-kaasu -siirtymän arvoitusta [2] ja yleisemmin astrofysikaalisten ympäristöjen kemiallisia prosesseja [3].
Yksi tutkimuksen kirjoittajista, Ryan A. Loomis lisää: "Kiekon kaasumaisessa muodossa oleva metanoli on yksiselitteinen tähden ja planeettojen muodostuksen varhaisen vaiheen runsaiden orgaanisen kemian prosessien osoitin. Tällä tuloksella on vaikutus ymmärtämyksellemme siitä kuinka orgaaninen aine kasaantuu hyvin nuorissa planeettajärjestelmissä."
Tämä onnistunut ensihavainto kylmästä kaasufaasin metanolista protoplanetaarisessa kiekossa tarkoittaa, että jään kemian tuotantoa voidaan nyt tutkia kiekoissa, mikä tasoittaa tietä planeettojen syntysijojen monimutkaisen orgaanisen kemian tuleville tutkimuksille. Tähtitieteilijöillä on nyt käytettävissään tehokas, uusi työkalu elämää ylläptävien eksoplaneettojen etsinnässä.
Lisähuomiot
[1] Metanolirengas 30 ja 100 tähtitieteellisen yksikön (AU) välillä toistaa ALMA:n havaitseman metanolikuvion. Tunnistettu rakenne tukee olettamusta, että pääosa kiekon jäävarannosta sijaitsee pääasiassa sisimmän 50 AU:n alueella sijaitsevilla suuremmilla (millimetrin kokoluokkaan asti) tomuhiukkasilla, jotka ovat erottuneet kaasusta ja ajelehtineet suoraan sisään kohti tähteä.
[2] Tässä tutkimuksessa, lämpödesorption sijaan (jossa metanoli vapautuu sublimaatiolämpötilaansa korkeammissa lämpötiloissa) tutkimusryhmä tuki ja pohti muita mekanismeja, mukaanlukien ultraviolettivalon aikaansaamaa valodesorptiota ja reaktiivista desorptiota. Tarkemmat ALMA-havainnot auttaisivat epäämättä nostamaan yhden vaihtoehdon toisten edelle.
[3] Kiekon keskiosien koostumuksen kemiallisten tyyppien säteittäinen vaihtelu ja erityisesti lumirajojen sijainnit ovat välttämättömiä ymmärtämyksellemme tuloillaan olevien planeettojen kemiasta. Lumirajat osoittavat rajan, jonka takana tietyt haihtuvat kemialliset tyypit jäätyvät tomuhiukkasten pinnalle. Metanolin löytyminen myös kiekon kylmemmistä ulko-osista osoittaa, että se kykenee vuotamaan paljon lämpödesorption laukaisemiseksi vaadittua sublimaatiolämpötilaansa kylmemmiltä hiukkasilta.
Lisätietoa
Tämä tutkimus esitettiin tutkimusjulkaisussa "First detection of gas-phase methanol in a protoplanetary disk”, jonka kirjoittivat Catherine Walsh et al. Tutkimusjulkaisu ilmestyi julkaisusarjassa Astrophysical Journal, Volume 823, Number 1.
Tutkimusryhmään kuuluvat Catherine Walsh (Leidenin observatorio, Leidenin yliopisto, Leiden, Alankomaat), Ryan A. Loomis (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Cambridge, Massachusetts, USA), Karin I. Öberg (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Cambridge, Massachusetts, USA), Mihkel Kama (Leidenin observatorio, Leidenin yliopisto, Leiden, Alankomaat), Merel L. R. van't Hoff (Leidenin observatorio, Leidenin yliopisto, Leiden, Alankomaat), Tom J. Millar (School of Mathematics and Physics, Queen’s University Belfast, Belfast, Iso-Britannia), Yuri Aikawa (Center for Computational Sciences, Tsukuban yliopisto, Tsukuba, Japani), Eric Herbst (Departments of Chemistry and Astronomy, University of Virginia, Charlottesville, Virginia, USA), Susanna L. Widicus Weaver (Department of Chemistry, Emory University, Atlanta, Georgia, USA) ja Hideko Nomura (Department of Earth and Planetary Science, Tokyo Institute of Technology, Tokio, Japani).
Kansainvälinen tähtitieteen tutkimuslaitos Atacama Large Millimetre/submillimetre Array (ALMA) on ESO:n, U.S. National Science Foundationin (NSF) ja Japanin National Institutes of Natural Sciencesin (NINS) kumppanuushanke yhteistyössä Chilen kanssa. ALMA:a rahoittavat Euroopan eteläinen observatorio (ESO) jäsenmaidensa puolesta, NSF yhteistyössä Kanadan kansallisen tutkimusneuvoston (NRC) ja Taiwanin kansallisen tiedeneuvoston (NSC) kanssa sekä Japanin kansalliset luonnontieteelliset instituutit (NINS) yhteistyössä Taiwanin Academia Sinican (AS) ja Korea Astronomy and Space Science Instituten (KASI) kanssa.
ALMA:n rakentamista ja toimintaa ohjaa Euroopan osalta ESO, Pohjois-Amerikan osalta Kansallinen radiotähtitieteen observatorio (NRAO), jota hallinnoi Associated Universities, Inc. (AUI), ja Itä-Aasian osalta Japanin Kansallinen tähtitieteellinen observatorio (NAOJ). Yhteinen ALMA-observatorio (JAO) huolehtii ALMA:n rakentamisen, kokoonpanon ja operaation yhtenäisestä johdosta ja hallinnoinnista.
ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista E-ELT -teleskooppia (European Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
- Tutkimusjulkaisu
- Aikaisempia ALMA:n havaintoja kiekkojen orgaanisista yhdisteistä
- Valokuvia ALMA:sta
- Muita lehdistötiedotteita ALMA:lta
Yhteystiedot
Catherine Walsh
Leiden Observatory
Leiden University, The Netherlands
Puh.: +31 71527 ext 6287
Sähköposti: cwalsh@strw.leidenuniv.nl
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1619fi |
Nimi: | TW Hydrae |
Tyyppi: | Milky Way : Star : Circumstellar Material : Disk : Protoplanetary |
Facility: | Atacama Large Millimeter/submillimeter Array |
Science data: | 2016ApJ...823L..10W |
Our use of Cookies
We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.
ESO Cookies Policy
The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.
This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.
What are cookies?
Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.
Categories of cookies we use
Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.
Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.
Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.
Matomo Cookies:
This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.
On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.
Matomo cookies settings:
Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.
Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.
YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.
Cookies can also be classified based on the following elements.
Regarding the domain, there are:
- First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
- Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.
As for their duration, cookies can be:
- Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
- Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.
How to manage cookies
Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.
In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:
Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.
You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).
Updates to the ESO Cookies Policy
The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.
Additional information
For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.
As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.