Lehdistötiedote
Maata lähimmästä tähtijärjestelmästä on löytynyt planeetta
ESO:n HARPS-havaintolaite löysi Alpha Centauri B -tähteä kiertävän maanmassaisen eksoplaneetan
16. lokakuuta 2012
Eurooppalaiset tähtitieteilijät ovat löytäneet suunnilleen Maan massaisen planeetan, joka kiertää Maata lähintä tähtijärjestelmää, Alfa Centauria. Kyseessä on myös kevein koskaan havaittu Auringon kaltaista tähteä kiertävä eksoplaneetta. Planeetta havaittiin ESO:n Chilessä sijaitsevan La Sillan observatorion 3.6-metrin teleskoopin HARPS-havaintolaitteella. Tulokset julkaistaan tiedejulkaisu Naturessa 17. lokakuuta 2012.
Alfa Centauri on yksi eteläisen taivaan kirkkaimpia tähtiä ja aurinkokuntaamme lähin tähtijärjestelmä, vain 4.3 valovuoden etäisyydellä. Kyseessä on itse asiassa kolmoistähti — järjestelmä, jossa on kaksi toisiaan lähietäisyydellä kiertävää auringonkaltaista tähteä (joiden nimet ovat Alfa Centauri A ja B) sekä etäisempi ja himmeämpi punainen komponentti, joka tunnetaan Proxima Centaurina [1]. Tähtitieteilijät ovat spekuloineet näitä kappaleita kiertävistä planeetoista 1800-luvulta lähtien. Kyseessähän ovat aurinkokuntaa lähimmät mahdolliset elämän tyyssijat. Yhä tarkemmiksi käyneet tutkimukset eivät ole löytäneet yhtään mitään — ennen kuin nyt.
"HARPS-havaintolaitetta käyttäen havaintomme ovat jatkuneet yli neljän vuoden ajan ja ne ovat paljastaneet pienen, mutta todellisen signaalin 3.2 päivän välein Alfa Centauri B -tähteä kiertävästä planeetasta," sanoo Xavier Dumusque (Geneven observatorio, Sveitsi ja Centro de Astrofisica da Universidade do Porto, Portugali), julkaisun pääkirjoittaja. "Tämä hämmästyttävä löytö on tehty viemällä menetelmämme äärirajoilleen!"
Eurooppalainen ryhmä havaitsi planeetan taltioimalla Alfa Centauri B -tähden liikkeen pikkuruisia huojahteluja, jotka sitä kiertävän planeetan vetovoima aiheuttaa [2]. Vaikutus on häviävän pieni. Se saa tähden liikkumaan edestakaisin alle 51 senttimetriä sekunnissa (1.8 km/h), mikä on jokseenkin vauvan ryömimisvauhti. Tämä on suurin tällä menetelmällä milloinkaan saavutettu tarkkuus.
Alfa Centauri B on hyvin samanlainen kuin Aurinko, mutta hieman pienempi ja himmeämpi. Vast'ikään havaittu planeetta, jonka massa on hieman suurempi kuin Maan [3], kiertää noin kuuden miljoonan kilometrin etäisyydellä tähdestä, mikä on paljon lähempänä kuin Merkurius on Aurinkoa aurinkokunnassamme. Kaksoistähden toisen komponentin, Alfa Centauri A:n kiertorata pitää sen satoja kertoja kauempana, mutta se on silti hyvin kirkas kohde planeetan taivaalla.
Ensimmäisen auringonkaltaista tähteä kiertävän eksoplaneetan havaitsi sama tutkimusryhmä vuonna 1995. Siitä lähtien on tehty yli 800 varmistettua havaintoa uusista eksoplaneetoista, mutta useimmat ovat paljon Maata suurempia ja monet ovat yhtä suuria kuin Jupiter [4]. Tähtitieteilijöiden haasteena on nyt havaita ja tunnistaa toista tähteä kiertävä maanmassainen planeetta tähden asuttavalla vyöhykkeellä [5]. Ensimmäinen askel on nyt otettu [6].
"Tämä on ensimmäinen maanmassainen planeetta, joka on milloinkaan löydetty auringonkaltaisen tähden ympäriltä. Sen kiertorata on hyvin lähellä tähteään ja sen täytyy olla aivan liian kuuma tuntemallemme elämälle," lisää Stéphane Udry (Geneven observatorio), julkaisun kanssakirjoittaja ja tutkimusryhmän jäsen, "mutta se saattaa hyvin olla vain yksi planeetta useiden tähteä kiertävien joukossa. Muut HARPS-tuloksemme, ja Keplerin uudet löydöt, osoittavat selvästi, että suurin osa pienimassaisista planeetoista löytyy tällaisista tähtijärjestelmistä."
"Tämä tulos edustaa merkittävää askelta Maan kaksoisolennon löytämisessä Auringon välittömästä läheisyydestä. Elämme jännittäviä aikoja!" päättää Xavier Dumusque.
ESO järjestää verkossa lehdistötiedotteen ja tarjoaa toimittajille mahdollisuuden keskustella tuloksesta ja sen vaikutuksesta tiedemiesten kanssa. Osallistuaksesi luethan ohjeemme median edustajille.
Lisähuomiot
[1] Usean tähden järjestelmän komponentit nimetään lisäämällä suuraakkonen tähden nimeen. Alfa Centauri A on kirkkain komponentti, Alfa Centauri B on hieman himmeämpi toinen tähti ja Alfa Centauri C paljon himmeämpi Proxima Centauri. Proxima Centauri on hieman lähempänä Maata kuin A tai B ja siten virallisesti lähin tähti.
[2] HARPS mittaa tähden radiaalinopeutta — sen nopeutta kohti Maata tai siitä poispäin — poikkeuksellisella tarkkuudella. Tähteä kiertävä planeetta aiheuttaa tähdelle säännöllisen liikkeen kohti ja poispäin etäisestä havaitsijasta Maapallolla. Dopplerin ilmiön johdosta tämä radiaalinopeuden muutos aiheuttaa tähden spektrin siirtymisen kohti pitempiä aallonpituuksia sen liikkuessa poispäin (tätä kutsutaan punasiirtymäksi) ja sinisiirtymän (kohti lyhyempiä aallonpituuksia), kun se lähestyy. Tämä mitättömän pieni siirtymä tähden spektrissä voidaan mitata suuren tarkkuuden spektrografilla, kuten HARPS:illa, ja siitä voidaan päätellä planeetan olemassaolo.
[3] Käyttämällä radiaalinopeusmenetelmää tähtitieteilijät voivat vain arvioida planeetan minimimassan, koska massa-arvio riippuu myös kiertoratatason kulmasta näkösäteeseen nähden, mitä ei tiedetä. Tilastollisesti tämä minimimassa on kuitenkin usein lähellä planeetan todellista massaa.
[4] NASA:n Kepler-ohjelma on löytänyt 2300 planeettaehdokasta käyttäen vaihtoehtoista menetelmää. Se etsii tähden kirkkauden vähäistä vähenemistä planeetan kulkiessa sen editse ja peittäessä osan valosta. Suurin osa tällä menetelmällä löydetyistä planeettakandidaateista on hyvin kaukana meistä. Toisaalta HARPS:in löytämät planeetat kiertävät Aurinkoa lähellä olevia tähtiä ja uusi löytö on kaikkein läheisin tähän mennessä. Se tekee niistä parempia kohteita monille uusille tutkimusohjelmille, joilla selvitetään esimerkiksi planeetan kaasukehän olemus.
[5] Asuttava vyöhyke on tähden ympärillä sijaitseva kapea ympyränmuotoinen vyöhyke, jolla vesi esiintyy nestemäisenä, mikäli olosuhteet ovat oikeat.
[6] ESPRESSO (Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanet and Stable Spectroscopic Observations) tullaan asentamaan ESO:n VLT-teleskooppiin. Sen lopullinen suunnittelu on meneillään ja sen arvioidaan aloittavan toimintansa myöhään 2016 tai varhain 2017. ESPRESSO:n tarkkuus radiaalinopeusmittauksissa tulee olemaan 0.35 kilometriä tunnissa tai vähemmän. Vertailun vuoksi Maapallo aiheuttaa 0.32 km/h radiaalinopeuden Auringolle. Tämä tarkkuus mahdollistaa siten ESPRESSO:n havaita maanmassaisia planeettoja asuttavalla vyöhykkeellä. ESPRESSO-yhteisöä johtavat tässä esitellystä löydöstä vastanneet tutkimusryhmän jäsenet.
Lisätietoa
Tämä tutkimus esitettiin tieteellisessä artikkelissa “An Earth mass planet orbiting Alpha Centauri B”, joka ilmestyy tiedejulkaisussa Nature 17. lokakuuta 2012.
Tutkimusryhmään kuuluvat Xavier Dumusque (Geneven observatorio, Sveitsi; Centro de Astrofisica da Universidade do Porto, Portugali), Francesco Pepe (Geneven observatorio), Christophe Lovis (Geneven observatorio), Damien Ségransan (Geneven observatorio), Johannes Sahlmann (Geneven observatorio), Willy Benz (Bernin yliopisto, Sveitsi), François Bouchy (Geneven observatorio; Institut d’Astrophysique de Paris, Ranska), Michel Mayor (Geneven observatorio), Didier Queloz (Geneven observatorio), Nuno Santos (Centro de Astrofisica da Universidade do Porto) ja Stéphane Udry (Geneven observatorio).
Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää vuonna 2012 perustamisensa 50-vuotisjuhlaa. ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
Yhteystiedot
Xavier Dumusque
Observatoire de l’Université de Genève
Switzerland
Puh.: +41 22 379 22 64
Sähköposti: xavier.dumusque@unige.ch
Stéphane Udry
Observatoire de l’Université de Genève
Switzerland
Puh.: +41 22 379 24 67
Sähköposti: stephane.udry@unige.ch
Willy Benz
Center for Space and Habitability
Bern, Switzerland
Sähköposti: willy.benz@space.unibe.ch
Francesco Pepe
Observatoire de l’Université de Genève
Switzerland
Puh.: +41 223 792 396
Matkapuhelin: +41 79 302 47 40
Sähköposti: francesco.pepe@unige.ch
Damien Ségransan
Observatoire de l’Université de Genève
Switzerland
Puh.: +41 223 792 479
Sähköposti: damien.segransan@unige.ch
Nuno Santos
Centro de Astrofisica da Universidade do Porto
Porto, Portugal
Puh.: +351 226 089 893
Sähköposti: Nuno.Santos@astro.up.pt
Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1241fi |
Nimi: | Alpha Centauri |
Tyyppi: | Milky Way : Star : Circumstellar Material : Planetary System |
Facility: | ESO 3.6-metre telescope |
Instruments: | HARPS |
Science data: | 2012Natur.491..207D |
Our use of Cookies
We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.
ESO Cookies Policy
The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.
This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.
What are cookies?
Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.
Categories of cookies we use
Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.
Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.
Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.
Matomo Cookies:
This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.
On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.
Matomo cookies settings:
Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.
Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.
YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.
Cookies can also be classified based on the following elements.
Regarding the domain, there are:
- First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
- Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.
As for their duration, cookies can be:
- Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
- Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.
How to manage cookies
Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.
In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:
Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.
You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).
Updates to the ESO Cookies Policy
The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.
Additional information
For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.
As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.