Täydenkuun kierros Paranalissa

Tämä panorama on kuvattu haastavissa olosuhteissa. ESO:n Very Large Telescope (VLT) on yksi kehittyneimmistä havaintoasemista maailmassa, kooten tähtitieteellistä dataa voittamattomalla tarkkuudella Cerro Paranalissa. Cerro Paranal on eristätynyt paikka yksinäisens vuoren päällä Chilen Atacaman autiomaassa. Tässä kaukaisessa maapallon kulmauksessa on paljon hyötyjä; se mahdollistaa yhden kuivimmista ja selkeimmistä havainto olosuhteista koko maapallolla — jotkin Paranalin sääasemat eivät ole ikinä taltioineet sadetta! — sekä valosaastettomuuden. Paranalin tähtitien tutkijat voivat nähdä taivaan täynnä tähtiä jopa ennen auringonlaskua, kun Auringon valo valaisee maanpinnan jään ja täten luo eteerisen ja korvaamattoman hehkun koko observatoriolle.

Tässä eristäytyneisyydessä on myös huonot puolensa, sillä paikalle pääseminen vaatii omistautumista. Julkinen liikenne ei vie Paranalille, joten vierailijoiden pitää matkata Antofagastan lentokentältä etelään tai 110 kilometriä läheisimmästä kaupungista pohjoiseen. Tämä ei kuitenkaan pysäytä tutkijoita, vierailijoita eikä edes kuvausryhmien matkaamista paikalle. Hankala matka kannattaa henkeäsalpaavien näkymien takia, kuten tästä kuvasta näkee. Kuvan on ottanut Miguel Claro, joka on ESO:n photo ambassador.

VLT koostuu kahdeksasta teleskoopista, joista seitsemän on nähtävillä tässä panoramassa. Teleskoopit koostuvat neljästä suuresta 8.2-metrisestä Unit Telescopesta (boksimaiset, kulmikkaat rakennukset oikealla) ja neljästä pienemmästä 1.8-metrisestä Auxiliary Telescopesta (kaarevat, avoimet kuvut vasemmalla — kolme neljästä nähdään tässä kuvassa). Nämä pienemmät teleskoopit ovat liikuteltavissa, mikä tarkoittaa sitä, että VLT:tä voidaan käyttää erinomaisena adaptiivisena interferometrinä. Interferometria on tekniikka, jolla yhdistetään monen teleskoopin data luoden niistä vielä isomman teleskoopin mahdollistaen vielä laajemmin eri tutkimukselliset mahdollisuudet.

Paranalista kiinnostuneet ovat onnekkaita, sillä ilmaisia opastuskierroksia pidetään joka viikonloppu. Vierailijat voivat käydä Unit Teleskoopeille ja kuuluisassa La Residencia hotellissa, sekä joskus kontrollihuoneissa, joissa tähtitieteilijät työskentelevät. Lisää informaatio löydät täältä.

Oikeudet:

ESO/M. Claro

Kuvasta

Tunnistus:potw1915a
Kieli:fi
Tyyppi:Valokuvallinen
Julkaisupäivä:15. huhtikuuta 2019 6:00
Koko:7762 x 3847 px

Kohteesta

Nimi:Very Large Telescope
Tyyppi:Unspecified : Technology : Observatory

Kuvaformaatit

Suuri JPEG
7,7 MB
Kokoruudun JPEG
219,7 KB

Zoomattavissa


Taustakuvat

1024x768
285,5 KB
1280x1024
439,4 KB
1600x1200
625,8 KB
1920x1200
750,3 KB
2048x1536
986,7 KB