Tiedote

ELT:n pääpeilin ensimmäiset segmentit ovat saapuneet Chileen

16. tammikuuta 2024

ESO:n Erittäin suuren teleskoopin (ELT) ensimmäiset peilisegmentit ovat 10000 kilometrin matkan jälkeen saapuneet turvallisesti perille ELT:n tekniseen laitokseen ESO:n Paranalin observatoriolle, joka sijaitsee Chilen Atacaman autiomaassa. Teleskoopin pääpeilin (M1) 18 segmenttiä teki onnistuneen matkan Euroopasta Etelä-Amerikkaan, ja ne saapuivat viime viikolla ensimmäiseksi Chileen Antofagastan kansainväliseen satamaan.

Kun ELT:n M1-peili on valmis, sen läpimitta on yli 39 metriä, mikä tekee siitä maailman suurimman taivaalle katsovan silmän. Peilin valtavan koon vuoksi sitä ei voida valaa yhdestä kappaleesta, joten M1 koostuu yhteensä 798:sta kuusikulmaisesta peilisegmentistä. Näiden lisäksi valmistetaan 133 segmenttiä, jotta segmentit voidaan pinnoittaa uudelleen.

Segmenttien tärkeä matka alkoi Poitiersin läheltä Ranskasta, jossa ELT-segmentit valmistettiin, ja ne matkasivat seuraavaksi maanteitse Le Havren satamaan. Nämä ELT:n tärkeät osat lähtivät valtameren yli Joulukuun 17. päivänä 2023. Ne saapuivat Antofagastan satamaan ja jatkoivat pitkää matkaansa maata pitkin ESO:n Paranalin observatorioon 12. tammikuuta 2024. Siellä ESO:n insinöörit tarkastivat segemntit huolellisesti varmistaakseen, etteivät ne olleet kärsineet vaurioita kuljetuksen aikana.  

Kun segmentit ovat nyt Paranalissa, niin tämän monivaiheisen prosessin seuraavassa vaiheessa peilisegmentit pinnoitetaan ELT:n teknisessä laitoksessa, jossa peilien pinnat pinnoitetaan heijastavaviksi. Tämä prosessi toistetaan jokaiselle segmentille 18 kuukauden välein ELT:n aloittaessa havainnot. Kun tämä monumentaalinen teleskooppi saadaan käyttöön myöhemmin tällä vuosikymmenellä, se on valmiina tarttumaan aikamme merkittävimpiin tähtitieteen haasteisiin. ELT tulee tekemään uraauurtavia löytöjä, joita ei olla voitu edes kuvitella. 

Yhteystiedot

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: press@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann24001

Kuvat

Seuraava pysäkki:Paranal
Seuraava pysäkki:Paranal
Erikoiskuljetus ESO:lle
Erikoiskuljetus ESO:lle
ELT:n pääpeilisegmenttien ensimmäistä lähetystä puretaan
ELT:n pääpeilisegmenttien ensimmäistä lähetystä puretaan
ELT:n peilisegmenttejä silmänkantamattomiin
ELT:n peilisegmenttejä silmänkantamattomiin
Iloinen päivä ELT:n teknisessä yksikössä
Iloinen päivä ELT:n teknisessä yksikössä
ESO:n insinöörit tarkastavat M1-segmenttiä
ESO:n insinöörit tarkastavat M1-segmenttiä

Videot

Unboxing mirror segments
Unboxing mirror segments
Englanniksi