Tiedote

ESO:n Francesca Primas huomioitiin sukupuolten tasa-arvon edistämisestä.

27. syyskuuta 2023

ESO:n tähtitieteilijä (Full Astronomer) Francesca Primas on saanut ensimmäisenä Tyynenmeren alueen tähtitieteellisen seuran (Astronomical Society of the Pacific, ASP) Nancy Grace Roman -palkinnon. Primas on ensimmäinen henkilö, joka on saanut tämän palkinnon. Palkinto otettiin käyttöön tänä vuonna tunnustuksena "yksilölle tai ryhmälle merkittävästä panoksesta sukupuolten tasa-arvon ja inkluusion edistämiseksi tähtitieteessä ja siihen liittyvillä aloilla".

Primas on tunnettu astrofyysikko, joka tutkii Linnunradan ja sen satelliittigalaksien kemiallista kehitystä. Hän on myös edelläkävijä sukupuolten tasa-arvon edistämisessä tähtitieteessä yleisesti ja erityisesti ESO:ssa. 

Noin 15 vuotta sitten hän teki tutkimuksen naisten asemasta ESO:ssa selvittääkseen organisaation sukupuolijakaumaa. Tulokset olivat pettymys, sillä vain 18 prosenttia henkilökunnan jäsenistä identifioitui naisiksi, mutta tämä toimi pohjana keskusteluille ja tuleville toimille, joilla edistetään monimuotoisuutta, tasa-arvoa ja inkluusiota ESO:ssa. Primas vastasi pitkälti tästä tutkimuksesta ja oli mukana perustamassa ESO:n monimuotoisuutta ja inkluusiota käsittelevää komiteaa. Sittemmin naispuolisen henkilökunnan osuus on noussut yli 26 prosenttiin, ja ESO pyrkii nostamaan sitä edelleen. 

Primas on toiminut myös Kansainvälisen tähtitieteen unionin (IAU) naisten asemaa tähtitieteessä käsittelevän työryhmän neuvonantajana ja myöhemmin puheenjohtajana. Erityisesti hän johti  IAU’s AstroVoices-projektia, joka antoi yli 600:lle naispuoliselle tähtitieteilijälle ja -opiskelijalle yli 60 maasta tilaisuuden kertoa intohimostaan tähtitiedettä kohtaan rohkaisten tyttöjä seuraamaan heidän polkuaan.

Vuonna 2022 hänet nimitettiin Kansainvälisen tiedeneuvoston (International Science Council) jäseneksi (Fellow). Kansainvälinen tiedeneuvosto antaa tunnustusta henkilöille heidän merkittävistä panoksistaan tieteen edistämisessä maailmanlaajuiseksi yleiseksi hyväksi. Lisäksi hän on toiminut aktiivisesti sukupuolten tasa-arvon edistämisessä organisoimalla ja osallistumalla lukuisiin tätä aihetta käsitteleviin työryhmiin ja paneeleihin. 

Primas saa palkintonsa ASP Awards -gaalassa 11. marraskuuta San Francisco Bay Area:ssa Kaliforniassa, Yhdysvalloissa.

Linkit

Yhteystiedot

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: press@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann23015

Kuvat

Francesca Primas
Francesca Primas