Tiedote

Messengerillä on uusi digikoti

15. toukokuuta 2023

Lähes puolen vuosisadan jälkeen ESO:n tiede- ja teknologialehti "The Messenger" on ottamassa harppauksen digitaaliseen maailmaan ja on jatkossa saatavilla vain verkkojulkaisuna. Muutos tapahtuu samaan aikaan lehden uuden numeron julkaisemisen kanssa, eli julkaisusta 190 alkaen.  

Ensimmäistä kertaa toukokuussa 1974 lanseerattu "The Messenger" toimii tärkeänä linkkinä ESO:n ja laajan tähtitiedeyhteisön välillä. Siinä on tilannekatsauksia organisaation tieteellisestä, teknisestä ja muusta kehityksestä. ESO-yhteisön ulkopuolelle lehti jakaa kiinnostavia tähtitiedeuutisia ja tietoa niihin liittyvästä teknologiasta laajemmalle yleisölle, mukaan lukien päättäjät, toimittajat, opettajat ja amatööritähtitieteilijät sekä muiden alojen kiinnostuneet tutkijat.

Messengerin laajuus ja sisältö ovat muuttuneet vuosien varrella samoin kuin tapa, jolla se tavoittaa lukijansa. Diginumerot otettiin ensimmäisen kerran käyttöön 2000-luvun alussa, ja sen jälkeen koko arkisto on lisätty "The Messenger"-tietokantaan – aina vuoteen 1974 asti. Tämän seurauksena Messengerissä julkaistut artikkelit ovat nyt helpommin saatavilla, käytettävissä ja selattavissa paremmin kuin koskaan aiemmin. 

Lukijatottumukset ovat jatkuvasti siirtyneet kohti verkkojulkaisuja lehtijulkaisukäytäntöjen ohella ja kestävyysajattelu on yhä suuremmassa roolissa ESO:lla. Nyt on oikea aika siihen, että Messengeristä tulee vain verkkojulkaisu. Lukijat voivat nyt löytää sekä uusia että vanhoja numeroita Messenger-verkkosivulta.

Muutto osuu samaan aikaan Messengerin tuoreimman numeron julkaisun kanssa. Uudessa numerossa 190 on erityinen kokoelma artikkeleita, joissa kuvataan erilaisia laajasti saataville tulevia tutkimuksia, jotka toteutetaan 4MOST:llä, eli 4-metrisellä "Multi-Object Spectroscopic"-laitteella, joka on ESO:n Paranalin observatorion nelimetrisen Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy, eli VISTA:an rakenteilla oleva uusi monikäyttöinen, laajan taivaanalueen spektroskooppinen instrumentti. Lisäksi lukijat voivat lehdessä tutustua ESO:ssa viime vuonna julkaistun hajautetun vertaisarviointiprosessin (Distributed Peer Review process) ensimmäisiin tuloksiin. Lisäksi voit lukea Hunga Tonga–Hunga Ha'apai -tulivuoren purkauksen vaikutuksista Paranalin observatoriolla tehtäviin havaintoihin.

Haluatko saada diginumeron itsellesi? Siirry osoitteeseen https://messenger.eso.org ja klikkaa "Subscribe"-kohtaa, niin saat aina digitaalisen kopion suoraan sähköpostiisi.

 

Linkit

Yhteystiedot

Mariya Lyubenova
Editor of The Messenger
ESO Head of Media Relations
Garching bei München, Saksa
Puh.: + 49 89 3200 6188
S-posti: mlyubeno@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann23008

Kuvat

Messengerin uuden kotisivun banneri
Messengerin uuden kotisivun banneri