Tiedote

Miltä ESO:n ELT:n kupu tulee näyttämään?

19. marraskuuta 2020

Vaikka ESO:n erittäin suuren teleskoopin (ELT) rakentaminen Chilen Atacaman autiomaassa on keskeytynyt COVID-19-pandemian vuoksi, hankkeessa edistytään merkittävästi muilla osa-alueilla. Viime kuukausina teleskoopin kupolin suunnittelu on saatu päätökseen (prosessissa, jota kutsutaan lopulliseksi suunnittelukatsaukseksi) ja kupolin eri osien valmistus on parhaillaan käynnissä.

Kattava suunnittelukatsaus ratkaisi useita monimutkaisia ongelmia, jotka liittyvät maailman huippuluokan tiedelaitteen rakentamiseen tiukkojen tieteellisten vaatimusten alaisena ja toimiessaan Atacaman autiomaan äärimmäisessä ympäristössä. Insinöörien oli myös varmistettava, että operatiiviset vaatimukset täyttyvät, joihin kuuluvat esimerkiksi korkea luotettavuus, vähäinen huolto sekä maanjäristyksen ja kovan tuulen kestävyys. Viimeisimmät mallikuvat osoittavat, miltä kupu tulee näyttämään, ja kuinka hienovaraisia, mutta tärkeitä muutoksia tehtiin vanhempiin malleihin nähden.

ELT-kupolin ja kaukoputken rakennetta koskeva sopimus tehtiin italialaisen ACe-konsortion (Cimolai, Ataldi) kanssa. Se kattaa kupolin ja kaukoputken rakenteen suunnittelun lisäksi valmistuksen, kuljetuksen, rakentamisen, paikan päällä tapahtuvan kokoonpanon ja toiminnan tarkastamisen. Yhtiö viimeistelee parhaillaan teleskoopin rakenteen suunnittelua, ja lopullisen suunnittelukatsauksen ennakoidaan tapahtuvan vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä.

ACe valmistaa myös kupolin keskeiset laitteistokomponentit, jotka suojaavat ELT:tä. Suunnitteluprosessin osana ACe valmisti ja testasi useita kriittisiä komponentteja täyttääkseen suunnitteluun sekä valmistus- ja kokoonpanomenetelmiin asetetut vaatimukset. Tämä sisälsi prototyyppien ja seismisten eristysjärjestelmien valmistusta sekä täysimittaisen kupolin tuuletusjärjestelmän testauksen. Siihen kuului myös kupolin verhouspaneelien suorituskyvyn testaus, sekä koeasennus 10m korkealle osittaiselle kupolirakenteelle. Valmistelussa myös valmistettiin useita kupolin pyörimisvaunuja (yhteensä 36 yksikköä, joista jokaisen paino on 27 tonnia), sekä ensimmäisen kupolin pohjarenkaan tukirakenteen rakennekomponentteja. Osa näistä komponenteista on jo lähetetty Chileen.

ESO:n ELT, jonka pääpeili on 39,3 metriä halkaisijaltaan, on selvästi maailman suurin optinen/lähi-infrapuna-alueen teleskooppi, joka tulee näkemään ensimmäisen valon myöhemmin tällä vuosikymmenellä. Valmistuessaan ELT:n kupoli- ja kaukoputkirakenne jättää muut vastaavat rakennelmat ympäri maailmaa selvästi taakseen. Noin 3700 tonnia painava teleskooppirakenne varustetaan viidellä kaukoputkipeilillä, jotka keräävät ja ohjaavat valon tähtitieteen kohteista eri instrumentteihin. Itse instrumentit sijoitetaan kahdelle alustalle, noin tenniskentän kokoiselle alueelle kummallekin puolelle teleskooppirakennetta. Jättimäinen ELT-kupoli pitää kaikki nämä rakenteet sisällään ja suojelee niitä aavikon vaikeilta olosuhteilta. Kupu tulee olemaan noin 80 metriä korkea ja sen läpimitta tulee olemaan noin 88 metriä, jolloin sen pohjapinta-ala vastaa suunnilleen jalkapallokenttää. Kupolirakenteen yläosa on teräksestä valmistettu ja noin 6100 tonnia painava kokonaisuus ja se pyörii kupolin betonisen lieriömäisen pohjarakenteen päällä, jotta kaukoputki voidaan kääntää mihin tahansa suuntaan tutkiessaan tähtitaivasta suuren havaintoikkunansa läpi.

ESO:n ELT tulee hyödyntämänn ainutlaatuista erotuskykyään vastatakseen aikamme suurimpiin tähtitieteellisiin kysymyksiin. Se tulee tutkimaan maailmankaikkeuden menneisyyttä ja nykyisyyttä, eksoplaneettojen sijainteja ja rakennetta sekä pimeän aineen ja pimeän energian luonnetta.

Linkit

Yhteystiedot

Pascal Martinez
ESO
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6609
S-posti: pmartine@eso.org 

Bárbara Ferreira
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
Matkapuhelin: +49 151 241 664 00
S-posti: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann20031

Kuvat

Artist's Impression of the ELT: A Sharp Eye on the Sky
Artist's Impression of the ELT: A Sharp Eye on the Sky
Englanniksi
How the ELT will look like at Cerro Armazones
How the ELT will look like at Cerro Armazones
Englanniksi
A Dome to the Heavens
A Dome to the Heavens
Englanniksi
ELT construction work
ELT construction work
Englanniksi