Unified Model for aktive galaksekerner forklaret

Denne animerede infografik giver en forenklet beskrivelse af den Unified Model for aktive galaksekerner eller AGN'er, som er en af forklaringerne på de fænomener, som observeres omkring de supertunge sorte huller, som findes i nogle galakser.

Astronomerne har observeret forskellige typer af AGN'er. Nogle af dem, som kaldes blazars, er ekstremt lysstærke, og de kan variere i lysstyrke indenfor blot timer eller dage. En anden type, kvasarerne, er også meget klare, men de varierer ikke så meget som blazarerne. Seyfertgalakser, som findes i to udgaver (kaldet 1 og 2) er en anden type AGN. De omgives af værtsgalakser, som man tydeligt kan observere. Begge typer Seyfertgalakser har klare kerner, men Seyfert 2-typer er mere dæmpet i sit lys.

Teorien Unified Model for AGN'er siger, at AGN'erne på trods af deres forskellige udseende alle har samme struktur: det er supertunge sorte huller, om omgives af en tyk ring eller "vanilliekrans" af støv. Ifølge denne model skyldes forskellen i udseendet blot at vi her fra Jorden ser det sorte hul og omgivelserne fra forskellige vinkler i de forskellige galaker, så støvringen mere eller mindre skjuler det sorte hul.

Kilde:

ESO/L. Calçada and M. Kornmesser

Om videoen

Id:eso2203c
Sprog:da
Udgivelsesdato:16. februar 2022 17:00
Relaterede pressemeddelelser:eso2203
Spilletid:25 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Navn:M 77, Messier 77
Type:Local Universe : Galaxy : Activity : AGN

Ultra HD (info)


HD


Mellem

Video podcast
6,4 MB

For Broadcasters