Kids

Pressemeddelelse

Dobbelteksplosion: nyt billede viser resterne af en stjerne ødelagt af to supernovaeksplosioner

2. juli 2025

For første gang har astronomer fået et visuelt bevise for, at en stjerne har endt sin tilværelse ved at eksplodere to gange. Studier af de århundredegamle rester af supernova SNR 0509-67.5 med European Southern Observatorys Very Large Telescope (ESO’s VLT), viser mønstre, som bekræfter at stjernen har haft to eksplosive udbrud. Opdagelsen, som offentliggøres i dag, belyser nogle af de vigtigste eksplosioner i Universet på en ny måde.

De fleste supernovaer skyldes tunge stjerners eksplosive endeligt, men der er en vigtig variant, som stammer fra en mere moderat kilde. Hvide dværge er de små inaktive stjernerester, som er tilbage, når stjerner som vores Sol har brugt deres kernebrændstof, og de kan skabe det, som astronomerne kalder en Type Ia supernova.

"Hvide dværges eksplosioner spiller en vigtig rolle i astronomien," siger Priyam Das, som er PhD-studerende ved University of New South Wales Canberra, Australien, og som er førsteforfatter til den artikel om SNR 0509-67.5, som er offentliggjort i dag i Nature Astronomy. Meget af vores viden om, hvordan Universet udvider sig, baserer sig på Type Ia supernovaer, og de er også den vigtigste kilde til det jern, som findes på vores planet, blandt andet i vores blod. "Men på trods af deres vigtighed, er den gamle gåde omkring den nøjagtige mekanisme, som udløser deres eksplosioner stadig uløst," tilføjer han.

Alle de modeller, som prøver at forklare Type Ia supernovaer starter med en hvid dværg, som den ene i et stjernepar. Hvis de kredser tæt nok på hinanden, kan den hvide dværg stjæle stof fra sin partner. I den mest anerkendte teori for Type Ia supernovaer samler den hvide dværg stof fra sin ledsager indtil stoffet når en kritisk masse, og på det tidspunkt sker der en enkelt kraftig eksplosion. Men nylige undersøgelser har fundet antydninger af, at i det mindste nogle Type Ia supernovaer bedre kan forklares ved en dobbelteksplosion, som bliver udløst før stjernen når denne kritiske masse.

Nu har astronomer optaget et nyt billede, som viser, at formodningen var korrekt: I det mindste nogle Type Ia supernovaer eksploderer i stedet ved en mekanisme, som kaldes 'double-detonation'. I denne alternative model danner den hvide dværg en skal af stjålet helium omkring sig, og denne skal kan blive ustabil og eksplodere. Denne første eksplosion danner så chokbølger, som breder sig omkring den hvide dværg, og ind imod den, og det udløser en ny detonation i stjernens centrum – og dermed startes en supernova.

Indtil nu har der ikke været nogen tydelige visuelle beviser på, at en hvid dværg kan foretage en dobbelt detonation. For nyligt har astronomer forudsagt, at denne proces skulle skabe et karakteristisk aftryk i supernovaens stadigt lysende rester, som ville være synlig længe efter den oprindelige eksplosion. Forskningen tyder på, at der i resterne af en sådan supernova ville være to adskilte skaller af calcium.

Nu har astronomerne så fundet dette fingeraftryk i resterne af en supernova. Ivo Seitenzahl, som ledede observationerne var ansat ved det tyske Heidelberg Institute for Theoretical Studies da undersøgelserne blev foretaget, og han siger, at resultaterne viser "en klar antydning af, at en hvid dværg kan eksplodere i nogen tid før den når den berømte Chandrasekhar massebegrænsning, og at den mekanisme, som kaldes 'dobbelt-detonation' faktisk kan forekomme i naturen." Forskerholdet havde held til at finde disse calciumlag (blåt på billedet) i supernovaresten SNR 0509-67.5 ved at observere den med instrumentet Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) på ESOs VLT. Det er en kraftig antydning af, at en Type Ia supernova kan forekomme før den hvide dværg i systemet når en kritisk masse.

Type Ia supernovaer er en nøgle til vores forståelse af Universet. De opfører sig meget ensartet, og de har en forudsigelig maksimal lysstyrke - uanset hvor langt væk de er - så det hjælper astronomerne til at beregne afstande i rummet. Ved at bruge dem som et kosmisk målebånd, har astronomerne fundet ud af, at rummets udvidelse accelererer, og det er en opdagelsen, som fik Nobelprisen i fysik i 2011. Ved at studere hvordan deres eksplosioner foregår, kan vi bedre forstå, hvorfor deres lysstyrker er så forudsigeligt præcise.

Das har også en yderligere motivation for at studere disse eksplosioner. "Dette klare bevis på en dobbelt-detonation bidrager ikke blot til at løse et gammelkendt mysterium, men det ser også rigtig flot ud," siger han, og han beskriver "den smukke lagdelte struktur" som en supernova af denne type danner. For ham, er "det at afsløre den indre mekanisme i en sådan fantastisk kosmisk eksplosion noget yderst tilfredsstillende."

Mere information

Forskningsresultaterne bliver beskrevet i en artikel i tidsskriftet Nature Astronomy med titlen “Calcium in a supernova remnant shows the fingerprint of a sub-Chandrasekhar mass explosion”.

Forskerholdet består af P. Das (University of New South Wales, Australien [UNSW] & Heidelberger Institut für Theoretische Studien, Heidelberg, Tyskland [HITS]), I. R. Seitenzahl (HITS), A. J. Ruiter (UNSW & HITS & OzGrav: The ARC Centre of Excellence for Gravitational Wave Discovery, Hawthorn, Australien & ARC Centre of Excellence for All-Sky Astrophysics in 3 Dimensions), F. K. Röpke (HITS & Institut für Theoretische Astrophysik, Heidelberg, Tyskland & Astronomisches Recheninstitut, Heidelberg, Tyskland), R. Pakmor (Max-Planck-Institut für Astrophysik, Garching, Tyskland [MPA]), F. P. A. Vogt (Federal Office of Meteorology and Climatology – MeteoSwiss, Payerne, Schweiz), C. E. Collins (The University of Dublin, Dublin, Ireland & GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung, Darmstadt, Tyskland), P. Ghavamian (Towson University, Towson, USA), S. A. Sim (Queen’s University Belfast, Belfast, UK), B. J. Williams (X-ray Astrophysics Laboratory NASA/GSFC, Greenbelt, USA), S. Taubenberger (MPA & Technical University Munich, Garching, Tyskland), J. M. Laming (Naval Research Laboratory, Washington, USA), J. Suherli (University of Manitoba, Winnipeg, Canada), R. Sutherland (Australienn National University, Weston Creek, Australien), and N. Rodríguez-Segovia (UNSW).

ESO er den fremmeste fællesnationale astronomiorganisation i Europa, og verdens langt mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium. 16 lande er med i ESO: Belgien, Brazilien, Danmark, Finland, Frankrig, Italien, Nederlandene, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og Østrig, og desuden værtsnationen Chile. ESO har et ambitiøst program, som gør det muligt for astronomer at gøre vigtige videnskabelige opdagelser. Programmet har focus på design, konstruktion og drift af stærke jordbaserede observatorier. Desuden har ESO en ledende rolle i formidling og organisering af samarbejde omkring astronomisk forskning. ESO driver tre enestående observatorier i verdensklasse i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO VLT, Very Large Telescope, som er verdens mest avancerede observatorium for synligt lys, samt to oversigtsteleskoper. VISTA, som observerer i infrarødt, er verdens største oversigtsteleskop, og VLT Survey Teleskopet er det største teleskop bygget til at overvåge himlen i synligt lys. ESO er en af de største partnere i ALMA, som er det største eksisterende astronomiprojekt. For tiden bygges ELT, et 39 m optisk og nærinfrarødt teleskop på Cerro Armazones, tæt ved Paranal. Det bliver "verdens største himmeløje". Fra vore kontorer i Santiago, Chile understøtter vi vore aktiviteter i landet, og samarbejder med vore chilenske partnere og samfundet i sin helhed.

Links

·       For journalister: Du kan abonnere på vore pressemeddelelser under embargo og på dit eget sprog her: https://www.eso.org/public/outreach/pressmedia/#epodpress_form og deltage i ESOs delvist finansierede besøg i 2025 på Paranal her: apply to take part in ESO's (partly funded) 2025 strategic media visit

·       For forskerne: Har du en god historie, så send os et tip: https://www.eso.org/public/news/pitch-your-research/

·       New ESO analysis confirms severe damage from industrial complex planned near Paranal

Kontakter

Priyam Das
School of Science (Astrophysics), University of New South Wales at the Australian Defence Force Academy
Canberra, Australia
E-mail: priyam.das@unsw.edu.au

Ashley Ruiter
School of Science (Astrophysics), University of New South Wales at the Australian Defence Force Academy
Canberra, Australia
E-mail: ashley.ruiter@unsw.edu.au

Ivo Seitenzahl
Heidelberg Institute for Theoretical Studies
Heidelberg, Germany (currently in Canberra, Australia)
E-mail: ivoseitenzahl@gmail.com

Friedrich Röpke
Heidelberg Institute for Theoretical Studies
Heidelberg, Germany
E-mail: friedrich.roepke@h-its.org

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6670
Mobil: +49 151 241 664 00
E-mail: press@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso2511 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso2511da
Navn:SNR 0509-67.5
Type:Milky Way : Nebula : Type : Supernova Remnant
Facility:Very Large Telescope
Instruments:MUSE

Billeder

VLT-billede af en dobbelt-detonerende supernova
VLT-billede af en dobbelt-detonerende supernova
Fordelingen af calcium omkring supernovaresten SNR 0509-67.5
Fordelingen af calcium omkring supernovaresten SNR 0509-67.5
Illustration af en dobbelt-detonation supernova
Illustration af en dobbelt-detonation supernova
Her er supernovaresten SNR 0509-67.5
Her er supernovaresten SNR 0509-67.5

Videoer

Første visuelle bevis på at en stjerne er ødelagt ved et par eksplosioner| ESO News
Første visuelle bevis på at en stjerne er ødelagt ved et par eksplosioner| ESO News
Zoom ind på en stjerne, som eksploderede to gange
Zoom ind på en stjerne, som eksploderede to gange
Animation af en dobbelt-detonation supernova
Animation af en dobbelt-detonation supernova

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.