Pressemeddelelse
Der er fundet ilt i den fjerneste galakse, vi kender
20. marts 2025
To forskellige hold astronomer har fundet oxygen (ilt) i den fjerneste galakse, som kendes; JADES-GS-z14-0. Opdagelsen, som beskrives i to forskellige videnskabelige artikler, er gjort ved hjælp af the Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), som European Southern Observatory (ESO) er partner i. Denne opdagelsesrekord får astronomerne til at genoverveje hvor tidligt galakserne blev dannet i det unge Univers.
JADES-GS-z14-0, som blev opdaget sidste år (2024) er den fjerneste galakse, som nogensinde er fundet, og opdagelsen er bekræftet. Den er så langt væk, at lyset fra den brugte 13,4 milliarder år på at nå frem til os, så vi ser den altså som den så ud, da Universet var blot 300 millioner år gammelt – svarende til omkring 2% af dets nuværende alder. Den nye opdagelse af oxygen med teleskopanlægget ALMA i Chiles Atacamaørken antyder, at galaksen er udviklet mere i kemisk forstand end forventet.
"Det er som at finde en teenager, hvor vi kun havde forventet babyer," siger Sander Schouws, som er PhD kandidat ved Leidenobservatoriet i Nederlandene, og som er hovedforfatter til den nederlandsk-ledede forskningsrapport, som nu er antaget til offentliggørelse i tidsskriftet The Astrophysical Journal. "Resultaterne viser, at galaksen er dannet meget hurtigt, og at den også udvikler sig hurtigt. Det er nye oplysninger til en voksende vidensmængde, som viser, at galaksedannelsen skete meget hurtigere end vi ellers har forventet."
Galakserne begynder almindeligvis deres tilværelse fyldt med unge stjerner, som hovedsagelig består af lette grundstoffer som hydrogen og helium. I takt med at stjernerne udvikler sig, danner de tungere grundstoffer, som for eksempel oxygen, og de stoffer spredes så ud i værtsgalaksen efter at stjernerne er udbrændte. Forskerne har ment, at Universet i en alder af 300 millioner år ville være for ungt til at indeholde galakser, som er fyldt med tunge grundstoffer. Imidlertid viser de to undersøgelser med ALMA at JADES-GS-z14-0 har omkring 10 gange mere af de tunge grundstoffer end forventet.
"Jeg var overrasket over de uventede resultater, for det har åbnet for en ny indsigt i de første faser af galaksernes udvikling," siger Stefano Carniani fra Scuola Normale Superiore i Pisa, Italien, og som er hovedforfatter til den artikel, som nu er antaget af tidsskriftet Astronomy & Astrophysics. "Når vi ser, at en galakser allerede er så moden i det helt unge Univers, må det rejse nye spørgsmål om hvornår og hvordan galakserne så er dannet."
Opdagelsen af oxygen har også gjort det muligt for astronomerne at foretage afstandsmålinger til JADES-GS-z14-0 med forøget præcision. "Målingerne med ALMA giver os usædvanligt præcise målinger af galaksens afstand, helt ned til en usikkerhed på bare 0,005 procent. Denne nøjagtighed – som svarer til 5 cm på en kilometers afstand – hjælper os til at forfine vores forståelse af egenskaberne ved fjerne galakser," tilføjer Eleonora Parlanti, som er PhD-studerende ved Scuola Normale Superiore i Pisa, og medforfatter til artiklen i Astronomy & Astrophysics [1].
"Galaksen blev oprindeligt opdaget med James Webb Space Telescope, men der var brug for ALMA til at bekræfte og præcist bestemme den enorme afstand," [2] siger Associate Proferssor Rychard Bouwens, som er med i forskerholdet fra Leidenobservatoriet. "Det her viser, hvordan det fantastiske samarbejde imellem ALMA og JWST kan hjælpe med at afsløre detaljer om de tidligste galaksers dannelse og udvikling."
Gergö Popping, som er ESO-astronom ved European ALMA Regional Centre, og som ikke er medforfatter til artiklerne, siger: "Jeg var virkelig overrasker over denne tydelige måling af oxygen i JADES-GS-z14-0. Det antyder, at galakser kan dannes meget hurtigere efter Big Bang, end vi tidligere har ment. Resultatet her understreger den vigtige rolle, som ALMA spiller i afklaringen af tilstandene, som førte til at de første galakser i Universet opstod."
Noter
[1] Astronomerne bruger en måleenhed, som kaldes rødforskydning til at bestemme afstanden til meget fjerne objekter. Tidligere målinger viste, at galaksen JADES-GS-z-14-0 havde en rødforskydning på imellem 14,12 og 14,4. Ud fra målingerne af oxygen har begge forskerhold nu indsnævret denne værdi til en rødforskydning tæt ved 14,18.
[2] The James Webb Space Telescope er et fællesprojekt imellem NASA, Den europæiske Rumorganisation ESA og Canadian Space Agency (CSA).
Mere information
Forskningsresultaterne her er offentliggjort i to artikler i tidsskrifterne Astronomy & Astrophysics (https://aanda.org/10.1051/0004-6361/202452451) og The Astrophysical Journal.
Forskerholdene består af:
Den italiensk-ledede artikel i Astronomy & Astrophysics: Stefano Carniani (Scuola Normale Superiore, Pisa, Italien [SNS]), Francesco D’Eugenio (Kavli Institute for Cosmology, University of Cambridge, Cambridge, UK [CAM-KIC]; Cavendish Laboratory, University of Cambridge, Cambridge, UK [CAM-CavL] and INAF – Osservatorio Astronomico di Brera, Milano, Italien), Xihan Ji (CAM-KIC and CAM-CavL), Eleonora Parlanti (SNS), Jan Scholtz (CAM-KIC and CAM-CavL), Fengwu Sun (Center for Astrophysics | Harvard & Smithsonian, Cambridge, USA [CfA]), Giacomo Venturi (SNS), Tom J. L. C. Bakx (Department of Space, Earth, & Environment, Chalmers University of Technology, Göteborg, Sverige), Mirko Curti (European Southern Observatory, Garching bei München, Tyskland), Roberto Maiolino (CAM-KIC, CAM-CavL and Department of Physics and Astronomy, University College London, London, UK [UCL]), Sandro Tacchella (CAM-KIC and CAM-CavL), Jorge A. Zavala (National Astronomical Observatory of Japan, Tokyo, Japan), Kevin Hainline (Steward Observatory, University of Arizona, Tucson, USA [UArizona-SO]), Joris Witstok (Cosmic Dawn Center, Københavns Universitet, Danmark [DAWN] og CAM-CavL), Benjamin D. Johnson [CfA], Stacey Alberts [UArizona-SO], Andrew J. Bunker (Department of Physics, University of Oxford, Oxford, UK [Oxford]), Stéphane Charlot (Sorbonne Université, CNRS, Institut d’Astrophysique de Paris, Paris, France), Daniel J. Eisenstein (CfA), Jakob M. Helton (UArizona-SO), Peter Jakobsen (DAWN and Niels Bohr Institute, University of København, København, Danmark), Nimisha Kumari (Space Telescope Science Institute, Baltimore, USA), Brant Robertson (Department of Astronomy and Astrophysics University of California, Santa Cruz, USA), Aayush Saxena (Oxford and UCL), Hannah Übler (CAM-KIC and CAM-CavL), Christina C. Williams (NSF NOIRLab, Tucson, USA), Christopher N. A. Willmer (UArizona-SO) og Chris Willott (NRC Herzberg, Victoria, Canada).
Den nederlandsk-ledede artikel i The Astrophysical Journal: Sander Schouws (Leiden Observatory, Leiden University, Leiden, the Netherlands [Leiden]), Rychard J. Bouwens (Leiden), Katherine Ormerod (Astrophysics Research Institute, Liverpool John Moores University, Liverpool, United Kingdom [LJMU]), Renske Smit (LJMU), Hiddo Algera (Hiroshima Astrophysical Science Center, Hiroshima University, Hiroshima, Japan and National Astronomical Observatory of Japan, Tokyo, Japan), Laura Sommovigo (Center for Computational Astrophysics, Flatiron Institute, New York, USA), Jacqueline Hodge (Leiden), Andrea Ferrara (Scuola Normale Superiore, Pisa, Italien), Pascal A. Oesch (Département d’Astronomie, Université de Genève, Versoix, Switzerland; Cosmic Dawn Center, København, Danmark og Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, København, Danmark), Lucie E. Rowland (Leiden), Ivana van Leeuwen (Leiden), Mauro Stefanon (Leiden), Thomas Herard-Demanche (Leiden), Yoshinobu Fudamoto (Center for Frontier Science, Chiba University, Chiba, Japan), Huub Rottgering (Leiden) og Paul van der Werf (Leiden).
ALMA, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, er et internationalt astronomisk observatorium, med ESO, US National Science Foundation (NSF) og National Institutes of Natural Sciences (NINS) i Japan i samarbejde med Chile. ALMAs finansieres af ESO (Det europæiske sydobservatorium), NSF i samarbejde med Canadas National Research Council og National Science Council i Taiwan, og af NINS i samarbejde med Academia Sinica i Taiwan og Korea Astronomy and Space Science Institute (KASI). Opbygning og drift af ALMA styres af ESO på vegne af medlemstaterne, af National Radio Observatory ved Associated Universities, Inc. på vegne af Nordamerika og af National Astronomical Observatory i Japan på vegne af Østasien. Organisationen Joint ALMA Observatory, JAO står for den fælles ledelse og styring af konstruktion og drift af ALMA.
ESO er den fremmeste fællesnationale astronomiorganisation i Europa, og verdens langt mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium. 16 lande er med i ESO: Belgien, Brazilien, Danmark, Finland, Frankrig, Italien, Nederlandene, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og Østrig, og desuden værtsnationen Chile. ESO har et ambitiøst program, som gør det muligt for astronomer at gøre vigtige videnskabelige opdagelser. Programmet har focus på design, konstruktion og drift af stærke jordbaserede observatorier. Desuden har ESO en ledende rolle i formidling og organisering af samarbejde omkring astronomisk forskning. ESO driver tre enestående observatorier i verdensklasse i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO VLT, Very Large Telescope, som er verdens mest avancerede observatorium for synligt lys, samt to oversigtsteleskoper. VISTA, som observerer i infrarødt, er verdens største oversigtsteleskop, og VLT Survey Teleskopet er det største teleskop bygget til at overvåge himlen i synligt lys. ESO er en af de største partnere i ALMA, som er det største eksisterende astronomiprojekt. For tiden bygges ELT, et 39 m optisk og nærinfrarødt teleskop på Cerro Armazones, tæt ved Paranal. Det bliver "verdens største himmeløje". Fra vore kontorer i Santiago, Chile understøtter vi vore aktiviteter i landet, og samarbejder med vore chilenske partnere og samfundet i sin helhed.
Links
- Forskningsartikel (Carniani et al.)
- Forskningsartikel (Schouws et al.)
- Fotos af ALMA
- For journalister: Du kan abonnere på vore pressemeddelelser under embargo og på dit eget sprog og du kan ansøge om at komme med på ESOs delvist betalte mediebesøg i Chile i efteråret 2025 (NYHED)
- Er du forsker og har en god historie? Giv os et tip
- Verdens bedste klareste og mørkeste nattehimmel trues af enormt industriprojekt
Kontakter
Stefano Carniani
Scuola Normale Superiore
Pisa, Italy
Tel: +39 050 509156
E-mail: stefano.carniani@sns.it
Sander Schouws
Leiden University
Leiden, The Netherlands
E-mail: sanderschouws@gmail.com
Eleonora Parlanti
Scuola Normale Superiore
Pisa, Italy
E-mail: eleonora.parlanti@sns.it
Rychard Bouwens
Leiden Observatory, University of Leiden
Leiden, The Netherlands
Tel: +31 71 527 8456
E-mail: bouwens@strw.leidenuniv.nl
Jacqueline Hodge
Leiden Observatory, University of Leiden
Leiden, The Netherlands
Tel: +31 71 527 8450
E-mail: hodge@strw.leidenuniv.nl
Gergö Popping
European ALMA Regional Centre, European Southern Observatory
Tel: +49 89 3200 6247
E-mail: gpopping@eso.org
Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6670
Mobil: +49 151 241 664 00
E-mail: press@eso.org
Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk
og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org
Om pressemeddelelsen
Pressemeddelelse nr.: | eso2507da |
Navn: | JADES-GS-z14-0 |
Type: | Early Universe : Galaxy |
Facility: | Atacama Large Millimeter/submillimeter Array |
Our use of Cookies
We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.
ESO Cookies Policy
The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.
This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.
What are cookies?
Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.
Categories of cookies we use
Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.
Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.
Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.
Matomo Cookies:
This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.
On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.
Matomo cookies settings:
Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.
Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.
YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.
Cookies can also be classified based on the following elements.
Regarding the domain, there are:
- First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
- Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.
As for their duration, cookies can be:
- Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
- Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.
How to manage cookies
Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.
In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:
Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.
You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).
Updates to the ESO Cookies Policy
The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.
Additional information
For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.
As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.