Pressemeddelelse

Helt uventet er der fundet dampe af tunge metaller i kometer både i Solsystemet og udenfor

19. maj 2021

I en ny artikel fortæller et belgisk forskerhold, at de har fundet jern og nikkel i atmosfærerne omkring kometer i vores Solsystem, også langt fra Solen. Det er data indhøstet med ESOs Very Large Telescope (VLT), som har ført til opdagelsen. Andre ESO-data har gjort, at et andet videnskabeligt arbejde fra et polsk forskerhold har rapporteret opdagelsen af nikkeldampe omkring den interstellare komet 2I/Borisov. Det er første gang, der er fundet tungmetaller i de kolde atmosfærer omkring fjerne kometer - den slags stoffer forbindes almindeligvis med meget varmere miljøer.

 

"Det var en stor overraskelse at opdage jern- og nikkelatomer i atmosfæren om alle de kometer, som vi har observeret i de seneste to årtier - det handler om omkring 20 styk - og endda også nogle, som befinder sig langt fra Solen i de kolde dele af verdensrummet," siger Jean Manfroid fra Universitetet i Liège i Belgien, som er hovedforfatter til den nye artikel om kometer i Solsystemet, som bliver offentliggjort idag i tidsskriftet Nature.

Astronomerne véd godt, at der findes tunge metaller i kometernes støvede og klippefyldte indre. Men de tunge metaller sublimerer (det vil sige overgår i gasform) normalt ikke ved lave temperaturer. Derfor var det ikke ventet at finde dem i atmosfærerne omkring kometer, som rejser rundt langt borte fra Solen. Nikkel- og jerndampe er nu fundet selv i kometer mere end 480 millioner kilometer fra Solen, altså mere end tre gange afstanden imellem Jorden og Solen.

Det belgiske hold fandt jern og nikkel i kometatmosfærer i nogenlunde lige store mængder. Stof i vores Solsystem, som det, der for eksempel findes i Solen og i meteoritter indeholder almindeligvis omkring ti gange mere jern end nikkel. Det nye resultat har derfor betydning for astronomernes forståelse af det tidlige Solsystem, men forskerholdet arbejder stadig på at finde ud af, hvad det betyder.

"Kometerne blev dannet for omkring 4,6 milliarder år siden i det meget unge Solsystem, og de har ikke forandret sig siden. I den forstand er de for astronomerne en slags fossiler," siger medforfatter Emmanuel Jehin, som også er fra Universitetet i Liège.

Selvom det belgiske forskerhold har studeret disse "fossile" himmelobjekter med ESOs VLT i næsten 20 år, havde de ikke lagt mærke til, at der er nikkel og jern i kometatmosfærerne før nu. Jehin siger: "Den opdagelse er gået under radaren for os i mange år."

Forskerne brugte data fra instrumentet Ultraviolet and Visual Echelle Spectrograph (UVES) på ESOs VLT. Det instrument bruger en teknik, som kaldes spectroskopi til at analysere kometatmosfærer i forskellige afstande fra Solen. Med den teknik kan astronomerne undersøg de kemiske sammensætning af himmelobjekter. Hvert grundstof og molekyle giver en entydig signatur - et sæt mørke eller lysende linier med bestemte bølgelængder - i spektret af lyset fra objekterne.

Det belgiske forskerhold fandt svage uidentificerede spektrallinier i deres UVES-data, og da de undersøgte sagen nærmere, fandt de ud af, at linierne stammer fra neutrale atomer af jern og nikkel. En af grundene til, at disse tunge grundstoffer var svære at finde er, at de kun findes i meget lave koncentrationer. Forskerne vurderer, at for hver 100 kg vand i kometatmosfærerne er der kun 1 gram jern, og nogenlunde den samme mængde nikkel.

"Almindeligvis er der 10 gange mere jern end nikkel, og i kometatmosfærerne har vi fundet nogenlunde lige meget af hvert grundstof. Vi er nået til den opfattelse, at metallerne måske kommer fra et specielt materiale på overfladen af kometkernerne, som sublimerer ved ret lave temperaturer, og frigiver jern og nikkel i nogenlunde ens forhold," forklarer Damien Hutesmékers, ligeledes fra Liège.

Selvom forskerne ikke endnu er sikre på, hvilket materiale, der kan være tale om, vil kommende fremskridt i astronomien, som for eksempel instrumentet Mid-infrared ELT Imager and Spectrograph (METIS), som skal monteres på ESOs kommende Extremely Large Telescope (ELT), hjælpe forskerne til at opklare hvad kilden er til jern- og nikkelatomerne i disse kometatmosfærer.

De belgiske forskere håber, at deres arbejde vil bane vejen for fremtidig forskning. "Nu vil andre lede efter disse spektrallinier i deres arkiverede data fra andre teleskoper," siger Jehin. "Vi forestiller os, at det også vil afstedkomme nye undersøgelser indenfor dette område."

Tunge metaller i det interstellare rum

En anden bemærkelsesværdig artikel, som offentliggøres idag i Nature viser, at der også findes tunge metaller i atmosfæren omkring den interstellare komet 2I/Borisov. Et forskerhold fra Polen observerede dette objekt, som er den første komet udefra, som er observeret på visit i Solsystemet. Det gjorde de med spektrografen X-shooter på ESOs VLT, da kometen fløj forbi os for omkring halvandet år siden. De så, at også 2I/Borisovs kolde atmosfære indeholder nikkel i gasform.

"Til at begynde med var det svært for os at tro, at atomart nikkel virkelig kunne findes i 2I/Borisov så langt fra Solen. Først efter en række prøver og kontroller blev vi endelig selv overbeviste," siger medforfatter Piotr Guzik fra det Jagielloniske Universitet i Polen. Det er en forbavsende opdagelse fordi der indtil nu kun er observeret gasser bestående af tunge metaller i varme omgivelser, som for eksempel i ultravarme exoplanetatmosfærer eller kometer som er fordampet fordi de har passeret for tæt forbi Solen. 2I/Borisov blev observeret omkring 300 millioner kilometer fra Solen - altså dobbelt så langt væk som Jordens afstand fra Solen.

Studiet af interstellare himmellegemer i detalje er betydningsfuldt for forskningen fordi den slags objekter giver os uvurderlige oplysninger om de fjerne planetsystemer, som de stammer fra. "Pludselig forstod vi, at nikkel i gasform findes i kometatmosfærer i andre hjørner af galaksen," siger medforfatter Michał Drahus, som også er fra det Jagiellonske Universitet.

De polske og belgiske forskningsartikler viser at 2I/Borisov og kometer i Solsystemet har endnu mere til fælles end tidligere antaget. "Forestil jer at kometerne i vores eget Solsystem har ens modparter i andre planetsystemer - ret så cool, ikke?," slutter Drahus.

Mere information

 

Forskningsresultaterne blev præsenteret i to artikler i Nature.

Forskerholdet bag artiklen med titlen “Iron and nickel atoms in cometary atmospheres even far from the Sun“ (https://doi.org/10.1038/s41586-021-03435-0) består af J. Manfroid, D. Hutesmékers og E. Jehin (STAR Institute, University of Liège, Belgien).

Forskerholdet bag artiklen med titlen “Gaseous atomic nickel in the coma of interstellar comet 2I/Borisov” består af Piotr Guzik og Michał Drahus (Astronomical Observatory, Jagiellonian University, Kraków, Poland).

ESO er den fremmeste fællesnationale astronomiorganisation i Europa, og verdens langt mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium. 16 lande er med i ESO: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Irland, Italien, Nederlandene, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og Østrig, og desuden værtsnationen Chile. Australien er med som strategisk partner. ESO har et ambitiøst program, som gør det muligt for astronomer at gøre vigtige videnskabelige opdagelser. Programmet har focus på design, konstruktion og drift af stærke jordbaserede observatorier. Desuden har ESO en ledende rolle i formidling og organisering af samarbejde omkring astronomisk forskning. ESO driver tre enestående observatorier i verdensklasse i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO VLT, Very Large Telescope, som er verdens mest avancerede observatorium for synligt lys, samt to oversigtsteleskoper. VISTA, som observerer i infrarødt, er verdens største oversigtsteleskop, og VLT Survey Teleskopet er det største teleskop bygget til at overvåge himlen i synligt lys. På Paranalobservatoriet kommer ESO også til at være vært for Cherenkov Telescope Array South, som bliver Verdens største og mest følsomme gammastråleobservatorium. ESO er en af de største partnere i de to anlæg på Chajnantorhøjsletten,  APEX og ALMA, som er Verdens største eksisterende astronomiprojekt. For tiden bygges ELT, et 39 m optisk og nærinfrarødt teleskop på Cerro Armazones, tæt ved Paranal. Det bliver "verdens største himmeløje".

Links

 

Kontakter

Jean Manfroid
STAR Institute, University of Liège
Liège, Belgium
Tel: +32 4 366 97 25
E-mail: jmanfroid@gmail.com

Damien Hutsemékers
STAR Institute, University of Liège
Liège, Belgium
E-mail: D.Hutsemekers@uliege.be

Emmanuel Jehin
STAR Institute, University of Liège
Liège, Belgium
Tel: +32 470 850 172
E-mail: ejehin@uliege.be

Piotr Guzik
Astronomical Observatory, Jagiellonian University
Krakow, Poland
Tel: +48-126-238-627
Mobil: +48-791-223-196
E-mail: piotr.guzik@doctoral.uj.edu.pl

Michał Drahus
Astronomical Observatory, Jagiellonian University
Krakow, Poland
Tel: +48-126-238-627
Mobil: +48-578-221-628
E-mail: drahus@oa.uj.edu.pl

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6670
Mobil: +49 151 241 664 00
E-mail: press@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso2108 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso2108da
Navn:2I/Borisov, C/2016 R2 (PANSTARRS), Comet
Type:Solar System : Interplanetary Body : Comet
Milky Way : Interplanetary Body : Comet
Facility:Very Large Telescope
Instruments:UVES, X-shooter
Science data:2021Natur.593..375G
2021Natur.593..372M

Billeder

Opdagelsen af tunge metaller i komet C/2016 R2s atmosfære
Opdagelsen af tunge metaller i komet C/2016 R2s atmosfære
Opdagelsen af nikkel i atmosfæren omkring den interstellare komet 2I/Borisov
Opdagelsen af nikkel i atmosfæren omkring den interstellare komet 2I/Borisov
En blå komet for en gangs skyld.
En blå komet for en gangs skyld.
Den interstellare komet 2I/Borisov fanget med VLT
Den interstellare komet 2I/Borisov fanget med VLT

Videoer

Animation af en kometatmosfære med tunge metaller
Animation af en kometatmosfære med tunge metaller
Animeret illustration af en komet
Animeret illustration af en komet
Forandringer i halen fra komet C/2016 R2 (PANSTARRS)
Forandringer i halen fra komet C/2016 R2 (PANSTARRS)
Animation af en simuleret overflade for kometen 2I/Borisov
Animation af en simuleret overflade for kometen 2I/Borisov

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.