Pressemeddelelse

En ny slags pulserende stjerne er blevet opdaget

Små variationer i lysstyrke afslører en hel ny type af stjerner

12. juni 2013

Astronomer har brugt det schweiziske 1,2-meter Leonhard Euler teleskopet på ESOs La Silla-observatorium i Chile og fundet en ny type pulserende stjerner. Opdagelsen er baseret på små ændringer i lysstyrken for en række stjerner i en stjernehob. Observationerne viste at stjernerne besad hidtil ukendte egenskaber, der ikke passer ind i nuværende teorier, og får nye spørgsmål om oprindelsen af disse variationer til at myldre frem.

Den schweiziske befolkning er med rette berømte for deres håndværk, når det kommer til at bygge ekstremt præcise teknologiske mekanismer. Nu har en gruppe fra Geneva Observatory i Schweiz opnået en ekstraordinær præcision ved at bruge et relativt lille 1,2-meter teleskop til et observationsprogram, der har stukket sig over mange år. De har opdaget en ny type af variable stjerner ved at måle minutvariationen i stjerners lysstyrke.

De nye resultater er baseret på regelmæssige målinger af lysstyrken af mere end tre tusinde stjerner i den åbne stjernehob NGC 3766 [1] over en periode på syv år. De afslører hvordan 36 af stjernerne i stjernehoben, fulgte et uventet mønster – de havde en lille regelmæssig variation i deres lysstyrke på omkring 0,1 % af stjernens normale lysstyrke. Disse variationer havde perioder på mellem to og 20 timer. Stjernerne er noget varmere og klarere end Solen, men ellers er de umiddelbart upåfaldende. Denne nye type af pulserende stjerner mangler stadigvæk at få et navn.

Målingernes præcisionsniveau er dobbelt så godt som andre lignende studier med andre teleskoper – og tilstrækkelig godt til at afsløre disse små variationer for første gang nogensinde.

"Vi har nået dette niveau af følsomhed takket være den høje kvalitet af observationerne, kombineret med en grundig analyse af målingerne," siger Nami Mowlavi, der er leder af forskningsgruppen, "men også fordi vi har gennemført et omfattende observationsprogram, der varede i syv år. Det ville sandsynligvis ikke have været muligt at få så meget observationstid på et større teleskop."

Mange stjerner genkendes som variable eller pulserende stjerner, fordi deres tilsyneladende lysstyrke ændrer sig med tiden. Hvordan disse stjerners lysstyrke ændrer, sig kommer an på den komplekse opbygning af deres indre. Dette fænomen har gjort det muligt at udvikle en hel ny gren af astrofysik kaldet astroseismologi, hvor astronomer kan 'lytte' på stjernernes vibrationer i forsøg på at få større viden om deres fysiske egenskaber og indre mekanismer.

"Alene eksistensen af denne nye type stjerner udfordrer astrofysikerne," siger Sophie Saesen, et andet gruppemedlem. "Nuværende teoretiske modeller forudsiger, at de ikke bør pulsere overhovedet, så vi bestræber os nu på at finde ud af mere om, hvordan denne mærkelige nye type af stjerner opfører sig."

Selvom årsagen til denne pulsering forbliver et mysterium, er der rigtigt godt spor; nogle af stjernerne ser ud til at roterer hurtigt om sig selv. De roterer med hastigheder, der er mere end halvdelen af deres kritiske værdi, hvilket er den grænse hvor stjerner bliver ustabile, og kaster deres materiale af ud i rummet.

"Under disse betingelser, vil den hurtige rotation have en betydelig indvirkning på deres pulserende egenskaber, men vi er ikke i stand til at modellere disse stjerner præcist endnu," forklarer Mowlavi. "Vi håber, at vores opdagelse vil inspirere specialister til at prøve på dette, i håbet om at forstå oprindelsen af disse mystiske pulseringer."

Noter

[1] Denne stjernehob er en af en flere fra dette store overvågningsprogram. NGC 3766 ligger omkring 7000 lysår fra Jorden i det sydlige stjernebillede Centaurus (Kentaueren) og estimeres til at være 20 millioner år gammel.    

Mere information

Denne forskning kan findes i artiklen “Stellar variability in open clusters I. A new class of variable stars in NGC 3766”, af N. Mowlavi et al., i journalen Astronomy & Astrophysics den 12. juni 2013.

Gruppen bestod af N. Mowlavi, F. Barblan, S. Saesen and L. Eyer. Alle fire fra Geneva Observatory i Schweiz.

ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESOs aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 39 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Nami Mowlavi
Geneva Observatory, University of Geneva/ISDC
Switzerland
Tel: +41 22 37 92 194
E-mail: Nami.Mowlavi@unige.ch

Sophie Saesen
Geneva Observatory, University of Geneva
Switzerland
Tel: +41 22 379 24 46
E-mail: Sophie.Saesen@unige.ch

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-danmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1326 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1326da
Navn:NGC 3766
Type:Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Open
Facility:Swiss 1.2-metre Leonhard Euler Telescope

Billeder

Stjernehoben NGC 3766
Stjernehoben NGC 3766
Stjernehoben NGC 3766 i stjernebilledet Centaurus
Stjernehoben NGC 3766 i stjernebilledet Centaurus
Det schweiziske 1,2-meter Leonhard Euler teleskop i sin kuppel på La Silla
Det schweiziske 1,2-meter Leonhard Euler teleskop i sin kuppel på La Silla

Videoer

Zoom in på stjernehoben NGC 3766
Zoom in på stjernehoben NGC 3766
Stjernehoben NGC 3766
Stjernehoben NGC 3766