Pressemeddelelse

Billede af Carina-tågen markerer indvielsen af VLT Survey Telescope

6. december 2012

Et spektakulært nyt billede af den stjernedannende Carina-tåge er blevet optaget med VLT Survey Telescope på ESOs Paranal-observatorium og offentliggjort ved indvielsen af teleskopet i Napoli i dag. Dette billede blev taget med hjælp af Sebastián Piñera, Chiles præsident, under hans besøg på observatoriet den 5. juni 2012.

Det nyeste teleskop på ESOs Paranal-observatorium i Chile – VLT Survey Telescope (VST) – blev indviet i dag ved Italian National Institute for Astrophysics (INAF) Observatory of Capodimonte i Napoli, Italien. Ceremonien blev overværet af Napolis borgmester Luigi De Magistris, INAFs præsident Giovanni Bignami, ESO-repræsentanterne Bruno Leibundgut og Roberto Tamai samt teleskopets varmeste fortaler Massimo Capaccioli fra University of Naples Frederico II og INAF.

VST er et supermoderne 2,6 meter teleskop udstyret med et enormt 268 megapixel-kamera ved navn OmegaCAM. Det er designet til at kortlægge himlen både hurtigt og med en høj billedkvalitet. VST er et samarbejdsprojekt mellem ESO og INAF, mens OmegaCAM er leveret af OmegaCAM-konsortiet [1]. Indvielsen er blevet markeret med offentliggørelsen af et dramatisk billede af Carina-tågen taget med det nye teleskop.

Dette område, hvor nye stjerner fødes, er et af de mest fremtrædende og oftest fotograferede objekter på den sydlige himmel. Det har været motivet på mange tidligere billeder taget med ESO-teleskoper (eso1208, eso1145, eso1031, eso0905). Men den glødende gassky er meget stor og det er derfor vanskeligt for store teleskoper at studere mere end en lille del af tågen ad gangen. Det gør tågen til et ideelt mål for VLT Survey Telescope og dets store kamera, OmegaCAM. VST leverer meget skarpe billeder på grund af dets optik af høj kvalitet og teleskopets fantastiske placering. Og da det er designet til kortlægning af himlen og derfor har et meget stort synsfelt, kan det fange næsten hele Carina-tågen i en enkelt optagelse.

Dette objekt var et naturligt mål da Chiles præsident Sebastián Piñera ledsaget af førstedamen Cecilia Morel gæstede Paranal-observatoriet den 5. juni 2012 (eso1223) og deltog i observationer med VST. Det billede som præsidenten hjalp med at tage ved denne lejlighed er nu blevet kombineret med andre nylige VST-optagelser af Carina-tågen for at skabe det mest detaljerede og farverige billede af dette objekt, der nogensinde er lavet.

Carina-tågen er en stor stjernefødeklinik, der ligger omkring 7500 lysår fra Jorden i stjernebilledet Carina (Kølen) [2]. Denne sky af glødende gas er et af de nærmeste stjernedannende områder i forhold til Jorden og rummer nogle af de klareste og tungeste stjerner, vi kender. Carina-tågen er et perfekt laboratorium for astronomer, der studerer stjerners voldsomme fødsel og tidlige liv.

Den iøjnefaldende røde farve i billedet stammer fra brintgas i tågen, der gløder pga. den barske ultraviolette stråling fra mange unge og varme stjerner [3]. Der ses også andre farver, der kommer fra andre grundstoffer i gassen, samt mange støvskyer. Lige over midten af billedet ligger den klare stjerne Eta Carinae (eso0817). Denne store og meget ustabile stjerne lyste pludseligt voldsomt op i det nittende århundrede og er en god kandidat til en fremtidig supernovaeksplosion.

Noter

[1] VST-programmet var et samarbejdsprojekt mellem INAF-Osservatorio Astronomico di Capodimonte, Napoli, Italien og ESO. INAF designede og byggede teleskopet i samarbejde med førende italienske industrivirksomheder, mens ESO havde ansvaret for teleskopbygningen og anlægsarbejdet på observatoriet. OmegaCAM, VSTs kamera, blev designet og bygget af et konsortium med institutter fra Holland, Tyskland og Italien med betydelige bidrag fra ESO. Den nye facilitet drives af ESO, der også sørger for at arkivere og fordele data fra teleskopet. For yderligere detaljer se eso1119.

[2] Carina er kølen på det mytologiske skib Argo fra Jason og Argonauterne.

[3] Det særlige filter til at observere brintstråling blev venligst stillet til rådighed af VPHAS+ konsortiet.

Mere information

I år 2012 er der 50-års jubilæum for grundlæggelsen af det Europæiske Syd Observatorium (ESO). ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESOs aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 39 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Massimo Capaccioli
University of Naples Federico II and INAF-Capodimonte Astronomical Observatory
Naples, Italy
Tel: +39 081 557 5601
Mobil: +39 335 677 6940
E-mail: capaccioli@na.infn.it

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1250 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1250da
Navn:Carina Nebula
Type:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:VLT Survey Telescope
Instruments:OmegaCAM

Billeder

Carina-tågen optaget med VLT Survey Telescope
Carina-tågen optaget med VLT Survey Telescope
Indvielsen af VST
Indvielsen af VST
Chiles præsident Sebastián Piñera i Paranals kontrolrum
Chiles præsident Sebastián Piñera i Paranals kontrolrum
Carina-tågen i stjernebilledet Carina
Carina-tågen i stjernebilledet Carina
Billede af Carina-tågen fra Digitized Sky Survey
Billede af Carina-tågen fra Digitized Sky Survey

Videoer

Zoom ind på Carina-tågen
Zoom ind på Carina-tågen
Panorering hen over et VST billede af Carina-tågen
Panorering hen over et VST billede af Carina-tågen
The Carina Nebula imaged by the VLT Survey Telescope (8k fulldome)
The Carina Nebula imaged by the VLT Survey Telescope (8k fulldome)
tekst kun tilgængelig på engelsk