Pressemeddelelse

ESO og Chile underskriver aftale om E-ELT

13. oktober 2011

Ved en ceremoni i dag i Santiago, Chile underskrev Chiles udenrigsminister, Alfredo Moreno, og ESO’s generaldirektør, Tim de Zeeuw, en aftale om European Extremely Large Telescope (E-ELT). Aftalen mellem ESO og den chilenske regering omfatter donationen af et landområde til teleskopet såvel som en længerevarende koncession om at etablere et beskyttet område rundt om teleskopet samt støtte fra den chilenske regering til etableringen af E-ELT.

European Extremely Large Telescope (E-ELT) har med sit primærspejl i 40 meter-klassen fået tilnavnet verdens største øje mod himlen. I marts 2010 blev bjerget Cerro Armazones i Antofagasta-regionen i Chile udvalgt af ESO som fremtidig beliggenhed for E-ELT. Det nye teleskop vil blive integreret med Paranal-observatoriet, der allerede huser Very Large Telescope (VLT), VLT Interferometer og kortlægningsteleskoperne. Cerro Paranal ligger kun 20 kilometer fra Cerro Armazones, og meget af infrastrukturen kan deles mellem de to steder.

Aftalen repræsenterer endnu et betydeligt bidrag til det videnskabelige og teknologiske samarbejde mellem Chile og ESO, der begyndte i 1963 med underskrivelsen af den første aftale. ESO og Chile har samarbejdet om mange fælles astronomirelaterede projekter inden for instrumentering og teknologi såvel som træning af forskere, ingeniører og teknikere med målet om at videreudvikle de astronomiske kompetencer og den astronomiske bevidsthed i Chile, der er et af de førende astronomiske områder i verden.

”Denne aftale gør det muligt at konstruere E-ELT som en del af VLT-systemet. Den forøger i høj grad også vores engagement i og samarbejdet med det chilenske samfund og vil åbne for flere store opdagelser og teknologisk fremskridt,” sagde Tim de Zeeuw, generaldirektør i ESO.

Aftalen omfatter en donation af et 189 km2 stort område rundt om Cerro Armazones til installation af E-ELT, og en koncession for de næste 50 år, for det omkringliggende område, der udgør 362 km2 ekstra og skal beskytte E-ELT mod lysforurening og minedrift. Med det nuværende 719 km2 landområde rundt om Cerro Paranal vil det beskyttede område rundt om Paranal-Armazones-komplekset i alt nå op på 1270 km2.

Den chilenske udenrigsminister, Alfred Moreno, sagde ”Chile har den klareste himmel på Jorden og er vært for de vigtigste centre for astronomisk observation. Det er en del af vores aktiver og også en del af vores bidrag til menneskeheden. ESO’s og E-ELT-projektets tilstedeværelse i vores land er en vigtig demonstration af Chiles interesser i at fremme teknologi og videnskab.”

Den chilenske regering udtrykte også sin forpligtelse til at yde støtte til infrastruktur såsom vedligeholdelse af vejsystemet, der forbinder observatorierne med Antofagasta, assistance i forhold til at forbinde Paranal-observatoriet til det nationale forsyningsnet og assistance til at undersøge mulige vedvarende energikilder til elforsyningen.

Til gengæld udvider ESO aftalen om, at chilenske astronomer får 10 % af observationstiden, til også at omfatte E-ELT. Mindst tre-fjerdedele af denne observationstid vil blive tildelt ansøgninger fra chilenske astronomer, der samarbejder med astronomer fra ESO’s medlemslande. Dette vil bidrage til at fremme internationalt samarbejde – en grundlæggende ingrediens i et videnskabeligt projekt af denne kaliber.

E-ELT er ESO’s mest ambitiøse projekt til dato. Når observationerne går i gang tidligt i det kommende årti, vil E-ELT takle de største videnskabelige udfordringer i vores tid. Ambitionen er en række bemærkelsesværdige og banebrydende opdagelser, herunder at opspore jordlignende planeter omkring andre stjerner i den "beboelige zone", hvor liv kan eksistere.

Mere information

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 40 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Michael Linden-Vørnle
Tycho Brahe Planetarium
Copenhagen, Denmark
Tel: +45 33 18 19 97
Email: mykal@tycho.dk

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3143
Mobil: +56 9 98 95 81 25
Email: mtarengh@eso.org

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49-89-3200-6761
Mobil: +49-173-3872-621
Email: lars@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1139 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1139da
Navn:Cerro Armazones, Extremely Large Telescope
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Extremely Large Telescope

Billeder

Land around E-ELT and VLT (artist’s impression)
Land around E-ELT and VLT (artist’s impression)
tekst kun tilgængelig på engelsk
Signature of the agreement for the donation of land for the E-ELT
Signature of the agreement for the donation of land for the E-ELT
tekst kun tilgængelig på engelsk
Land around E-ELT and VLT (artist’s impression)
Land around E-ELT and VLT (artist’s impression)
tekst kun tilgængelig på engelsk
Historical photo from the early site testing of Armazones
Historical photo from the early site testing of Armazones
tekst kun tilgængelig på engelsk
The E-ELT on Cerro Armazones (artist's impression)
The E-ELT on Cerro Armazones (artist's impression)
tekst kun tilgængelig på engelsk

Videoer

The area around Paranal and Armazones
The area around Paranal and Armazones
tekst kun tilgængelig på engelsk