Mælkevejen strømmer ned

Mange astronomiske billeder viser imponerende syn på himlen og dette er ingen undtagelse. Der er dog noget udsædvanligt over dette panorama. Bag ESO’s Very Large Telescope (VLT) ses to strømme af stjerner, der ligner brusende vandfald eller måske røgsøjler, der stiger op mod himlen. Det er fordi dette panorama viser hele himmelkuglen fra zenit til horisonten og samtlige 360 grader rundt. De to strømme er faktisk ét og samme bånd: vores galakse, Mælkevejen, der strækker sig over himlen fra horisont til horisont. Der hvor båndet går hen over vores hoveder, bliver det bredt ud langs hele den øverste kant af panoramaet. Det er på grund af den forvrængning, der er nødvendig for at klemme hele himmelkuglen ind i et fladt, rektangulært billede.

For at forstå dette billede skal du forestille dig, at den yderste venstre kant er sat sammen med den yderste højre kant og laver en løkke omkring dig og at den øverste kant er samlet i et enkelt punkt lige over dit hoved. Således rummer det hele himmelkuglen over dig. 

I venstre side af billedet ses silhuetten af observatoriets vindpose på dens pæl over bygningen. Til venstre for vindposen ses en af Mælkevejens nabogalakser, den Lille Magellanske Sky, som en lysstærk klat. Til højre, i Mælkevejens bånd, ses Carina-tågens rødlige glød. Over den ses den mørke tåge Kulsækken ved siden af Sydkorset og højere endnu ses de to klare stjerner Alpha og Beta Centauri. De fire høje bygninger huser VLT’s 8,2 meter enhedsteleskoper. Mellem de to enhedsteleskoper til højre ses VLT Survey Telescopes mindre bygning. Til højre i billedet gløder planeten Venus lige over horisonten. 

Dette panorama, der ikke bare viser VLT på bjerget Cerro Paranal, men også den smukke himmel som observatoriet studerer, er lavet af ESO’s fotoambassadør Serge Brunier. På samme måde som VLT’s enestående teknologi øger vores viden om universet, har Serge anvendt de mest avancerede fotografiske teknikker for at fange hele himmelkuglen på ét billede – meget mere end vores øjne kan se på én gang.

 

Links: 

Kilde:

ESO/S. Brunier

Om billedet

Id:potw1224a
Sprog:da
Type:Foto
Udgivelsesdato:11. juni 2012 10:00
Størrelse:7815 x 2936 px
Field of View:360° x 135.2°

Om objektet

Navn:Milky Way, Panorama, Very Large Telescope
Type:Unspecified : Sky Phenomenon : Night Sky : Milky Way
Unspecified : Technology : Observatory

Billedformater

Stor JPEG
2,3 MB
Skrærm JPEG
122,3 KB

Zoombar


Baggrundsbilleder

1024x768
178,1 KB
1280x1024
248,6 KB
1600x1200
336,3 KB
1920x1200
423,1 KB
2048x1536
449,5 KB