Meddelelse

ELT får hele primærspejlet monteret fra starten

7. december 2017

ESO's styrende organ, Council, har netop godkendt, at der må bruges midler til at dække udgifterne både til de fem indre ringe af delspejle til hovedspejlet (M1) og til 133 reservedelspejle (som udgør 1/6 af hele M1) til det nye Extremely Large Telescope (ELT). Desuden anskaffes endnu en vedligeholdelsesenhed til delspejlene. Beslutningen blev taget ved det nylige møde i Council i Garching, Tyskland, som følge af en positiv anbefaling fra ESO's Finance Committee, og det er blevet muligt, fordi finansieringsmulighederne er blevet forbedrede.

ELT er et enestående, nyt jordbaseret teleskop med et hovedspejl med en diameter på 39 meter. Hovedspejlet består af 798 sekskantede delspejle med en diameter hver på 1,4 meter. Det bliver verdens største optiske teleskop; "Det største øje mod himlen". Målet er, at ELT skal have "first light" i 2024.

Indtil nu har de fem indre ringe af delspejle til primærspejlet hørt til projektets Fase 2, som ikke har været finansieret. Denne fase 2 omfattede også et anlæg til at vaske, afrense og genbelægge spejldelene. Det anlæg er nødvendigt for konstant at kunne vedligeholde spejlet ved fuld effektivitet, og i denne forbindelse er de 133 ekstra delspejle også nødvendige[1]. Det er disse dele af projektets Fase 2, som nu har fået grønt lys.

Byggeriet af teleskopet forløber hurtigt, og næsten 90% af kontrakterne til Fase 1, regnet efter prisen, er allerede underskrevne.

Note

[1] ELTs primærspejl består af 798 dele, og både delspejle og hele spejlet har en sekskantsymmetri. Hver sektor bestående af 133 delspejle er magen til de andre fem, men hvert af de 133 delspejle er en smule forskellige fra de andre i sektoren. Derfor er det nødvendigt med et fuldt syvende sæt på 133 delspejle for at have nok at bytte ud med.

Kontakter

Ole J. Knudsen

ESON-Danmark, Stellar Astrophysics Centre

Aarhus Universitet

Danmark

telefon 8715 5597, mobil 4059 4520

e-mail eson-denmark@eso.org

Om meddelelsen

Id:ann17085

Billeder

Illustration af ELTs primærspejl
Illustration af ELTs primærspejl