Meddelelse

En sjælden gæst på himlen over Paranal

Comet 252P/LINEAR sniger sig med på billede fra ESOs Fulldome Expedition

5. april 2016

ESOs fotoambassadør Petr Horálek er i Chile for øjeblikket, som medlem af ESOs Fulldome Expedition. Formålet er at optage en masse billeder til brug i planetarier med 360-grader projektionsudstyr - Fulldome. Optagelserne skal bruges i ESOs Supernova Planetarium and Visitor Centre, som er under opførelse ved ESOs hovedkvarter i Garching i Tyskland. Som opvarmningsøvelse tog Petr dette fantastiske billede af himlen over ESOs Paranalobservatorium, hvor blandt andet VLT, Very Large Telescope hører til. Takket være fotokunstens magi, er Petr også selv kommet med i billedet. Han står i højre side og kigger himmelfalden opad.

Mælkevejen står i en bue op over den oplyste kuppel i astronomernes hotel - La Residencia -, som er bygget specielt så der ikke kommer lysforurening der ville hæmme brugen af teleskoperne. Lige over kuplen ser man to andre af sydhimlens vidundere; den store og den lille Magellanske Sky.

Til venstre i billedet, 3/4 oppe er der to klare orange objekter. Det længst til venstre er planeten Mars, som i øjeblikket kommer nærmere til Jorden, og lige til højre for den er Antares, som er en fjern rød kæmpestjerne. Dens navn betyder 'Den, som ligner Mars', og det er jo meget passende. Midt under dem, og mere hvid i farven finder vi planeten Saturn.

Men det virkeligt specielle på dette billede finder vi til venstre, og lige over bjergkammen. Det er en sløret, grønlig klat, og det er den komet, som hedder 252P/LINEAR. Kometen blev opdaget i april 2000, og den passerer på sin vej igennem himmelrummet tæt på både Jorden og Jupiter. Kæmpeplaneten Jupiters tyngdekraft ændrer ofte kometens bane. I marts 2016 passerede den særligt tæt forbi Jorden, og den er stadig et flot syn på himlen i et mindre teleskop. På fotos ser man det grønne skær fra gasarterne omkring kometkernen.

Kontakter

Ole J. Knudsen
ESON-Danmark Stellar Astrophysics Centre Aarhus Universitet
tlf 8715 5597
mobil 4059 4520
e-mail: eson-denmark@eso.org

Om meddelelsen

Id:ann16023

Billeder

Himlen over Paranal med komet
Himlen over Paranal med komet
 Fulldomeekspeditionsholdet ankommer til Santiago
Fulldomeekspeditionsholdet ankommer til Santiago